Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje drzwi zewnętrznych do bloku. Myślałem o gerda star S premium ale wiele osób narzeka na forum na jakoś produktów tejże firmy.

Czy faktycznie jest tak źle? Jeżeli nie takie, to co innego przy budżecie ok 3 tyś z montażem.

Rozważałem pol-skon Rc3 ale czas 12 tygodni jest nie do przyjęcia.

Nie jestem biegły w temacie drzwi, ale z moich analiz mam jedno pytanie. Czy masz jakieś dodatkowe zabezpieczenia w domu, rolety antywłamaniowe, alarm w oknach, zabezpieczenie bramy garażowej jeśli taka jest? Jeśli nie, to po co iść w rc3? Edytowane przez WiktorB
dodano tekst

Czyli coś się poprawiło u Gerdy? Masz je w ofercie, jak wygląda teraz kwestia reklamacji i kontaktu z nimi? Ja bym poszedł w RC2, dobre wkładki i okucia, w budżecie wyposażył drzwi z kontaktrony, alarm. RC3 też można cicho otworzyć, alarm załatwi robotę. Mając większy budżet poszedłbym w RC3 i do tego alarm.

Czyli coś się poprawiło u Gerdy? Masz je w ofercie, jak wygląda teraz kwestia reklamacji i kontaktu z nimi? Ja bym poszedł w RC2, dobre wkładki i okucia, w budżecie wyposażył drzwi z kontaktrony, alarm. RC3 też można cicho otworzyć, alarm załatwi robotę. Mając większy budżet poszedłbym w RC3 i do tego alarm.

Z gerda wspolpracuje 23lata i nie widzialem zeby w drzwiach wewnatrzklatkowych cos sie miało zepsuć wymagającego wspomnianej poprawy. Reklamacje załątwia biuro ktore sprzedało. W przypadku wewnątrzklatkowych zazwyczaj jedynie jest kwestia regulacji, wymiany wkladki itp.

Edytowane przez ClNEK

Zgodzę się z Cinkiem - drzwi wewnątrzklatkowe mieli mało awaryjne. Tylko, że w tym budżecie Klienci szukali ładniejszych wzorów. Inni natomiast chcieli mieć coś markowego, a Gerda niewątpliwie markę sobie wyrobiła przez lata. Szkoda tylko, że dali sobie mocno popsuć opinię drzwiami zewnętrznymi. Mnie to i kilka innych serwisowo-reklamacyjno-gwarancyjnych tematów zmusiło do wycofania ich z mojej oferty. Ale to już temat na zupełnie inny wątek.

Tak czy inaczej - Gerdę sprzed kilku lat do tyłu jako drzwi wewnątrzklatkowe mogę polecić.

Popatrz też na inne oferty ale np rozbudowane o wkładki klasy RC3 + klamkę z szyldem zabezpieczającym.

Drzwi wewnątrzklatkowe są znacznie mniej wymagające niż zewnętrzne - ale moim zdaniem są też ciekawe alternatywy dla Gerdy w RC3, m.in. Granit z Porta, niektóre modele Delta, droższe to np. Dierre albo coś z zewnętrznych. Dobre drzwi w RC2 i ponadstandardowe wyposażenie też dadzą radę...

I ostatecznie padło na Gerde Star S Premium. Nie ukrywając ceny między nią a innymi drzwiami jest na tyle mała że praktycznie zerowa.. A waga drzwi tylko pokazywało jak solidnie są zbudowane że nie wahałem się w żaden sposób.

Co do RC2 odpadały ze względu na moje delegacje a jednak RC3/4 musi spełnić określone standardy. Więc interesowały Mnie jedynie drzwi RC3+

Wybierając drzwi zewnętrzne, warto wziąć pod uwagę dwa parametry: antywłamaniowość i energooszczędność. W obu przypadkach chętnie doradzimy w salonie :spam: Dysponujemy dużym asortymentem produktów od najlepszych producentów :) Działamy w Gorzowie Wielkopolskim, Zielonej Górze, Lubinie i Poznaniu. Zapraszamy :) Edytowane przez Tomaszs131
Reklama.

Tia. O antywłamaniowości było już kilka dyskusji - najfajniej to w jednej Usterce ekipa wstawiająca do wiatrołapu ze zwykłymi oknami drzwi pancerne.

"Patrz jaki głupi, super pancerne drzwi, zamki za dwie czapki pieniędzy - a przecież byle żul okno wybije i wejdzie".

O ile wejście oknem będzie łatwiejsze. Bo może być i tak:

A energooszędność w bloku jakie ma znaczenie? Jak po drugiej stronie ogrzewany korytarz.

Kiedyś z sąsiadem ojciec kupił nowe drzwi Gerdy do wielkiej płyty. Razem, bo tańszy montaż itd.

Drzwi wypaśne, antywłamaniowe, krata wewnątrz po całości, bolce z każdej strony, najdroższy model. Wkładki najdroższe, za dopłatą. Klucze takie jak na filmie, nawiercane z dwóch stron. Po montażu wziąłem nasz klucz, i z franta podszedłem do drzwi sąsiada i otworzyłem zamek bez problemu, może z większym oporem. Montujący zbaranieli.:) Widać niewiele sie zmieniło od tamtej pory. :)

Tia. O antywłamaniowości było już kilka dyskusji - najfajniej to w jednej Usterce ekipa wstawiająca do wiatrołapu ze zwykłymi oknami drzwi pancerne.

"Patrz jaki głupi, super pancerne drzwi, zamki za dwie czapki pieniędzy - a przecież byle żul okno wybije i wejdzie".

O ile wejście oknem będzie łatwiejsze. Bo może być i tak:

A energooszędność w bloku jakie ma znaczenie? Jak po drugiej stronie ogrzewany korytarz.

Tutaj wiadomo, ale w bloku nie mam tego problemu. Nawet drzwi na balkon są antywłamaniowe, a od drugiej strony wątpię aby ktoś się włamywał.

A z energooszczędnością? Trudno powiedzieć. Przy starych drzwiach mieszkanie było naprawdę super ciepłe, przy włączonym 1 grzejniku w łazience tj.ok 23-24 stopnie.

Trzeba pamiętać że gerda star S ma inne wkładki. A gerda pro to standardowa wkładka. Wiadomo że żaden zamek nie zatrzyma złodzieja, jedynie wydłuży czas który jest potrzebny do włamania i wytworzy odpowiednio więcej hałasu.

W bloku to jedynie szczelność konstrukcji drzwi. Ale teraz to chyba nie jest większy problem, jak prawie wszystkie drzwi mają 2 lub 3 uszczelki po obwodzie, próg z uszczelką. Są drzwi z uszczelką opadającą na próg, albo z 4-stronną przylgą jak Wikęd czy Mikea choćby. Ale te drzwi to raczej na zewnątrz, bo aż szkoda byłoby montować je w bloku. No chyba że na pokaz że mnie stać, bo w bloku drzwi mają jak w puchu. Żadnej temperatury ujemnej, żadnego słońca czy wiatru, żadnych opadów.

Tutaj wiadomo, ale w bloku nie mam tego problemu. Nawet drzwi na balkon są antywłamaniowe, a od drugiej strony wątpię aby ktoś się włamywał.

A z energooszczędnością? Trudno powiedzieć. Przy starych drzwiach mieszkanie było naprawdę super ciepłe, przy włączonym 1 grzejniku w łazience tj.ok 23-24 stopnie.

Trzeba pamiętać że gerda star S ma inne wkładki. A gerda pro to standardowa wkładka. Wiadomo że żaden zamek nie zatrzyma złodzieja, jedynie wydłuży czas który jest potrzebny do włamania i wytworzy odpowiednio więcej hałasu.

Star S, Wilka, Dierre - wszystko da się otworzyć, zależy od czasu i narzędzi... Dlatego trzeba robić zabiegi, które odstraszą złodzieja przed próbą włamania i zabezpieczyć w razie nieuprawnionego otwarcia - np. w kontaktrony i prostą centralkę alarmu... Większość złodziei może nie spodziewać się syreny, a jak zawyje to jest duża szansa na spłoszenie... Kontaktrony oferują niektórzy producenci i na etapie produkcji są ładnie ukryte w ościeżnicy i skrzydle - albo można osobno założyć do każdych drzwi. Są też "systemy inteligentne", kosztują dużo, ale poza możliwością zarządzania otwieraniem i zamykaniem z poziomu internetu, można obserwować stan otwarcia i zamknięcia - czyli jak ktoś się włamie - zostaniesz o tym poinformowany...