Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość okna do łazienki

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję zdania forumowiczów nt. wielkości okna do łazienki na poddaszu. Łazienka ma pow. 10,38 m2 po podłodze (nie ma okna połaciowego). Okno zaplanowane 150*150 , tak aby pasowało do elewacji (takie samo jak w pokoju po prawej). Okno to będzie od drogi. I tu jest sporo wątpliwości, czy taka wielkość okna do łazienki nie jest przesadzona, czym zasłonić to okno, a może zaplanować całkiem inne.Głównie rozważa dotyczą okien od strony frontu, może jakieś sugestie. Dopuszczamy możliwość zmiany wielkości obu okien na poddaszu. Elewacja (kolory) jest na etapie tworzenia, będzie całkiem inna niż na załączonym zdjęciu.

Może ktoś buduje, wybudował podobny dom i podpowie.

front.jpg

łaz. poddasze.jpg

Okno w łazience - robisz trójszybowe z ciepłą ramką, zewnętrzna szyba matowa/mleczna .

Zalety:

1. Nic nie widać.

2. cieplejsze niż dwuszybowe a przy 1,5 x 1,5 to już może wiać chłodem.

Wady - jedna - cena.

I tak musisz mieć wentylację , jeśli nie skopiesz jej wentylatorkiem fi100 (wiele hałasu o nic) i załozysz 125 lub 150 to bym się zastanawiał czy nie założyć fixa.

Ale będzie sie trochę rożniło od tego w pokoju obok (kilka cm na szerokości ramy) i może wyglądać nie estetycznie patrząc od drogi.

Mam mniejsze potrójne w łazience i przez kilka lat nie wiem czy było 5 razy otwierane. Dziś bez wahania założyłbym fixa.

Aczkolwiek nie wiem dokładnie co na to przepisy PB?

Pomysłów są dziesiątki. Wyobrażasz sobie swoją żonę co miesiąc na drabinie?

Chyba pisałem, lecz zeżarło zamiast wyciąc firmę którą wymieniłem w całości.

Okna w domu ja myję, żółtą myjką która robi "bzzzz" znanej firmy "K". Szybko i sprawnie.

Żona w tym czasie wiesza pranie a potem kawę i deser.

Chyba pisałem, lecz zeżarło zamiast wyciąc firmę którą wymieniłem w całości.

Okna w domu ja myję, żółtą myjką która robi "bzzzz" znanej firmy "K". Szybko i sprawnie.

Żona w tym czasie wiesza pranie a potem kawę i deser.

i na kiju teleskopowym skutecznie używasz tej myjki? NO jestem pod wrażeniem...

Kurcze! Jak nie przymierzając pisowcowi. Opisać mam drabinę Alu, kąt pochylenia, współczynnik szorstkości podłoża i ściany i klimaty z kierunkiem lokalnego wiaterku i podaniem stałej g ? To chyba każdy pamięta 9,81 N/m/s2.

Pomimo wprowadzenia dodatkowego elementu (drabinka alu) i podaniu "szczegółowych danych" nadal mnie nie przekonałeś. Ja już jestem z pokolenia które musi empirycznie..

Także drogi mmrbr - jakbyś wybrał nieotwierane okna na piętrze i miał potem problem z myciem to wiesz do kogo się zwrócić..

Jak sie sprawuje ta myjka, bo mam zamiar do moich przyszłych fixów i reszty zakupić? :)

Bardzo dobrze. Rozpuszczasz koncentrat, psikasz na okno,wyżej na uchwycie masz skuteczną myjkę, mokre ścigąsz żółtą mruczącą maszynką - jednym zdecydowanym ruchem. Brudna krawędź gumy to smugi. Szerokość 28cm czyli duży fix to kilka machnięć. Ładowanie? Rzadko, nie pamiętam ale starcza na kilka sprzątań.

Dziękuję za komentarze. Z FIXa zrezygnuję bo kaskaderką nie jestem :no:

Czy zamontować okno balkonowe, wiem że wizualnie najlepsza wersja, ale czy łazienka nie starci możliwości swobodnego jej zaprojektowania....(do rozważenia) i ciągle obawiam się, że okno od strony drogi (co prawda ruch jest mały) będzie niemal ciągle zasłonięte (roletą).

Może ktoś podeśle zdjęcie, jak wygląda u niego łazienka z oknem balkonowym? I czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania?

Dzisiaj widziałem ekipę myjącą szklaną elewację budynku użyteczności publicznej. Facet w pomarańczowym kombinezonie stał ze 3m przed oszkloną ścianą, trzymał tyczkę pi razy oko 7m (wyglądała jak masywniejsza wędka z polwęglanu), na końcu umocowana była szczotka z dlugim włosiem, z boku wisiał zółty wężyk doprowadzający wodę do szczotki. Człowiek stał na poziomie parteru, szczotką sięgał do górnej krawędzi okna drugiego piętra. :) Czyli urządzenia są, wystarczy poszukać. Drabina jest zbędna, uprawnienia do pracy na wysokościach również.

Dziękuję za komentarze. Z FIXa zrezygnuję bo kaskaderką nie jestem :no:

Czy zamontować okno balkonowe, wiem że wizualnie najlepsza wersja, ale czy łazienka nie starci możliwości swobodnego jej zaprojektowania....(do rozważenia) i ciągle obawiam się, że okno od strony drogi (co prawda ruch jest mały) będzie niemal ciągle zasłonięte (roletą).

Może ktoś podeśle zdjęcie, jak wygląda u niego łazienka z oknem balkonowym? I czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania?

U mnie jeszcze nie skończone, ale proszę bardzo.

Łazienka dzieciaków:

perIUwb.jpg

pAUWt91.jpg

Na graficie będzie lustro z umywalką na szafce, po prawej stronie okna, miska, dalej przy mozaice prysznic.

I nasza łazienka:

pFJ0UPi.jpg

Po lewej stronie grzejnik, wanna wolnostojąca i prysznic, po prawej bidet i kibelek. Na wprost, między oknami umywalka na blacie.

W poniedziałek będę miał biały montaż, 7 maja dojdą szyby pod prysznic, umywalki - jedna będzie przed 6 maja, kolejna niedługo później, więc finalny wygląd niedługo w dzienniku.