mmmrbr 18.04.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Witam, potrzebuję zdania forumowiczów nt. wielkości okna do łazienki na poddaszu. Łazienka ma pow. 10,38 m2 po podłodze (nie ma okna połaciowego). Okno zaplanowane 150*150 , tak aby pasowało do elewacji (takie samo jak w pokoju po prawej). Okno to będzie od drogi. I tu jest sporo wątpliwości, czy taka wielkość okna do łazienki nie jest przesadzona, czym zasłonić to okno, a może zaplanować całkiem inne.Głównie rozważa dotyczą okien od strony frontu, może jakieś sugestie. Dopuszczamy możliwość zmiany wielkości obu okien na poddaszu. Elewacja (kolory) jest na etapie tworzenia, będzie całkiem inna niż na załączonym zdjęciu. Może ktoś buduje, wybudował podobny dom i podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.04.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Okno w łazience - robisz trójszybowe z ciepłą ramką, zewnętrzna szyba matowa/mleczna . Zalety:1. Nic nie widać.2. cieplejsze niż dwuszybowe a przy 1,5 x 1,5 to już może wiać chłodem.Wady - jedna - cena.I tak musisz mieć wentylację , jeśli nie skopiesz jej wentylatorkiem fi100 (wiele hałasu o nic) i załozysz 125 lub 150 to bym się zastanawiał czy nie założyć fixa.Ale będzie sie trochę rożniło od tego w pokoju obok (kilka cm na szerokości ramy) i może wyglądać nie estetycznie patrząc od drogi. Mam mniejsze potrójne w łazience i przez kilka lat nie wiem czy było 5 razy otwierane. Dziś bez wahania założyłbym fixa.Aczkolwiek nie wiem dokładnie co na to przepisy PB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.04.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Machnij dwie portfenetry. Bedziesz miał ładne światło w pokoju i łazience. A do zasłaniania okna dawno temu wymyslono zasłonki , rolety i inne. Nie wyklejaj tylko folia nieprzezroczystą. To nie biuro ani szpital. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.04.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Zamiast szyby matowej masz wiele wzorów szyb ornamentowych Chodzi przecież o to by szczegółów nie było widać i nie wygląda to tak.....szpitalnie jak szkło matowe.Jeśli masz WM nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał i dał fixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.04.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Kobiety za to zwykle myślą jak takie okno umyć. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.04.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 1. Są uszlachetnione wersje szkła, mniej chętne do łapania brudu.2. Myjka na kiju teleskopowym , to tylko piętro wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Cuda na kiju Panie. JA czasami myłem swoje zabrudzone okna i wiem jedno, że myjka na teleskopie to je tylko przetrze, ale nie wyszoruje. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.04.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wyjście oszczędne = drabina.Wyjście na wypasie = uncle Google-->Mycie Szyb Okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.04.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Pomysłów są dziesiątki. Wyobrażasz sobie swoją żonę co miesiąc na drabinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.04.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Pomysłów są dziesiątki. Wyobrażasz sobie swoją żonę co miesiąc na drabinie? Co miesiąc myjesz okna? Drabina 3 razy w roku nikomu nie zaszkodzi. Są też przecież jakieś myjki parowe Karchera zdaje sie. Na kiju załatwią sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.04.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Pomysłów są dziesiątki. Wyobrażasz sobie swoją żonę co miesiąc na drabinie? Chyba pisałem, lecz zeżarło zamiast wyciąc firmę którą wymieniłem w całości. Okna w domu ja myję, żółtą myjką która robi "bzzzz" znanej firmy "K". Szybko i sprawnie. Żona w tym czasie wiesza pranie a potem kawę i deser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.04.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chyba pisałem, lecz zeżarło zamiast wyciąc firmę którą wymieniłem w całości. Okna w domu ja myję, żółtą myjką która robi "bzzzz" znanej firmy "K". Szybko i sprawnie. Żona w tym czasie wiesza pranie a potem kawę i deser. i na kiju teleskopowym skutecznie używasz tej myjki? NO jestem pod wrażeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.04.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Kurcze! Jak nie przymierzając pisowcowi. Opisać mam drabinę Alu, kąt pochylenia, współczynnik szorstkości podłoża i ściany i klimaty z kierunkiem lokalnego wiaterku i podaniem stałej g ? To chyba każdy pamięta 9,81 N/m/s2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 21.04.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Okna w domu ja myję, żółtą myjką która robi "bzzzz" znanej firmy "K". Szybko i sprawnie.(...) Jak sie sprawuje ta myjka, bo mam zamiar do moich przyszłych fixów i reszty zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.04.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Kurcze! Jak nie przymierzając pisowcowi. Opisać mam drabinę Alu, kąt pochylenia, współczynnik szorstkości podłoża i ściany i klimaty z kierunkiem lokalnego wiaterku i podaniem stałej g ? To chyba każdy pamięta 9,81 N/m/s2. Pomimo wprowadzenia dodatkowego elementu (drabinka alu) i podaniu "szczegółowych danych" nadal mnie nie przekonałeś. Ja już jestem z pokolenia które musi empirycznie.. Także drogi mmrbr - jakbyś wybrał nieotwierane okna na piętrze i miał potem problem z myciem to wiesz do kogo się zwrócić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.04.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Jak sie sprawuje ta myjka, bo mam zamiar do moich przyszłych fixów i reszty zakupić? Bardzo dobrze. Rozpuszczasz koncentrat, psikasz na okno,wyżej na uchwycie masz skuteczną myjkę, mokre ścigąsz żółtą mruczącą maszynką - jednym zdecydowanym ruchem. Brudna krawędź gumy to smugi. Szerokość 28cm czyli duży fix to kilka machnięć. Ładowanie? Rzadko, nie pamiętam ale starcza na kilka sprzątań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmrbr 23.04.2018 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Dziękuję za komentarze. Z FIXa zrezygnuję bo kaskaderką nie jestem Czy zamontować okno balkonowe, wiem że wizualnie najlepsza wersja, ale czy łazienka nie starci możliwości swobodnego jej zaprojektowania....(do rozważenia) i ciągle obawiam się, że okno od strony drogi (co prawda ruch jest mały) będzie niemal ciągle zasłonięte (roletą). Może ktoś podeśle zdjęcie, jak wygląda u niego łazienka z oknem balkonowym? I czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.04.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Dzisiaj widziałem ekipę myjącą szklaną elewację budynku użyteczności publicznej. Facet w pomarańczowym kombinezonie stał ze 3m przed oszkloną ścianą, trzymał tyczkę pi razy oko 7m (wyglądała jak masywniejsza wędka z polwęglanu), na końcu umocowana była szczotka z dlugim włosiem, z boku wisiał zółty wężyk doprowadzający wodę do szczotki. Człowiek stał na poziomie parteru, szczotką sięgał do górnej krawędzi okna drugiego piętra. Czyli urządzenia są, wystarczy poszukać. Drabina jest zbędna, uprawnienia do pracy na wysokościach również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 29.04.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Dziękuję za komentarze. Z FIXa zrezygnuję bo kaskaderką nie jestem Czy zamontować okno balkonowe, wiem że wizualnie najlepsza wersja, ale czy łazienka nie starci możliwości swobodnego jej zaprojektowania....(do rozważenia) i ciągle obawiam się, że okno od strony drogi (co prawda ruch jest mały) będzie niemal ciągle zasłonięte (roletą). Może ktoś podeśle zdjęcie, jak wygląda u niego łazienka z oknem balkonowym? I czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania? U mnie jeszcze nie skończone, ale proszę bardzo. Łazienka dzieciaków: Na graficie będzie lustro z umywalką na szafce, po prawej stronie okna, miska, dalej przy mozaice prysznic. I nasza łazienka: Po lewej stronie grzejnik, wanna wolnostojąca i prysznic, po prawej bidet i kibelek. Na wprost, między oknami umywalka na blacie. W poniedziałek będę miał biały montaż, 7 maja dojdą szyby pod prysznic, umywalki - jedna będzie przed 6 maja, kolejna niedługo później, więc finalny wygląd niedługo w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 29.04.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 co do mycia okien pomyślice co będzie w wieku np 50 czy 60 dalej będziecie po drabinach skakać i myć fixy na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts