Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aranżacja łazienki - prośba o porady

bodel

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o pomoc w aranżacji małej łazienki.

Sedes już jest zamontowany.W lewym rogu zaplanowany jest prysznic z liniowym odpływem. Nie wiem tylko ile minimalnej szerokości należy przewidzieć. W prawym rogu natomiast zaplanowałam umywalkę maksymalnie blisko prysznica.Na lewo od wejścia planuję grzejnik drabinkowy. Czy taki układ będzie praktyczny?

łazienka.jpg

Wydaje mi się, że opisany układ będzie mniej funkcjonalny niż ten, który proponuję.

3ff8bbc7147a.jpg

W Twoim pomyśle żeby stanąć przy umywalce, musisz przejść między kantem prysznica a muszlą.

Odległość między blatem a wc też nie będzie wygodna, aby schylić się po coś.

Moja propozycja to zrobienie blatu na całej lewej ścianie. Jedną część wykorzystać na umywalkę, a resztę na szafki pod blatem.

Na górze lustro na całą długość. A pod blatem, o ile potrzebujesz, możesz schować pralkę.

Układ jest wygodniejszy w komunikacji, bo masz dostęp do wszystkiego.

http://www.lazienkowy.pl/obrazki2/podwojny_blat_lazienkowy_opoczno_301213.jpg

http://pozytywne-wnetrza.pl/wp-content/uploads/2015/11/Projekt-%C5%82azienki-w-Poznaniu.png

Kabina nie powinna byc mniejsza niż 0,8 x 0,8m.

Propozycja aniki1003 jest dobra, dodam że proponuję walk-in, brak drzwi nie utrudnia sięgania po ręcznik na grzejniku (drabinka maxymalnie wysoka z wysuniętymi uchwytami na ręczniki). Chyba może byc szyba nawet 90cm. I obowiązkowa dobra wentylacja mechaniczna fi co najmniej 125mm używana PODCZAS kapieli i z godzine po, plus gumowa ściagaczka do oblecenia szyby i całej kabiny a wtedy bye,bye grzybki, zapomnijcie o mnie.

Kryterium sprawnej wentylacji jest proste: podczas kąpieli (gorąca woda leci 10 minut), przy włączonej wentylacji, lustro nie zachodzi mgłą.

Edytowane przez Bertha

Anika wielki dzięki. Twoje rozwiązanie bardzo mi się podoba. Hm...kanalizacja w łazience jest już zrobiona, wylewka z chudego betonu też, ale myślę że uda się jeszcze zmienić. Za kilka dni hydraulicy będą instalować co i wodę więc się okaże co się da zrobić. Jeszcze raz dzięki za profesjonalną poradę.

Berta mnie też bardzo odpowiada kabina walk - in. Natomiast niestety wentylacja będzie grawitacyjna, no i kratka przewidziana jest nad drzwiami, a lepiej byłoby gdyby była jak najdalej od drzwi.

Edytowane przez bodel

Łazienka jest w mieszkaniu czy w domu? W mieszkaniu możesz zamontować wentylator poprawiający pracę wentylacji, bo ułożenie kratki jest dość niefortunne. Jeśli jest to dom to są specjalne nasady kominowe i taka nasada bardzo mocno poprawia pracę wentylacji. Czasem aż za dobrze.

Co do drzwi to obowiązkowo musi być wentylacja w nich. Czy to tuleje czy podcięcie wentylacyjne. Niektórzy obcinają całe drzwi od dołu na jakieś 20-30mm nad podłogą ale nie wygląda to estetycznie. Teraz tak na prawdę 90% zamówień to jest podcięcie:

foto6923-b-_6_-1_1877.jpg

Źródło: https://www.dobrymontazysta.pl/baza-wiedzy/galerie.html/g/1877 (Tu chyba model Floks).

Są też kratki do drzwi jak w PRLu ale chyba nie będę Ci ich polecał :). Nie te czasy ;).

Anika wielki dzięki. Twoje rozwiązanie bardzo mi się podoba. Hm...kanalizacja w łazience jest już zrobiona, wylewka z chudego betonu też, ale myślę że uda się jeszcze zmienić. Za kilka dni hydraulicy będą instalować co i wodę więc się okaże co się da zrobić. Jeszcze raz dzięki za profesjonalną poradę.

Berta mnie też bardzo odpowiada kabina walk - in. Natomiast niestety wentylacja będzie grawitacyjna, no i kratka przewidziana jest nad drzwiami, a lepiej byłoby gdyby była jak najdalej od drzwi.

Czyli latem kiedy najczęściej używasz natrysku, wentylacji brak. Nieduża różnica temperatur to żadna wentylacja, zapaszek w łazience i "nieschnące" ręczniki. = grzyb. Znam to z różnych łazienek. Załóż wentylator 125 lub 150 włączany na czas kapieli i godzinę po. Ręcznie, bez żadnych czujników wilgoci itp samopsujących się urządzeń. Siadasz na porcelanowy telefon - też klikasz wentylator i nie ma problemu. Kwestia wychowania rodziny i umieszczenia wyłącznika przy wejściu obok światła. Oba mają być duże i poręczne; pierwszy światło drugi wentylator. Otwory (kratka) na dole drzwi - to oczywistość.