Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka pod folię na chudziaku

hudy8

Recommended Posts

Witam. Przeczytałem kilka postów odnośnie izolacji posadzki i wiem że najlepszym wyjściem jest papa jednak u mnie problem jest tego typu że na podłodze jest już instalacja elektryczna, wodna, kanalizacja i szczelne położenie papy jest niemożliwe. Będę jednak układał folię 300 może w 2 warstwach. Ale do rzeczy. Było kilka wypowiedzi odnośnie uszkodzenia folii podczas układania styropianu tzn folia się przecier od chudziaka. Czy ktoś z was stosował podkład np z pianki pod panele 0,3-0,5mm między chudziak a folię w celu jej ochrony przed przetarciem?

Przecież nie będzie Ci buchała para wodna przez te przetarcia folii. W normalnych warunkach eksploatacji budynku chudziak jest zawsze zimniejszy od wyższych warstw (styro, posadzka i podłoga). To znaczy że przepływ pary wodnej będzie z kubatury domu w stronę chudziaka.

Ludziska w nowych domach przecierają folię na chudziaku i zimą mają 30% wilgotności powietrza.:D

Pozdrawiam

Cezary

wiem że najlepszym wyjściem jest papa jednak u mnie problem jest tego typu że na podłodze jest już instalacja elektryczna, wodna, kanalizacja i szczelne położenie papy jest niemożliwe.

Naprawdę sądzisz, że ci, co kładą papę mają domy bez prądu, wody i kanalizacji?

Oczywiście, że jest możliwe. Jak sądzisz, że jest inaczej - to przecież folii też szczelnie nie położysz. Więc albo uwierz, że da się zrobić szczelnie (i zrób do dobrze) albo nie rób wcale (bo nieszczelna izolacja to wywalanie kasy w błoto).