Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, wczoraj zamontowano mi okna, ku mojemu zdziwieniu dwa okna (szyby) okazały się "pofalowane", po zgłoszeniu tego do sprzedawcy otrzymałem informację że owe szyby z racji rozmiarów musiały być hartowane i efekt który u mnie występuje jest normalny i nie podlega reklamacji. Szczerze powiem to co jest teraz jest nieakceptowalne, nawet okna skrzynkowe z lat 80 mają znacznie gładszą powierzchnię. Najgorsze jest to że nikt nie poinformował mnie o konieczności hartowania szyb oraz o ewentualnych wadach które mogą się z tym wiązać.

Okna winergetic premium, wymiar 1500x1425 oszklenie: 4tf/18/h3/16/h3tf 4xglass u=0,5 okno 1 kwaterowe

Pozostałe okna są idealnie gładkie (w tym fix 2000x1900).

Proszę o informacje czy da się coś z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam

Okna winergetic premium, wymiar 1500x1425 oszklenie: 4tf/18/h3/16/h3tf 4xglass u=0,5 okno 1 kwaterowe

Okno w tym rozmiarze musi mieć hartowaną szybę? To opcja na zamówienie, bo normalnie nie ma takiej konieczności..

w ogóle - to jakiś dziwny temat. Koszt wymiany takiej szyby jest niewielki..

• Like 1

Okno w tym rozmiarze musi mieć hartowaną szybę? To opcja na zamówienie, bo normalnie nie ma takiej konieczności..

w ogóle - to jakiś dziwny temat. Koszt wymiany takiej szyby jest niewielki..

Nikt mnie o hartowanie nie pytał, o fakcie dowiedziałem się po wstawieniu szyb. Z drugiej strony koszt wielki czy nie, to nie po to kupowałem nowe okna żeby sobie później na swój koszt szyby wymieniać.

Nikt mnie o hartowanie nie pytał, o fakcie dowiedziałem się po wstawieniu szyb. Z drugiej strony koszt wielki czy nie, to nie po to kupowałem nowe okna żeby sobie później na swój koszt szyby wymieniać.

Mój post sugeruje jedynie, że coś jest nie tak w tych tłumaczeniach. A koszt niewielki - dla fabryki (funduje szybę) i sprzedawcyy (wymienia).

W ogóle - to wrzuć jakąś fotkę bo ciężko uwierzyć.. .

• 2 years później...
Witam, wczoraj zamontowano mi okna, ku mojemu zdziwieniu dwa okna (szyby) okazały się "pofalowane", po zgłoszeniu tego do sprzedawcy otrzymałem informację że owe szyby z racji rozmiarów musiały być hartowane i efekt który u mnie występuje jest normalny i nie podlega reklamacji. Szczerze powiem to co jest teraz jest nieakceptowalne, nawet okna skrzynkowe z lat 80 mają znacznie gładszą powierzchnię. Najgorsze jest to że nikt nie poinformował mnie o konieczności hartowania szyb oraz o ewentualnych wadach które mogą się z tym wiązać.

Pozostałe okna są idealnie gładkie (w tym fix 2000x1900).

Proszę o informacje czy da się coś z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam

Odświeżam temat, bo mam ten sam problem z nowo zamontowanymi oknami. Pakiet 4T /18/ 4 /18/ 4T, Ug=0,5. Szyby niehartowane. Patrząc od zewnątrz, widać załamania odbitego obrazu. Dotyczy kwater małych (1x1,4m) i dużych (1,2x2,2m).

Czy w Pańskim przypadku firma od stolarki uznała to za wadę i czy wymieniono szyby?

Edytowane przez Mikka1

• 3 months później...

Musiałem postraszyć sądem, ale ostatecznie udało się wymienić wadliwe szklenie na normalne nie hartowane szyby.

Niemniej oknoplast się wypiął i moje roszczenia odrzucił, jedynie sprzedawca stanął na wysokości zadania (nie do końca z własnej woli, ale najważniejsze że się udało).