Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wew z drewna

Recommended Posts

Coś więcej napisz, co wg Ciebie "całkowicie z drewna razem z futryną" ? Bo da się, ale % drewna w drewnie i standard wykonania bywają różne a co za tym idzie: cena.

Ostatnio wyceniałem jedną firmę typowo drewnianą - 2900zł sztuka. Z niedowierzania sięgnąłem po katalog firmy masowej - tam zbliżone drzwi w fornirze - 2100-2400zł...

A bez problemu znajdziesz tanie, surowe drzwi i spokojnie zmieścisz się znacznie poniżej 1 tys zł za komplet, tylko nie wiem czy jakakolwiek firma ja montuje, bo sprzedaż z usługą już inaczej wygląda w punktu widzenia rękojmi..

Ale szukaj - firmy Radex, Czajka, jeszcze jakąś wymieniali forumowicze, ale właśnie w kontekście reklamacji..

Z trochę lepszych robionych na gotowo - np. Aldrew, Doorsy, Barański (tylko nie zawsze to już będzie 100% drewna) - wszystko to region kujawsko-warmiński ;)

Sosnowe masz w każdym markecie budowlanym.

Mam od Czajki olejowane we własnym zakresie. Do domu też zamierzam kupić surowe i zaolejować. Jeszcze się zastanawiam które - na razie wygrywają dębowe (o dziwo ramiak też dębowy) Kornik Oktawa przed Bali od Czajki

W Korniku chyba nic nie zrobią indywidualnie (np. grubszej ościeżnicy stałej czy zamka magnetycznego) - ale i tak bardzo mnie zastanawia, jak mogą sprzedawać to za taką cenę?

Dzieki sprawdze te firmy. Nie mam jakiś wygórowanych oczekiwań, po prostu drzwi z sosny lub dębu (tu wyczytałem, że to tylko okleina), które po paru latach nie będą obchodzić z okleiny. Właśnie ostatnio oglądałem Barański w okolicach 1200zł, myslę, że tyle moge dać.

Patrzyłem sosnowe z obi to jak wciskam palcem to jak mocniej przycisne to mam wrażenie, że zaraz pęknie.

Na zewnątrz to lepiej KMT za 3,5tys.? czy sensowne drewniane do 4 tys. jest szansa dostać?

..

Na zewnątrz to lepiej KMT za 3,5tys.? czy sensowne drewniane do 4 tys. jest szansa dostać?

Trochę odbiegamy od tematu, ale ja bym brał drewno za ciut więcej niż 4 tys. :)

A tak w ogóle - jaki masz otwór na drzwi zewnętrzne?

Obł2.jpgNie mam jakiś wygórowanych oczekiwań, po prostu drzwi z sosny lub dębu (tu wyczytałem, że to tylko okleina),

Czajka, Kornik, Radex i pewnie wiele innych to nie okleina to obłóg/fornir. To jest cienka warstwa drewna:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411502

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411503

Tu masz sosnowy ramiak (z klejonki - widać łączenia) i sosnowy obłóg (całość wygląda na długości jak jeden kawałek drewna - jak jest szeroka płyta, to widać, jakby to były łączone "deseczki").

Kornik niby:

"Ramiak – dębowy o grubość 40 mm uszlachetniony obłogą dębową o grubości 2 mm

Wypełnienie –panele dębowe (gr 4 mm)"

Te panele trochę cienkie, ale i tak 625zł brutto za takie drzwi mnie zastanawia.

Obł1.jpg

?? Taki mały ? NA zewnatrz? To drzwi "80" i w dodatku zwykle obniżone.

Ja od paru lat zaczynam ofertę od Cala. I nic więcej, chyba że ktoś kupuje całe drewno Urzędowskiego, to i te 5-7 tys. za drzwi da się przeżyć :)

Budujemy się i też chcemy drzwi drewniane (dąb). Mam wycenę znajomej z 2016r- Adore Katania debowe, bezprzylgowe poniżej 2000zł za skrzydło z ościeżnicą. Montaż 230zł. Mieszkam w innym rejonie Polski,ale na pewno będę wyceniała te drzwi. Wizualnie piękne, solidnie wykonane. Próbowałam kombinować ze stolarzami- wcale nie wychodzi taniej i mój KB uczulał, żebym zrezygnowała z tego pomysłu, bo to inaczej suszone drewno i inaczej w trakcie użytkowania będzie pracowało niż to z fabryki.Co do sosnowych z castoramy, innej znajomej stolarz polakierował, wstawił, stoją od 3 lat i nic się z nimi nie dzieje. Ja słyszałam, że zdarza się , że pękają (inaczej sezonowane i przechowywane drewno?). Zaznaczam, że to opinie zasłyszane, a nie własne doświadczenie. Ja nadal szukam.