fiszaj 22.04.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Mam strop monolityczny a nad nim nieogrzewane poddasze, nowy dom. Potrzebuję zrobić kawłek podłogi aby był dostęp do wyłazu dachowego i rekuperatora. W miejscach bez podłogi będzie sama wełna (30 cm lub więcej), rozłożona na stropie (folia pod spód), jak zrobić podłogę (przejście do wyłazu) na reszcie strychu? Jedyny sposób jaki znalazłem w internecie (i tak jest w projekcie) to deski na legarach. Czy jest inny sposób? Chodzi mi o to aby było jak najcieplej a drewno jest dużo gorszym izolatorem niż wełna. Czy można użyć twardej wełny i bezpośrednio na niej ułożyć deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 22.04.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 welna scisnieta chyba będzie kiepsko izolowała. Może ułóż "chodnik" od wyłazu do rekuperatora z twardego styropianu odpowiadającego grubości wełny, na to przyklej płyty osb i tak zrobisz dojscie. Ja w ten sposób będe robił na powierzchni około 20-30 m2 żeby móc tam składować pudła i inne niepotrzebne klamoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Mam strop monolityczny a nad nim nieogrzewane poddasze, nowy dom. Potrzebuję zrobić kawłek podłogi aby był dostęp do wyłazu dachowego i rekuperatora. W miejscach bez podłogi będzie sama wełna (30 cm lub więcej), rozłożona na stropie (folia pod spód), jak zrobić podłogę (przejście do wyłazu) na reszcie strychu? Jedyny sposób jaki znalazłem w internecie (i tak jest w projekcie) to deski na legarach. Czy jest inny sposób? Chodzi mi o to aby było jak najcieplej a drewno jest dużo gorszym izolatorem niż wełna. Czy można użyć twardej wełny i bezpośrednio na niej ułożyć deski? Zamiast wełny rozłóż tam styro. Będzie taniej a i będziesz mógł chodzić do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Masz tam słupy, do których możesz zamocować legary? BTW. Rekuperator w nieogrzewanym pomieszczeniu to nie jest dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiszaj 22.04.2018 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki za porady, położenie styropianu to chyba najlepszy pomysł. Czy wystarczy go "rzucić" na strop? Nie będzie pod nim zbyt dużo powietrza? Kaizen, chyba nie mam niestety lepszego miejsca na rekuperator. Ocieplę go na grubo.Słupów mam mało ale w sumie mógłbym ich "dorobić", przecież miejsca nie brakuje. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez fiszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.04.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Możesz też legary położyć na słupkach z bloczków betonu komórkowego. Wówczas płyta OSB lub deski podłogowe nie leży na miękkiej wełnie ale na legarach przymocowanych do bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts