Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu pod strychem.

fiszaj

Recommended Posts

Mam strop monolityczny a nad nim nieogrzewane poddasze, nowy dom. Potrzebuję zrobić kawłek podłogi aby był dostęp do wyłazu dachowego i rekuperatora.

W miejscach bez podłogi będzie sama wełna (30 cm lub więcej), rozłożona na stropie (folia pod spód), jak zrobić podłogę (przejście do wyłazu) na reszcie strychu?

Jedyny sposób jaki znalazłem w internecie (i tak jest w projekcie) to deski na legarach. Czy jest inny sposób? Chodzi mi o to aby było jak najcieplej a drewno jest dużo gorszym izolatorem niż wełna.

Czy można użyć twardej wełny i bezpośrednio na niej ułożyć deski?

welna scisnieta chyba będzie kiepsko izolowała. Może ułóż "chodnik" od wyłazu do rekuperatora z twardego styropianu odpowiadającego grubości wełny, na to przyklej płyty osb i tak zrobisz dojscie. Ja w ten sposób będe robił na powierzchni około 20-30 m2 żeby móc tam składować pudła i inne niepotrzebne klamoty.

Gość Arturo72
Mam strop monolityczny a nad nim nieogrzewane poddasze, nowy dom. Potrzebuję zrobić kawłek podłogi aby był dostęp do wyłazu dachowego i rekuperatora.

W miejscach bez podłogi będzie sama wełna (30 cm lub więcej), rozłożona na stropie (folia pod spód), jak zrobić podłogę (przejście do wyłazu) na reszcie strychu?

Jedyny sposób jaki znalazłem w internecie (i tak jest w projekcie) to deski na legarach. Czy jest inny sposób? Chodzi mi o to aby było jak najcieplej a drewno jest dużo gorszym izolatorem niż wełna.

Czy można użyć twardej wełny i bezpośrednio na niej ułożyć deski?

Zamiast wełny rozłóż tam styro. Będzie taniej a i będziesz mógł chodzić do woli.

Dzięki za porady, położenie styropianu to chyba najlepszy pomysł. Czy wystarczy go "rzucić" na strop? Nie będzie pod nim zbyt dużo powietrza?

Kaizen, chyba nie mam niestety lepszego miejsca na rekuperator. Ocieplę go na grubo.

Słupów mam mało ale w sumie mógłbym ich "dorobić", przecież miejsca nie brakuje.

Edytowane przez fiszaj