Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka poniżej poziomu drogi a budowa domu parterowego

Recommended Posts

Witam.

Planuję w przyszłym roku rozpocząć budowę domu parterowego

https://www.extradom.pl/projekt-domu-doskonaly-WAH1722

Wiadomo jak to na początku trzeba wszystko zaplanować i niestety od razu mam problem..i wydaje mi się że jest on bardo duży.

Jak widać na załączonych zdjęciach poziom działki jest poniżejj wysokości drogi, co prawda teren nie jest podmokły, jedynym problemem może być woda opadowa. Ale tak czy siak wydaje mi się że należało by poziom tej działki podnieść. I nie było by to problemem gdyby nie to że jeśli to zrobię podniósłbym się o niecały metr względem sąsiedniej działki.

Co zrobić w tej sytuacji ? Jest realna szansa na to żeby postawić dom na działce o takim poziomie jaki jest z odwodnieniami liniowymi ? Muszę zaznaczyć że za miejscem oznaczonym jako dom w dalszej części działki spada ona jeszcze bardziej i kończy się kanałem burzowym idącym wzdłuż nasypu kolejowego.

Bardzo bym prosił o konstruktywne rady poparte jakimiś doświadczeniami.

Pozdrawiam

IMG_20180422_175236.jpg

IMG_20180422_175252.jpg

IMG_20180422_175312.jpg

IMG_20180422_175335.jpg

Edytowane przez WARMAH posadzki

Piszesz że podniesienie poziomu działki metr to nie problem... chyba nie wiesz ile to kosztuje. Nie wiem ile działka jest warta i jaka ma powierzchnie ale może być tak że takie podniesienie bedzie kosztować więcej niż sama działka. To są setki ton ziemi i więcej. Transport, koparki, zageszczanie.

Pomyśl o sensownym odprowadzeniu wody i tyle.

Nawiezienie metra ziemi to bardzo dużo ziemi. Po zdjęciu szacuje, że masz tam jakieś 15 arów więc to sporo ziemi i duże koszty, dodatkowo dochodzi koszt fundamentów które musisz zrobić tak żeby dom stał nie niżej niż poziom chodnika tzn posadzka na gotowa powinna być nie niżej niż chodnik. Już na etapie projektu musisz ująć że chcesz nawieźć tyle ziemi i podnieść działkę, niestety nie zawsze tak można i nie dostaniesz PNB. Możesz zastosować obwałowanie domu i zostawić działkę podsypując tak aby był spadek w stronę kanału burzowego.

Obwałowanie domu ?

Czyli de fakto odwodnienie liniowe ?

Co do kosztów nawozów ziemi..faktycznie nie przeliczyłem tego na spokojnie ani w m3 ani w kosztach za tone surowca jednakże podpierałem się też tym że część będzie nawieziona gruzem i ziemią z prac budowlanych oddawana za darmo.

W każdym razie i tak opcja ta niestety odpada..

Edytowane przez WARMAH posadzki

Witam.

Planuję w przyszłym roku rozpocząć budowę domu parterowego

(...)

hej,

Ten projekt nie nadaje się na tę działkę, no chyba, że stojąc przy oknie lubisz sprawdzać, co wydobywa się z rur samochodów. :) Musisz pobawić się poziomami, np. zjazd do garażu na poziomie działki, wyżej o pół poziomu parter, nad garażem piętro z sypialniami... Rozwiązań jest wiele ale nie parterówka. Poziom zera budynku niżej od poziomu drogi to jeden z najgorszych wariantów.

Nie wiadomo jak z kierunkami na tej działce. Musisz pomyśleć. :) Bo jak pisali przedmówcy, koszt podniesienia poziomu o metr będzie spory.

Posadzki robisz, a trwałe, bo będe miał 160metrów latem do zrobienia ? :p

Edytowane przez pandzik

Witam.

Ostatnio zacząłem nagminnie obserwować posadowienie domów w okolicy i jak zauważyłem bardzo wiele z nich ma poziom 0 poniżej poziomu drogi.

U mnie dokładnie sytuacja wyglada tak:

działka.jpg

Dodatkowo z tego co się dowiedziałem na działce tej nigdy nie stałą woda (miejsce z domem) nawet podczas powodzi. Więc praktycznie dobre odwodnienie liniowe powinno załatwić sprawę . Jeśli się mylę proszę o jakieś rady ?

Co do posadzek betonowych

zapraszam na :spam:

Tak robimy trwałe, z dobrych materiałów.

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama jest niezgodna z regulaminem forum.