agb 21.05.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Jeżeli często nie chcesz zmieniać temp w danym pomieszczeniu, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.05.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Więc? Zgaduję, że tym, co im komfort spada nie odpala się CO w okienku dziennym przez zyski słoneczne i bytowe przy sterowaniu temperaturą powietrza. Jak w okienku dziennym CO załaduje sensowną ilość kWh w podłogę, to potem jeszcze kilka godzin temperatura rośnie przez ogrzanie podłogą + zyski bytowe + słoneczne. Jak podłoga nie dostanie kWh w okienku dziennym to zyski bytowe i słoneczne nie wystarczą do utrzymania komfortu (przynajmniej w większe mrozy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 21.05.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Póki co jeszcze nie mam pompy ale nie zakładam tylko grzania w 2T mimo iż co niektórzy twierdzą że moja konstrukcja podłogi pozwoli na to. Jak trzeba będzie nie widzę problemu by dogrzewać w ciągu dnia natomiast póki co moim problemem jest jak tym sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 22.05.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Cześć, @Angelo - widać, że rozterki jak u mnie przed zakupem. Będzie dobrze. Mój wykonawca zrobił mi podejście pod sterowanie do każdego pomieszczenia - ale poczytałem trochę forum i porozmawiałem z ludźmi. Odpowiedź sobie na pytanie, jak często zmieniasz temperaturę - moi dwaj znajomi co mają termostaty w pokojach powiedzieli, że mają ustawili raz i zostawili. Druga zagwózdka to przy podłodze grzanej nawet jeśli termostat odetnie dopływ to jej bezwładność i tak spowoduje lekkie przegrzanie, a jak się ponownie załączy to trochę potrwa zanim grzać zaczenie. Przy grzejnikach może mieć to sens. Kolejne przeciw, to pompa musi mieć odpowiedni zład wody i przepływ - jeśli dasz za dużo termostatów, to trzeba dać bufor - a to znów dodatkowe koszty. Odnośnie doboru pompy, moja jest lekko przewymiarowana, ale na szczęście jej modulowana moc spokojnie pozwala na ciągła pracę do około +8 stopni - warunek nie może być słońca, bo mi szybko nagrzewa dom i się pompa wyłączy. Jeśli zamierzasz grzać z przerwami typu 5 godzin w taniej, coś dogrzać w ciągu dnia - to nie będzie problemu z taktowaniem. Nie zakładaj też czarnego scenariusza typu -20 przez cały tydzień Na stronie portpc są wykresy temperatur dla różnych stacji warto też zapoznać się z historią temperatur w miejscu gdzie mieszkasz - u mnie już dawno nie było niżej niż -11 i to kilka godzin w ciągu roku więc ogólnie śpię spokojnie - i tak płacę mniej za ogrzewanie domu niż za CO mieszkając w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 22.05.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Cześć @Fugaz. Dzięki za informację. Pisałem o tym że termostat wyłączy i zacznie beton oddawać więc już zaczyna mi się to potwierdzać. Mianowicie piszesz że pompa się wyłączy przy zyskach. To masz termostat czy inne rozwiązanie? Edytowane 22 Maja 2020 przez Angelo19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boldix 28.05.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Włączę się do dyskusji, gdyż jestem użytkownikiem pompy Panasonic 9kw T-Cap, a nie sprzedawcą/montażystą czy ukrytym naganiaczem.Kupując pompę ciepła trzeba mieć świadomość, że nie każdy producent ma autoryzowany serwis, gwarantem jest montażysta/sprzedawca.Kolejny problem to dostępność części. Niektórzy jak i nie większość, producentów ma swoje magazyny części poza granicami Polski.Moja pompa zepsuła się po 1.5 roku pracy, padł zawór 4-drożny w jednostce zewnętrznej. Raczej nie powiedziałbym ,że było to wynikiem marnej jakości produktu Panasonica, gdyż ten sam zawór montuje wielu innych producentów. Po prostu przypadek losowy. Ale cały problem był w tym,że gwarantem jest firma, która montowała pompę. Firmie tej zajęło 1.5 tyg aby naprawić pompę . Magazyn części znajduje się w Niemczech, sam transport trwał 2 dni, ale instalator maił inne sprawy na głowie niż naprawa pompy. Na szczęście pompa zepsuła się poza okresem dużych mrozów i poradziła sobie na grzałce elektrycznej. Teraz kupując pompę przede wszystkim kierował bym się sposobem polityki serwisowej oraz wybrałbym sprawdzonego instalatora blisko mojego domu. Byc może ponownie kupiłem by Panasonica ale u sprawdzonego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.05.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 W związku z niesamowicie małą awaryjnością pomp ciepła ,żeden serwis nie trzyma części od pomp ciepłą. Czas dostawy to właśnie 2-3 dni. Pompy ciepął posiadaja grzałki na takie wypadki.Podobnie jest w przypadku kotłów . Ważne jest aby pompa ciepła miąła "markę ". Bardzo często bywam przy pompach które pojawiły się 7-10 lat temu i obecnie nie ma śladu po firmach . Nie mozna zdobyć elementów automatyki np. wyświetlacz a nawet czujnik temperatury na bazie układu scalonego z kompensacją długości kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.06.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Pytanko - czy agregaty wewnętrzne splitów Panasonica mają naczynie wzbiorcze? Pytam, bo sobie oglądam filmiki z czyszczenia podłogówki z PC T-CAP i gostek mówi, że ktoś dał naczynie wzbiorcze na CWU ale na CO nie dano. W innym filmiku też widzę dwa naczynia na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.06.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Mylisz dwa osobne obiegi. Jeden to obieg wody w układzie CO/CWU, np podłogówka czy wężownica zasobnika. A drugi to układ CWU, która leci z kranu. Dla tego układu musisz dać naczynie wzbiorcze. Dla pierwszego, dla zładu, zdaję się powyżej 260l, też musisz dać, bo naczynie w pompie będzie za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.06.2020 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Mylisz dwa osobne obiegi. Jeden to obieg wody w układzie CO/CWU, np podłogówka czy wężownica zasobnika. A drugi to układ CWU, która leci z kranu. Dla tego układu musisz dać naczynie wzbiorcze. Dla pierwszego, dla zładu, zdaję się powyżej 260l, też musisz dać, bo naczynie w pompie będzie za małe. Dzięki. Ja mam jedno zewnętrzne naczynie i inną PC (Atlantic) ale skoro jest to zależne od zładu (u mnie ok 75L) to jestem spokojniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.06.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Jeżeli w PC nie ma wbudowanego naczynia, to jest niezależne i zewnętrzne naczynie być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnep 04.04.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Witam COP za ten sezon wyniosło 3.55 do końca marca. Maksymalny parametr zasilania przy -21 stopni +45 stopni.Generalnie lata na 38-40 stopni i jest w domu 23-24 stopni, dla mnie idealnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.04.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 To COP odczytane z pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts