Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic TCAP 9kW Seria H czy Daikin Altherma III 8kW

areczekk83

Recommended Posts

Tak średnio licząc to twój dom ma roczne zapotrzebowanie na energię około 14000 kWh. Średni COP t-capa to około 3. 14000/3 wychodzi 4600kWh. Takiego zużycia energii możesz się spodziewać. Poczytaj wątek, gdzie użytkownicy mają grzejnik.Jezeli masz już PV to ja bym się nawet nie zastanawiał, bo nic lepszego nie ma.

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów, temat o pompach Daikin i Panasonic, ja chciałabym zapytać użytkowników PPC:

- Daikin Altherma 3

- Mitsubishi Zubadan

Jakie wrażenia z użytkowania, którą bardziej by polecaliście? Wstępnie zdecydowałam się na Daikina Althermę 3 8KW ale co myślicie o Mitsubishi? Jak różnią się cenowo?

Rozmawiając z instalatorami i znając zapotrzebowanie energetyczne budynku tj. około 7400W/33W/m2 przy powierzchni około 150m2 użytkowej/240m2 całkowitej dowiedziałam się, że Altherma 8KW spokojnie wystarczy.

Zastanawia mnie też czy decydować się na wersję wbudowanym zbiornikiem CWU czy też osobną? Ma to jakąś większą różnicę? Co lepsze?

Polecam Daikina , solidne wykonanie i cicha.

• 4 months później...
OZC 6,1 kW bez CWU. Wylewka parter 10 cm , wylewka piętro 8cm.

Zastanawiam się i tak do gry bym włączył Daikina, Panasa, lub Samsunga.

Tylko co w przypadku mocy. Daikina 8 kW a Panas zwykły 9 kW czy Tcap?

Bo Samsung to chyba też 9 kW.

Bardzo ważne - aby serwis był jak najbliżej domu,

Wyładowałeś kasę na wylewki - to warto z nich skorzystać;

- większość przy takich grubościach grzeje tylko w II taryfie - mając przewymiarowane PC,

- inni wolą większy komfort i grzeją non stop ; mając słabsze pompy.

Witam. Też mam dylemat w wyborze pompy. OZC 6,1kW bez CWU. Wylewka parter 10 cm , wylewka piętro 8cm. Zastanawiam się i tak do gry bym włączył Daikina, Panasa, lub Samsunga. Tylko co w przypadku mocy. Daikina 8kW a Panas zwykły 9kW czy Tcap? Bo Samsung to chyba też 9kW.

Co prawda pompy poszły tak do przodu, że mogą dać radę grzać cały sezon, ale w starych poradnikach widziałem radę, że trzeba wybrać temperaturę do jakiej chcesz grzać w trybie monowalentnym (sama pompa) a od której dopuszczasz np. grzałki. Sprawdzić moc w tej temperaturze. druga sprawa to do jakiej minimalnej mocy pompa moduluje. Ja mam T-Cap, z tego co wiem, to koło 0 (te warunki są przez większość czasu) ma ok, 4kW. Czyli masz nadmiar mocy, bo potrzebujesz coś koło 3kW.

Z drugiej strony tak jak Andrzej pisze jeśli chcesz grzać w G12w czy G13 to przydałby się mocniejszy sprzęt i ewentualnie okiełznać go jakimś termostatem pokojowym w cieplejsze dni.

Bardzo ważne - aby serwis był jak najbliżej domu,

Wyładowałeś kasę na wylewki - to warto z nich skorzystać;

- większość przy takich grubościach grzeje tylko w II taryfie - mając przewymiarowane PC,

- inni wolą większy komfort i grzeją non stop ; mając słabsze pompy.

To taka 8kW to można powiedzieć w sam raz a taki T cap wystarczający do grzania w 2T. A tak propo czy przy konstrukcji mojej podłogi idzie grzać non stop czy bardziej tylko 2T? Nie chciałbym ograniczać się do grzania tylko w 2T bo może się okazać że komfort przy takim grzaniu nie jest odpowiedni.

Co prawda pompy poszły tak do przodu, że mogą dać radę grzać cały sezon, ale w starych poradnikach widziałem radę, że trzeba wybrać temperaturę do jakiej chcesz grzać w trybie monowalentnym (sama pompa) a od której dopuszczasz np. grzałki. Sprawdzić moc w tej temperaturze. druga sprawa to do jakiej minimalnej mocy pompa moduluje. Ja mam T-Cap, z tego co wiem, to koło 0 (te warunki są przez większość czasu) ma ok, 4kW. Czyli masz nadmiar mocy, bo potrzebujesz coś koło 3kW.

Z drugiej strony tak jak Andrzej pisze jeśli chcesz grzać w G12w czy G13 to przydałby się mocniejszy sprzęt i ewentualnie okiełznać go jakimś termostatem pokojowym w cieplejsze dni.

To ten mocniejszy sprzęt masz na myśli tego T capa? A słyszałem odnośnie termostatu że przy tej konstrukcji nie sprawdzi mi się na parterze a piętro to może dać rade. Przekazano także że w tym wypadku tylko krzywa grzewcza bo jak np.termostat wyłączy pompę to i tak ten kloc betonu będzie oddawał jeszcze parę godzin ciepła.

To taka 8kW to można powiedzieć w sam raz a taki T cap wystarczający

do grzania w 2T.

A tak propo czy przy konstrukcji mojej podłogi idzie grzać non stop

czy bardziej tylko 2T?

Nie chciałbym ograniczać się do grzania tylko w 2T bo może się okazać, że komfort

przy takim grzaniu nie jest odpowiedni.

Mając pompę przy - 20 C możesz uzyskać;

https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view

1/ dla PC o mocy 8 kW = 6 kW * 8 h - w okresie nocnym w II taryfie;

.... a/ max energia to 48 kWh ,

......b/ minimalna moc modulacyjna PC to ok;1,8 kW a więc

..........bezpieczna moc dla temperatur zewnętrznych > 0 C,

2/ dla PC 9 kW/TCap = 9 kW * 8 h - w w okresie nocnym w II taryfie,

......a/ mając mocniejsza pompę - zawsze można dogrzać w dzień,

......b/ minimalna moc modulacyjna PC to ok; 3,5 do 4,0 kW a więc

...........minimalna moc dla temperatur zewnętrznych > 0 C jest

.......... powyżej zapotrzebowania budynku w tej temperaturze ale

duża pojemność cieplna wylewek powinna to zniwelować w czasie grzania,

......c/ zobacz przykłady w moich tematach

Edytowane przez Andrzej5101

Mając pompę przy - 20 C możesz uzyskać;

https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view

1/ dla PC o mocy 8 kW = 6 kW * 8 h - w okresie nocnym w II taryfie;

.... a/ max energia to 48 kWh ,

......b/ minimalna moc modulacyjna PC to ok;1,8 kW a więc

..........bezpieczna moc dla temperatur zewnętrznych > 0 C,

2/ dla PC 9 kW/TCap = 9 kW * 8 h - w w okresie nocnym w II taryfie,

......a/ mając mocniejsza pompę - zawsze można dogrzać w dzień,

......b/ minimalna moc modulacyjna PC to ok; 3,5 do 4,0 kW a więc

...........minimalna moc dla temperatur zewnętrznych > 0 C jest

.......... powyżej zapotrzebowania budynku w tej temperaturze ale

duża pojemność cieplna wylewek powinna to zniwelować w czasie grzania,

......c/ zobacz przykłady w moich tematach

Co do T Capa to faktycznie może być tak że ładować w nocy gdy temp. są w okolicach zera czy ciut nad i w razie co dogrzać za dnia. Z wykresu wynika że biorąc pod lupę tylko te wyniki jest więcej pomp które by sobie poradziły moim zdaniem

Angelo, mi wyszło OZC 9,5kW - i nie odważyłbym się wrzucić Tcapa - bałem się, że i tak dobrana pompa Aristona będzie za mocna - ale super sobie daje radę. Puszczałem ją w taniej taryfie i szczerze mi nie odpowiadało - może gdyby poszła chwilę w ciągu dnia byłoby lepiej. Natomiast gdy sobie grzeje non stop jest extra. Mi wyszedł punkt biwaletny przy -13 stopniach więc mam odłączone grzałki. Tobie przy OZC to z wykresu od naszego kolegi to by stykła altherma 4 lub zwykły Panas 7kW na pewno zużyją mniej prądu. Tcapem to byś takie dwa domy jak twój ogrzał. Roześlij zapytanie do kilku producentów i otrzymasz odpowiedzi z doborem. Na pewno Ci odpiszą z wykresem z Daikina, Hewalexa, Nibe, Aristona - zobaczysz różnice. Może panasonic też ci podeśle, ale ja nie wysyłałem do nich zapytania.

Dlaczego ;

- zrobiłeś tak grube wylewki?

- wydałeś na nie grubą kasę ??

To jest pytanie zasadnicze w Twoim przypadku

Chciałem mieć w sumie zapas w postaci betonu. Nie miałem nigdy styczności z grzaniem pompą ciepła więc padło na taki wybór a czy zrobiłem dobrze czas pewnie pokaże. Nie uznaję akurat takiej grubości wylewek za grubą kasę więc to nie problem.

Angelo, mi wyszło OZC 9,5kW - i nie odważyłbym się wrzucić Tcapa - bałem się, że i tak dobrana pompa Aristona będzie za mocna - ale super sobie daje radę. Puszczałem ją w taniej taryfie i szczerze mi nie odpowiadało - może gdyby poszła chwilę w ciągu dnia byłoby lepiej. Natomiast gdy sobie grzeje non stop jest extra. Mi wyszedł punkt biwaletny przy -13 stopniach więc mam odłączone grzałki. Tobie przy OZC to z wykresu od naszego kolegi to by stykła altherma 4 lub zwykły Panas 7kW na pewno zużyją mniej prądu. Tcapem to byś takie dwa domy jak twój ogrzał. Roześlij zapytanie do kilku producentów i otrzymasz odpowiedzi z doborem. Na pewno Ci odpiszą z wykresem z Daikina, Hewalexa, Nibe, Aristona - zobaczysz różnice. Może panasonic też ci podeśle, ale ja nie wysyłałem do nich zapytania.

Dzięki. Analizując wykres to faktycznie jest tam więcej możliwości niż moje 3 typy. Mało chyba osób ma tak dobraną pompę jak Ty. Każdy jednak trzyma się zasady że OZC przy -20 i dobierają dlatego ja też dałem zapytanie co lepiej wybrać. Fakt mógłbym do zapytania dorzucić jakąś 7 ale jedni doliczają wodę inni znów nie. Ewentualnie jakieś niedociągnięcia i wychodzi koło 7.