Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras z gładkich desek - nie bo ?

Aaricia23

Recommended Posts

Parę h spedzilam na czytaniu czy decha gładka czy ryflowana. Specjaliści raczej są za gładką ale oni robią głównie z egzotycznych gatunkow gdzie sekow prawie brak, a inne wady prawie nie występują. Nas natomiast stać jedynie na modrzew a ten jak popatrzyliśmy w tartaku nie dość że ma różne barwy, sporo sekow nawet w gatunku 1, to jeszcze często cieknie żywica. Więc boimy sie tych plaskich desek bo wszystko na nich widać jak na dłoni. Może byśmy doplacili do modrzewia syberyjskiego ale nie wiem czy warto i czy jest na tyle ładniejszy od naszego polskiego że warto dopłacić dla gładkich desek.

Ryflowane to już wiem, mają same wady, z wyjatkiem tego że ukrywają niedoskonałości i wady nie szpecą tak, szczegolnie nowych desek.

Kto ma gładkie deski z modrzewia i może potwierdzić że nie żałuje wyboru?

W tartaku zdziwiło nas też to że trudno znaleźć kantówki proste. Mieliśmy już zamówić ale wyciagnelismy z 5 belek z kupki i wszystkie poskręcane... czasem odchyłki po 2-3cm na długości 3metrów. Kierownik na składzie stwierdził że modrzew sie tak krzywi przy suszeniu i cieżko znaleźć prosty legar, szczegolnie przy niesymetrycznym przekroju. To prawda?

A ja napisze ze sa plusy takie ze łatwo odnowić , wielokrotnie robilismy ( odnawialiśmy ) tarasy gładkie i ludzie sobie chwalili , jak dobrze zakonserwowane i zadbane to latami wytrzymuja, a kwestia odnowienia to wjazd maszynami jak przy cyklinowaniu podlogi i taras jak nowy . Co do krzywienia się drewna na tarasie to każdą deske wykreci w śmigło - dlatego należy odpowiednio je kręcić do legarów

Wczoraj skończyłem swój taras z deski prawie gładkich, u siebie zamontowałem deski z modrzewia syberyjskiego szczotkowanego :

http://www.niedrogo.net/cennik/deska-tarasowa/28-mm

Miały być deski gładkie ale jak byliśmy w pobliskim składzie to te szczotkowane bardziej nam się podobały ( standardowo były droższe ).

Plusy w stosunku do ryflowanych, to fakt, że są lepsze dla bosej stopy, mi ryflowane jakoś przeszkadzały, w gładkiej bardziej estetyczny będzie montaż, po nawierceniu otwór jest gładki i wkręt ładnie się chowa.

bf77fbc0dbed8587med.jpg