Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pielęgnacja płyty fundamentowej

s---r

Recommended Posts

W planie mam jutro zalewanie płyty fundamentowej w części garażowej i będę musiał/chcę ją dobrze wypielęgnować :)

W ziemi mam kupę kasy już wpakowane (wykop na 2.5 metra, bez piwnic) więc zależy mi aby ta płyta była perfekcyjnie zadbana - żadnych pęknięć.

Tydzień temu słabo przygotowany polewałem chudziaka i chyba słabo się przykładałem bo w niektórych miejscach popękał. Chudziak mógł popękać bo on tam do niczego nie jest potrzebny ale płyta mi popękać nie może.

Jak się do tego polewania zabrać?

Używałem węża ogrodowego z końcówką do zraszania. Dokupiłem jeszcze jeden wąż żebym mógł podejść z każdej strony. I kupiłem jeden zraszacz taki sektorowy, wbijany w podłoże. Od rana do 16-tej mnie przy budowie nie będzie więc wymyśliłem, że użyję takiego zraszacza albo nawet dwóch - na rogach po przekątnej.

Czy to dobry pomysł z tymi zraszaczami. Woda ma lecieć non stop czy kazać żonie odkręcać i zakręcać kran co jakiś czas?

Powierzchnia całej płyty będzie 14x11 metrów, beton ma być jakiś wodoszczelny B25 zdaję się...

Edytowane przez s---r

^^

Trzeba miec geowłoknine luba jakaś szmate po calości a na to folia po calości, sa takie gotowe maty ale one kosztują, szmata trzyma w sobie wilgoć a folia zapobiga przed odparowywaniem tej wody. Sa tez preparaty ktorymi spryskuje sie swiezy beton, MC bauchemie chyba taki ma ale on kosztuje wiadomo, po takim srodku nie trzeba zraszać bo on ma zadanie zatrzymać calą wilgoć. Jak Ci wody nie zal to mozesz zraszac cały czas....

Wody mi nie żal...

Nie wiem co tam mi wykonawca za sposób wymyśli bo o szczegółach nie rozmawialiśmy.... ale przy polewaniu chudziaka coś było wspominane, że tej płyty fundamentowej będę musiał pilnować z nawadnianiem.... nawet z betonem mogą poczekać aż ja z pracy wrócę...

Z tym przykrywaniem płyty o dużej powierzchni to jest pewien problem, bo nie da się tego zrobić bez wejścia na płytę, a tymczasem wejście na płytę spowoduje pozostawienie śladów na powierzchni płyty, chyba że upłynie już sporo godzin, ale czy to nie będzie wtedy trochę za późno na położenie folii PE?

• 2 weeks później...
Po teście zraszacza sektorowego kupiłem zraszacz wahadłowy Celfast za 30zł. W pierwszym dniu polewałem zwykłą końcówką zraszającą a od drugiego dnia użyłem tego zraszacza. Spisał się rewelacyjnie... ponad tydzień minął i nie ma ani jednego pęknięcia :)