Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras nad garażem

BeeJay

Recommended Posts

Planuję budować Dom przy Alabastrowej 4 (https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-4.html). Jestem na etapie adaptacji projektu. Ostatnio byłem u budowlańca który bardzo odradzał taras nad garażem. Twierdził, żeby on był zrobiony dobrze, czyli żeby nie ciekło nigdzie i dobrze był odizolowany to trzeba bardzo duże pieniądze w to włożyć i taniej wyjdzie zrobienie dachu nad garażem i zrobienie na przykład dwóch pokojów. Co o tym myślicie? Jakie macie doświadczenia z robieniem izolacji nad takim garażem? Czy faktycznie lepszym rozwiązaniem finansowym będzie zrobienie tam pokojów? Z góry dziękuję za porady.

1. w domach jednorodzinnych tarasy na piętrze i balkony są mało wykorzystywane, bo siedzi się w ogrodzie

2. Zrobienie pokojów będzie jednak droższe od wysokiej jakości izolacji

3. Płaskie dachy zrobione z głową nie ciekną - na dachu odwróconym można zrobić taras.

Hej,

Jeśli Ci to pomoże to powiem Ci, że ja na dzień dzisiejszy jak bym wiedział, że dach płaski - co ważne - UŻYTKOWY - jest tak drogi do uszczelnienia, to bym zmienił projekt (architekt nie wspomniał ani słowem o tym zagadnieniu). Mam ok. 30 mkw nad garażem więc tylko 4 mkw więcej od Twojego przyszłego dachu. Koszt termoizolacji i hydroizolacji waha się w granicach 13 - 25 tys zł na gotowo (z płytkami tarasowymi na podkładach).

Ale najgorsze jest to, że tak naprawdę istnieje niewiele firm (osób) zajmujących się tym zagadnieniem. Każdy to omija, co rusz to proponuje inne rozwiązania a to 2 x papa, a to membrana pvc, a to Epdm (najdroższe rozwiązanie).

Jeśli jest to dach nieużytkowy to można o wiele łatwiej i taniej go uszczelnić. Choćby na etapie budowy zmienić co trzeba i na taki dach położyć więźbę (dużo osób tak robi jak się zorientowałem) pod małym spadem, zadeskować i na to papa termozgrzewalna, opierzenia, rynny, ew attyka. Oczywiście pod deski termoizolacja.

Ważną kwestią jest też odprowadzenie wody z takiego dachu.

Temat do przemyślenia, powodzenia.

Mam dach płaski - nieużytkowy. Kosztował (z ociepleniem i obróbkami blacharskimi ) ok 21 tyś za ok. 100 m2.

System klasyczny - ocieplenie i na to papa.

System odwrócony jest rzeczywiście kosztowniejszy.

Ale czy za 25 tyś da się zrobić pokoje na poddaszu na gotowo? Wątpię.

Garaż będę miał nieco większy ponieważ będę go poszerzał o 0,5 metra, więc taras wtedy wyjdzie około 30 mkw. Dzwoniłem do architekta i powiedział że da się tam zrobić te pokoje, ale trzeba będzie jeszcze wzmacniać fundamenty pod garażem. Prawdę powiedziawszy ten taras dla mnie jak i dla mojej żony nie był czymś co musi być. Raczej było to rozwiązanie które zastosowaliśmy, aby na dole mieć salon i jeszcze jeden pokój, a do tego żeby dom nie był bardzo duży, aby całość nie kosztowała bardzo dużo. Taras był rozwiązaniem przez które wydawało mi się że zaoszczędzę pieniądze, a nie na odwrót. Te pokoje nad garażem nie muszą być wykończonymi pomieszczeniami, może tam być strych, garderoba, siłownia, cokolwiek. Rozumiem że izolacja takiego tarasu wyniesie około 20-25 tysięcy. Czy myślicie że na przykład w 30-35 tysiącach zmieściłbym się z opcją zrobienia tam pomieszczeń zamiast tarasu? Wydając przykładowo 20 tysięcy na taras który użyje dwa razy w roku wolę już nieco więcej dołożyć, aby wybudować tam jakiekolwiek pomieszczenie które może się bardziej przydać.

Garaż będę miał nieco większy ponieważ będę go poszerzał o 0,5 metra, więc taras wtedy wyjdzie około 30 mkw. Dzwoniłem do architekta i powiedział że da się tam zrobić te pokoje, ale trzeba będzie jeszcze wzmacniać fundamenty pod garażem. Prawdę powiedziawszy ten taras dla mnie jak i dla mojej żony nie był czymś co musi być. Raczej było to rozwiązanie które zastosowaliśmy, aby na dole mieć salon i jeszcze jeden pokój, a do tego żeby dom nie był bardzo duży, aby całość nie kosztowała bardzo dużo. Taras był rozwiązaniem przez które wydawało mi się że zaoszczędzę pieniądze, a nie na odwrót. Te pokoje nad garażem nie muszą być wykończonymi pomieszczeniami, może tam być strych, garderoba, siłownia, cokolwiek. Rozumiem że izolacja takiego tarasu wyniesie około 20-25 tysięcy. Czy myślicie że na przykład w 30-35 tysiącach zmieściłbym się z opcją zrobienia tam pomieszczeń zamiast tarasu? Wydając przykładowo 20 tysięcy na taras który użyje dwa razy w roku wolę już nieco więcej dołożyć, aby wybudować tam jakiekolwiek pomieszczenie które może się bardziej przydać.

Mieliśmy te same pobudki robienia tarasu i architekt wybił nam go z głowy jako drogi w wykonaniu właśnie. Ostatecznie powiększyliśmy metraż i pociągnęliśmy dach nad garaż.

Planuję budować Dom przy Alabastrowej 4 (https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-4.html). Jestem na etapie adaptacji projektu. Ostatnio byłem u budowlańca który bardzo odradzał taras nad garażem. Twierdził, żeby on był zrobiony dobrze, czyli żeby nie ciekło nigdzie i dobrze był odizolowany to trzeba bardzo duże pieniądze w to włożyć i taniej wyjdzie zrobienie dachu nad garażem i zrobienie na przykład dwóch pokojów. Co o tym myślicie? Jakie macie doświadczenia z robieniem izolacji nad takim garażem? Czy faktycznie lepszym rozwiązaniem finansowym będzie zrobienie tam pokojów? Z góry dziękuję za porady.

Garstka moich przemyśleń :

- przerabiając gotowy projekt zawsze trochę psujesz bryłę budynku.

- w tym konkretnym projekcie - potencjalne pokoje nad garażem da się zbudować, tylko jak do nich wejść ? Wyciąć korytarz z sypialni i łazienki ? Przy okazji tracisz szczytowe okna w obu tych pomieszczenciach, a dachowe wspaniale przegrzewają pomieszczenia latem.

- co do kosztów, padają tutaj różne kwoty. Natomiast należy pamiętać że dach skośny też nie jest za darmo. Dodatkowe krokwie, obróbki, rynny, pokrycie, robota - to też wszystko kosztuje

- co do izolacji dachów płaskich, większość bloków i obiektów przemysłowych ma dachy płaskie i jest to szczelne latami. Da się to zrobić dobrze. Ja kilka lat temu zrobiłem drewutnię z dachem płaskim, robiłem to po raz pierwszy w życiu, totoalny amator. Jako izolację kupiłem płachtę folii PCV do oczek wodnych. Jest szczelnie, kropelka się nie przecisnęła.

Myślałem i kombinowałem długo nad tym przejściem do tych pokojów nad garażem i doszedłem do wniosku że to i tak będą pokoje z których się będzie sporadycznie korzystać, więc można to rozdzielić na dwa pomieszczenie. Pierwsze byłoby garderobą do której wejście będzie bezpośrednio z sypialni, ponieważ i tak nie ma potrzeby żeby było wejście do garderoby z korytarza, a drugim pomieszczeniem byłby tak zwany "pierdolnik" na wszystkie rzeczy które używa się raz w roku, albo raz na jakiś dłuższy czas i wejście byłoby z tej nowopowstałej garderoby. Byłby to trochę taki labirynt, ale tak jak wspomniałem ilość pokojów jest dla nas wystarczająca, a te nowopowstałe pomieszczenia byłyby na właśnie takie składowanie różnych rzeczy z których nie korzysta się często. Te pomieszczenia nawet mogą być w stanie surowym, wykończeniem ich mogę się zająć za kilka lat.

Odnośnie kosztów to zdaje sobie sprawę że taka przeróbka nie będzie za darmo i właśnie dlatego postanowiłem założyć temat i posłuchać różnych opinii co się bardziej opłaca. Biorąc pod uwagę kwestię użyteczności to na pewno wygrywa stworzenie tam pomieszczeń nawet w takiej formie jak pisałem, czyli garderoba oraz strych prowadzona labiryntami :). Odnośnie kwestii finansowej to rozumiem, że mimo wszystko izolacja będzie tańszym rozwiązaniem tylko na ile tańszym? Jeśli nieznacznie tańszym to wtedy skłaniałbym się do zrobienia pomieszczeń, natomiast jeśli różnica będzie spora to wtedy raczej będzie trzeba zostawić ten taras.

po prostu nie rób tarasu a tylko normalny płaski dach tradycyjny - wyjdzie najtaniej.

Co do płaskiego dachu to nie jestem pewien czy mój plan miejscowy na to pozwoli ponieważ jest taki zapis:

"dla obiektów w terenach zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oraz w terenach zabudowy mieszkaniowej i

usługowej ustala się:

aby dachy obiektów posiadały jednakowe nachylenie połaci głównych, wynoszące od 30°÷45° i nadwieszone okapy;

dopuszcza się zagospodarowanie dachów lub ich części jako tarasy lub parkingi; przy rozbudowach istniejących obiektów dopuszcza się możliwość pozostawienia kształtu i spadku dachu;"

Jest wzmianka o tarasach, ale pewnie płaski dach nie będzie traktowany jako taras, tylko jako dach.

Witam. Ja mam dwa tarasy jeden nad salonem który zadaszyłem a drugi nad garażem który zadaszony nie jest. Oba mają 12m2.Ten niezadaszony nad garażem narazie przesmarowałem mazidłem i położyłem na nim papę termozgrzewalną. Sama papa leży już na nim od lata tamtego roku i jak narazie nic się nie dzieje, narazie też nie ma żadnego spadku i woda na papie stoi cały czas. W garażu na suficie zero śladów przecieków. Także nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą że uszczelnienie tarasu jest takie trudne. Teraz myślę dać drugą warstwę papy lub grubą folię w kilku warstwach,wylewkę ze spadkiem i pozostałe warstwy. Myślę że powinno to wystarczyć jeśli sama papa wytrzymuje.

"Na razie"... dobre określenie. W przypadku tarasów niezadaszonych, zarówno tych, pod którymi są pomieszczenia lub nie, czas jest czynnikiem "destrukcyjnym"

Dobra izolacja (ja robię dwuskładnikowe, taśmy itd) oraz odpowiedni spadek, by woda na płytkach nie stała - na to mamy wpływ. Niestety, na pogodę już nie i jak przyjdzie zima "w kratkę" to bywa różnie. Jeden taras wytrzyma 5 inny 15 lat bez uszczerbku.

Budując dla siebie - z racji nieprzewidywalności, nie chcę czegoś takiego mieć.

Pół biedy nad garażem, gorzej np nad pokojami z szafami wnękowymi...

Witam. Ja mam dwa tarasy jeden nad salonem który zadaszyłem a drugi nad garażem który zadaszony nie jest. Oba mają 12m2.Ten niezadaszony nad garażem narazie przesmarowałem mazidłem i położyłem na nim papę termozgrzewalną. Sama papa leży już na nim od lata tamtego roku i jak narazie nic się nie dzieje, narazie też nie ma żadnego spadku i woda na papie stoi cały czas. W garażu na suficie zero śladów przecieków. Także nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą że uszczelnienie tarasu jest takie trudne. Teraz myślę dać drugą warstwę papy lub grubą folię w kilku warstwach,wylewkę ze spadkiem i pozostałe warstwy. Myślę że powinno to wystarczyć jeśli sama papa wytrzymuje.

Tak, ale zauważ że nad garażem nie chodzisz po tej papie - i podczas upałów kiedy to wszystko może być miękkie.. W moim akurat przypadku mam wyjście balkonowe z sypialni na dach garażu, na którym docelowo "muszę" zaplanować jakiś choć skromny tarasik ponieważ nie chcę przez okno balkonowe oglądać czarnej papy z posypką a ponadto czuć jej zapach po otwarciu okna wieczorem po upalnym dniu.

A może są jakieś sposoby by np. na plaski beton położyć styropian, na to papa termozgrzewalna - na papę wylać cienką zaprawę ze spadkami a zaprawę pomalować folią w płynie i dopiero na to jakieś deski, czy kafle. Ale popieprzyłem :-)

Uwierzcie mi, że cały czas kombinuję jak ten cholerny daszek wykończyć.