macieywr 24.04.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam wszystkich ! Jako, że dom kupujemy z żoną po raz pierwszy (dotąd jedyny zakup to od gminy), chcielibyśmy was prosić o pewne porady.Spodobał nam się dom niedaleko naszego miasta. Dom jest 10cio letni. Obecnie mieszka w nim tylko jedna osoba. Dom wymaga pewnego odświeżenia - pomalowanie ścian (chyba nie były malowane od 10ciu lat) wstawienie drzwi do sypialni itd. W łazience zauważyliśmy małą plamę na suficie oraz 2-3 miejsca w których łuszczy się farba. Sprzedający powiedział, że plama to pamiątka z nawałnicy z przed dwóch lat, gdzieś podciekło i tak zostało. Jako, że taki dom to dla nas inwestycja prawie na całe życie, wolelibyśmy, żeby dom zobaczył może jakiś fachowiec ? Ocenił czy warto, ile jest do zrobienia, itd. Jak wyszukać takich ludzi w internecie ? A może macie kogoś godnego polecenia we Wrocławiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 24.04.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Mogę Ci polecić naszego kierownika budowy, jest spod Wrocławia, pracuje we Wrocławiu, zajmuje się takimi rzeczami. Jak coś to napisz mi wiadomość prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 24.04.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Mam jeszcze pytanie natury technicznej. Nie chcielibyśmy utopić się w kosztach ogrzewania domu, dlatego zapytam was. Dom postawiony jest z POROTHERMU 30cm i ocieplenie styropianem 10cm. Okna pewnie nie są jakieś super energooszczędne bo z 2008r. Dach ocieplony wełną mineralną 10cm. Sprzedający zarzeka się, że w sezonie zimowym pali za ok 500zł m/c. Ogrzewanie eko-gorszek. Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.04.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Nie znam cen ekogroszku. 10cm wełny na dachu to strasznie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 24.04.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Mam jeszcze pytanie natury technicznej. Nie chcielibyśmy utopić się w kosztach ogrzewania domu, dlatego zapytam was. Dom postawiony jest z POROTHERMU 30cm i ocieplenie styropianem 10cm. Okna pewnie nie są jakieś super energooszczędne bo z 2008r. Dach ocieplony wełną mineralną 10cm. Sprzedający zarzeka się, że w sezonie zimowym pali za ok 500zł m/c. Ogrzewanie eko-gorszek. Co wy na to ? Przelicz OZC. Koszt to ok 300zł a będziesz miał odpowiedź precyzyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 25.04.2018 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 W zasadzie tak sobie czytam swój wpis i zapomniałem dodać chyba najważniejszego - powierzchnia użytkowa 143 m2. Cena ekogroszku to ok 1000zł tona (tego lepszego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 01.05.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Mam jeszcze pytanie które urodziło mi się dzisiaj przez noc - czy wełna mineralna jak podmoknie to trzyma wilgoć czy to raczej jakiś sztuczny materiał który zbytnio nie chłonie ? Pytam ponieważ zastanawia mnie łazienka na górze która jest w tym domu - w niektórych miejscach łuszczy się farba na suficie, a w jednym miejscu widać że coś delikatnie ciekło. Czy nie możliwe jest, że ta wełna jakoś podmokła, trzyma teraz wilgoć i dlatego farba się łuszczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Wełna zazwyczaj jest hydrofobowana i słabo chłonie wilgoć. Ale chłonie i w końcu nasiąka. Jeżeli śmiga przez nią powietrze z wnętrza domu to w końcu w niej para się skropli. Dlatego trzeba ją przed tym zabezpieczyć. Możliwe też, że para skrapla się na dachu i wełna gdzieś dotyka i namaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 14.05.2018 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Pojawił się już pierwszy schodek. Właścicielka zarzekała się, że w drodze dojazdowej w niedługim czasie zrobią kanalizację. Po telefonie do gminy, okazuje się, że na razie można szacować, że zaczną za ok 4-5 lat, ale kanalizacji na wymienionej ulicy nie będzie. Z domu do kanalizacji będzie ok 250-300m gdzie budowa na własną rękę będzie bardzo kosztowna.Czy jesteście mi w stanie powiedzieć jakie są średnie koszty związane z usuwaniem nieczystości z szamba przy rodzinie 5cio osobowej, gdzie jest dwóch dorosłych i 3 dzieci (częstsze kąpiele, codzienne pranie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 14.05.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Zależy od typu szamba czy klasyczne gdzie trzeba wywozić nieczystości czy szambo ekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 14.05.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Szambo klasyczne, gdzie wywożą to nie wiem, ale większość gminy ma szambo, bo z kanalizacją dopiero ruszyli. Gmina Czernica koło Wrocławia. Doli. To może być pytanie do Ciebie, bo ta sama gmina Edytowane 14 Maja 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.05.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Jak nie ma szans na kanalizę to lepiej niż szambo zainstalować przydomową oczyszczalnie ścieków. Koszt instalacji trochę większy, ale potem nie płacisz za opróżnianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.05.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Szambo klasyczne, gdzie wywożą to nie wiem, ale większość gminy ma szambo, bo z kanalizacją dopiero ruszyli. Gmina Czernica koło Wrocławia. Doli. To może być pytanie do Ciebie, bo ta sama gmina Ja mam kanalizę więc w sumie nie wiem ile za szambo, ani jak często się wywozi, ale z podsłuchanych rozmów to znam cenę szacunkową ok 150-200zł na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 14.05.2018 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Sprzedawca mi mówi, że płaci 160zł za wywóz i co 2-2,5m-ca. Ale jest 1 osoba, a nie 5 To wychodziłoby, że u nas byłoby to 160zł na 2-3 tyg max. Jak już jest szambo to można zrobić tą oczyszczalnie ? Jaki to jest koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.05.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Nie mam pojęcia. Chyba @annatulipanna ma, to ją spytaj. To jej dziennik: Zaciszny domek pod lasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Koszt instalacji trochę większy, ale potem nie płacisz za opróżnianie. Jakiego POŚa nie trzeba opróżniać? To, że z 10x rzadziej (w najlepszym wypadku) za to ze 2x drożej powoduje, że wcale tak różowo to nie wygląda. A jak masz nieciekawe warunki gruntowe, to całkiem traci sens. Czy jesteście mi w stanie powiedzieć jakie są średnie koszty związane z usuwaniem nieczystości z szamba przy rodzinie 5cio osobowej, gdzie jest dwóch dorosłych i 3 dzieci (częstsze kąpiele, codzienne pranie)? Sprawdź liczniki, ile faktycznie wody zużywasz - jak nie podlewasz ogródka to praktycznie tyle samo będzie ścieków. Zadzwoń do firm wywożących z Twojej okolicy ile biorą za 10m3, to będziesz miała najbardziej wiarygodne dane. Edytowane 14 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.05.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Jakiego POŚa nie trzeba opróżniać? To, że z 10x rzadziej (w najlepszym wypadku) za to ze 2x drożej powoduje, że wcale tak różowo to nie wygląda. A jak masz nieciekawe warunki gruntowe, to całkiem traci sens. Och, nie łap mnie za słówka. Oczywiście, że POŚ-kę trzeba opróżniać, ale zdecydowanie rzadziej. Nawet stosując Twoje przeliczniki (10 x rzadziej, 2 x drożej) to i tak jest 5 razy taniej niż szambo. Oczywiście, że warunki gruntowe muszą być odpowiednie. Ja po prostu zasugerowałam, że w miejscu gdzie kanaliza nawet nie jest w planach można się o taką POŚke starać, bo jak gmina planuje kanalizę to zgody na POŚkę nie da na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 14.05.2018 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Jakiego POŚa nie trzeba opróżniać? To, że z 10x rzadziej (w najlepszym wypadku) za to ze 2x drożej powoduje, że wcale tak różowo to nie wygląda. A jak masz nieciekawe warunki gruntowe, to całkiem traci sens. Sprawdź liczniki, ile faktycznie wody zużywasz - jak nie podlewasz ogródka to praktycznie tyle samo będzie ścieków. Zadzwoń do firm wywożących z Twojej okolicy ile biorą za 10m3, to będziesz miała najbardziej wiarygodne dane. No tak. Logiczne. W mieszkaniu zużywamy srednio 11m3. jak dojdzie jeszcze jedno dziecko to zakladam jakies 12m3. Czyli jak patrze na stronie gminnego ZGK to wyjdzie jakies 200zł m/ce czyli tak jaki podłuchała Doli Pozostaje jeszcze sprawa ogrzewania, pociągnąłem trochę zbywcę za język i pali pół tony m/ce, tona 800zł ale - przez cały miesiąc nastawione ma na program 1 czyli grzanie minimalne (zakładam, że pewnie żeby tylko nie zamarzło), bo w domu jest tylko na noc. Mówi, że po pracy rozpala kominek/koze i ma ciepło. W weekend też grzeje kozą. Czy jest w ogóle jakaś opcja żeby wstawić nowy kominek który rozprowadza ciepło po całym domu ? Tam na ten moment jest coś takiego https://www.pieceinvicta.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=57 Edytowane 14 Maja 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Och, nie łap mnie za słówka. Oczywiście, że POŚ-kę trzeba opróżniać, ale zdecydowanie rzadziej. Nawet stosując Twoje przeliczniki (10 x rzadziej, 2 x drożej) to i tak jest 5 razy taniej niż szambo. Tyle, że samo opróżnianie to nie wszystko. Prąd (przynajmniej u siebie bym zwykłego rozsączania i "oczyszczania" przez grunt nie zrobił), bakterie a i z chemią w domu trzeba uważać. Serwis też nie jest za darmo. Mi wyszło, że się nie opłaca i mam zwykłe szambo. Kanalizacja projektowana, w MPZP zapis dopuszczający POŚ. Czy jest w ogóle jakaś opcja żeby wstawić nowy kominek który rozprowadza ciepło po całym domu ? IMO opieranie ogrzewania na kominku i DGP to złe wyjście. Nie akumuluje to ciepła, czyli trzeba palić na bieżąco. To niewygodne a wykonanie w istniejącym domu kłopotliwe i pewnie dosyć kosztowne. Przy ekogrochu nie będą to oszczędności uzasadniające niewygodę i koszty instalacji. Przy kotłach na paliwo stałe to co bardziej boli, to sprawność kotła latem, gdy grzeje tylko CWU. Bo tu potrafi większość pieniędzy uciekać kominem. Nie a tu jednak prostych odpowiedzi ze szklanej kuli. Trzeba zrobić OZC i pomyśleć, czy/jak zwiększyć energooszczędność domu i czy/jak warto zmodyfikować system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 07.06.2018 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jednak zrezygnowaliśmy z zakupu tego domu. Dzwoniliśmy do kierownika którego podesłała mi na PW Doli, ale polecił nam firmy które prześwietlają nieruchomości na wylot. Dom ma pełno rzeczy do poprawy, ale byliśmy poniekąd na to przygotowani. Problem w tym, że zbywający zaczął kombinować z umową, z meblami które obiecał zostawić itd, więc daliśmy sobie spokój. Teraz skupiamy się bardziej na rynku pierwotnym.Niedaleko mamy SSO za 289, a za SD chcą 425. Na wszystko rękojmia 5 lat. Licząc na wykończenie 100-120tys, i patrząc, że tam po naprawach wyszłoby tyle samo, to wolimy chyba mieć nowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts