Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie skosów betonowych pianką

kemot_p

Recommended Posts

Ja będę chciał tak zgrać ekipy, żeby natrysk był przed położeniem membrany. Wówczas dostęp do okolic murłaty będzie łatwiejszy. W projekcie mam murłatę zlicowaną ze ścianą zewnętrzną więc z tyłu będzie sporo miejsca na pianę (mur ma 29 cm). @Kaizen, podasz namiary na firmę, która robiła Ci wycenę?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też piankę będę natryskiwał tuż przed membraną, czyli jak już konstrukcja więźby będzie gotowa, więc powinno się dać ocieplić dość dokładnie. Do tego dochodzi ocieplenie górnej części ściany szczytowej (zamiast styropianu), oraz całą boczną część ściany szczytowej od strony strychowej. Co do ocieplenia murłat tzn tych końcowych to jest to problem ale wg wykonawcy pianki jest to do ogarnięcia i da się to zrobić tak by mostka nie było. Całą murłatę zatopi w piance warstwą taką żeby zostało trochę "oddechu" pod membraną, powiedzmy 3 cm, a ten kawałek z boku tzn od okapu hm robi się tak że kupujesz płyty styropianu (tzn taki jaki ma być docelowy) i wyprowadzasz po jednej płycie w dół tak żeby na etapie budowy dachu był łatwiejszy dostęp. Tak mi to tłumaczono ... ale jak na razie tego nie widzę, jak zobaczę na żwyca to wtedy ;)

• 2 weeks później...
Przed majówkową labą wysłałem kilka zapytań o koszt ocieplenia pianką otwartokomorową o lambdzie 0037-0038. Dostałem odpowiedzi z 3 firm - ceny wahają się od 62,5 do 75 zł/m2 ocieplenia o grubości 25 cm. Wobec tych cen chyba dołożę jeszcze z 5 cm.

Kemotxb, możesz podać nazwę pianki jaką będziesz dawał u siebie? Chodzi mi głównie i parametry. Ja mam oferty na:

- purinova 0038 klasa niepalności F

- purex 0037 klasa E

- SealGuard 500 0037 klasa E

Nie pamiętam która, ale producent daje gwarancję 25 lat na parametry. Poza tym wykonawcy zgodnie twierdzą, że warstwa 25 cm jest w zupełności wystarczająca, dawanie więcej nie jest uzasadnione ekonomicznie. Co myślisz?

Nie pamiętam jaka nazwa producenta ale chyba Purinova, ponoć z wyższej półki i również wykonawca mi mówił że dawanie warstwy więcej niż 25 cm jest mało opłacalne. Cena była podobna ok 65- 70 zł/mkw za taką grubość. Parametrów styropianu i pianki czy wełny i pianki nie ma co porównywać bo pianka daje jednolitą szczelną warstwę i to że ma współczynnik 0,038 to nie jest źle. Na pewno jest szczelniej niż układanie styro nawet na zakładkę to daje wg mnie przewagę no i nie ma niej warstwy żadnej np wylewki która hm chyba pogarsza izolację bo działa jak wielka chłodnica leżąca na styropianie.

Gdybym stosował styropian nie dawałbym na wierzch wylewki bo i po co. Niemniej jednak decyzja o zmianie ocieplenia na piankę to dobry pomysł.

Wylewkę na taki styropian leje się z dwóch powodów. Pierwszy - zabezpiecza styropian podczas spaceru po nim, a drugi - zabezpiecza styropian przed gryzoniami...

Ponadto, gdzieś kiedyś wyczytałem że do uszczelnienia pianą więźba musi mieć odpowiednią wilgotność, tj. bardzo małą. Z tego co kojarzę, chodziło o to, że piana zamknie szczelnie elementy wilgotnej jeszcze więźby co nie jest do końca dobre.

Dlatego ja akurat zdecydowałem się na położenie styropianu na skosy i na powierzchnię płaską. Koszt materiału wyszedł bodajże ok. 5000zł (styropian + piana uszczelniająca + cement + piach z wodą, mieszadło, inne duperele). Dodatkowo obłożyliśmy styropianem wierzch ścian szczytowych. Robocizna we własnym zakresie. Powierzchnia, ok. 100 mkw. Ok. 3-4tyg roboty we dwie / trzy osoby "po godzinach". Dach dwuspadowy.

Edytowane przez Sandek

Ten stryszek to taki super użytkowy to nie będzie, kąt dachu mam 40 st i kalenica będzie na wysokości ok 1,6m więc nie za wysoko i chodzić się będzie dało tylko schylonemu i w dodatku tylko środkiem. Muszę zrobić jakąś podłogę wiszącą na legarach tak by nie deptać pianki i w sumie to jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało. Położyłbym styropian i zrobił wylewkę ... byłoby łatwiej, ale no cóż muszę tą pianką no i kombinować. Jakiś plus tego będzie bo będzie przestrzeń wentylacyjna między podłogą a pianką, no i tym samym apartament dla gryzoni :bash:

Skazany na piankę bo mam krzywo wylane skosy, powichrowane i się nie da nich położyć styropianu (w sumie to i nawet wełny się nie da) bo nierówności sięgają kilku cm, więc będę piankował i już nie chcę kombinować tylko zrobić całość w piance. Ekipa od pianki i tak weźmie kasę za przyjazd i robotę skosów więc te dodatkowe 55 mkw ocieplenia nie powinno być problemem, przy okazji chlapną też komin i ściany szczytowe od środka i górę. Do ewentualnego położenia styro na płaskiej części znów bym musiał szukać kogoś później lać wylewkę ... nie chce mi się. Zapiankuję całość, ekipa od dachu zrobi podłogę, deski już mam ... to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.