Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na kolor belki i komina w salonie

Whiti1

Recommended Posts

Witajcie, chciałam poprosić o pomoc w wyborze dodatkowych kolorów farb – chodzi o salon z otwartą kuchnią [zdjęcie planu].

Jako główny kolor ścian planowałam b. jasny beż i z tym nie mam problemu. W salonie mam wypuszczony komin [foto], który w przyszłości zostanie zabudowany wraz z kominkiem, ale zanim to nastąpi [pewnie 2-3 lata] chciałabym jakoś podkreślić ten wystający element. Przy salonie mam otwartą kuchnię, do której wejście jest ograniczone po bokach dwoma ściankami [foto] – coś jak na zdjęciu z internetu. Dodatkowo przy wejściu do salonu pod sufitem znajduje się podciąg, tzw. belka [foto] – coś jak na zdjęciu z internetu.

Mam myśl, żeby te wszystkie wystające elementy – tj. komin, ścianki przy kuchni i podciąg pomalować w inny sposób niż cały salon. Co radzicie? Jakiś kontrast? Szarość? Struktura? Coś a’la beton / ciemny grafit? Stolarka jest w kolorze winchester. Podłogę planuję - ciepłe drewno.

Z racji, że mam słabą wyobraźnię będę wdzięczna za inspiracje, zwłaszcza zdjęcia.

ścianki w kuchni - nasz układ.jpgpodciąg2.jpgnasza kuchnia mniejsza.jpgkuchnia z salonem.jpgkomin w salonie mniejszy.jpg

W tym roku modne jest łamanie kolorów ciemnym, wyrazistym kolorem. Różne zielenie, odcienie fioletów, błękity - wszystko soczyste lub ciemne. Pytanie, czy taki mocny kontrast by Ci odpowiadał :) Ja mam zamiar u siebie okleić "belki" pod sufitem okleiną drewnianą.

A możesz pokazać jakąś aranżację, na której można by zobaczyć zaproponowaną przez Ciebie wizję? :)

Wybrałaś kiepskie elementy do wyróżnienia.Ewentualnie komin można pomalować inaczej chociaż raczej optowałabym za kawałkiem ściany między nim a drzwiami tarasowymi (tam będzie tv?). Albo np. zaaranżować jakoś spójnie komin, ścianę po lewej i może kawałek ściany po prawej czyli to co będzie naprzeciwko kanapy - odróżnisz strefę wypoczynkową od stołowej.

1.jpg

W każdym razie najpierw zaplanuj ustawienie mebli, jak możesz to zwizualizuj w 3D a potem rozważaj czy jakaś ściana wymaga dodatkowej dekoracji.