Iscra 02.07.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Iscra dopiero wczoraj wieczorem zauwazyłam Twój wpis. Przekopuję się przez Twój dziennik w poszukiwaniu wykonanej kuchni i czuję, że dziś będzie ten dzień kiedy to znajdę. Swoją drogą na prawdę mamy podobny gust. Może z wyjątkiem projektu wrzosowej łazienki Spoko, ostatecznie nie jest wrzosowa Bardzo nie Wiesz, ja nie mam trójki, tylko dwójkę huraganów. Ale za to 4 piętro, a nie 1. I wiem, jakie to upierdliwe, oj wiem. A mimo to wolę poczekać dłużej choćby i pół roku, ale potem nie pluć sobie w brodę przez następne 10 lat, aż przyjdzie czas na remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.07.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Wiesz, ja nie mam trójki, tylko dwójkę huraganów. Ale za to 4 piętro, a nie 1. I wiem, jakie to upierdliwe, oj wiem. A mimo to wolę poczekać dłużej choćby i pół roku, ale potem nie pluć sobie w brodę przez następne 10 lat, aż przyjdzie czas na remont. Pewno masz windę już Ja też mieszkam na 2 piętrze (a nie ma windy) i już nie wyrabiam pomału jednak budowy nie przyspieszę niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 02.07.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Nie mam, do 4 piętra windy nie trzeba robić, to i deweloperowi się nie chciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 02.07.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Dzień 74 Poranek z metrówką był OK. Faktycznie się coś nie zgadzało w projekcie i Panowie to zmienili na własną rękę. Podobnie zrobili z nadprożami. Pośmieli się z mojego stresa i powiedzieli, że za to im płacę. Wszystko konsultują z KB. Coraz bardziej ich lubię. Muszę mieć pokłady miłości w sobie, bo coraz bliżej płacenia.. Poza tym po 16 miałam spotkanie z elektrykiem. Rozrysowaliśmy punkty świetlne na praterze i kontakty. Godzina z nim i łeb jak sklep. Dobrze, że mam projekty, inaczej bym chyba zwariowała. O 16.30 pracowało uwaga 10 (!)- 5 moich składa więźbę i 5 elektryków kuje ściany. Zaplątał się też hydraulik (nie wiem co tam robił i do kogo przyszedł) ale pomolestowałam go o tymczasowy kibelek- będzie za ok tydzień. Dzwonił też Pan od rekuperacji- czekałam na ostatnią wycenę. W tym roku nie podejmie się. Mam 3 firmy i będę musiała coś wybrać. O 19 już w domu przyszło oświecenie: nie powiedziałam, że chcę włączniki na 95cm! Telefon i okazało się,że muszą poprawiać, a mój pomysł traktują jako coś nietypowego. Dlatego nie zapytali o wysokość. Zaproponowali za to włącznik do lampek zewnętrznych i choinki. O tym to nawet ja nie pomyślałam. Co do zabudowy z KG- jednak się zdecyduję. W moim rejonie podobno tak się robi i dobrze to trzyma nawet po latach. Skonsultuję jeszcze z KB. Ze spraw światopoglądowych: ile bym nie myślała nad chatą i tak coś wyjdzie nie do końca ok. Ludzie się zmieniają, potrzeby też. Zobaczymy co będę mówiła/ pisała po 3 i 10 latach... Na razie trzymamy tempo, a ewentualne poślizgi nie spędzają nam snu z powiek... Jak nie grudzień to może być i kwiecień. Byle nie kilka lat, bo dzieci szybko rosną, a plac zabaw obiecany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 02.07.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Zdjęcie na pożegnanie, sprzed bramy sąsiada. Edytowane 2 Lipca 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 03.07.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 kilka lat temu wymieniałem u swojej Mamy instalację elektryczną. Gniazda, które służą do podłączania odkurzacza, żelazka itp. ustawiłem na wysokości 70 cm . Są bardzo wygodne.Patrząc na zdjęcie aktualnego stanu budowy trzeba mieć dużo optymizmu aby myśleć o zakończeniu dzieła w tym roku.Ale powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 kilka lat temu wymieniałem u swojej Mamy instalację elektryczną. Gniazda, które służą do podłączania odkurzacza, żelazka itp. ustawiłem na wysokości 70 cm . Są bardzo wygodne. Patrząc na zdjęcie aktualnego stanu budowy trzeba mieć dużo optymizmu aby myśleć o zakończeniu dzieła w tym roku. Ale powodzenia ! Jeszcze do żelazka to rozumiem, bo sama mam w pralni gniazdko na 90cm. Ale czemu do odkurzacza? Przecież klasyczny jeździ po ziemi, więc niskie gniazdo jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 03.07.2018 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jeszcze do żelazka to rozumiem, bo sama mam w pralni gniazdko na 90cm. Ale czemu do odkurzacza? Przecież klasyczny jeździ po ziemi, więc niskie gniazdo jest ok. Żeby się nie schylać przy wkładaniu i wyciąganiu wtyczki do i z kontaktu:p? Rozwiązanie uważam ma sens,ale wizualnie kontakty wolę mieć niżej. Choć jakbym była koło 60-70 to też bym tak zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Żeby się nie schylać przy wkładaniu i wyciąganiu wtyczki do i z kontaktu:p? A tak, był u nas taki jeden elektryk, co też chciał gniazda (wszystkie!) podnosić, żeby nie trzeba było się za bardzo schylać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 03.07.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ja w pralni mam wszystkie gniazda wyżej (reku, pralka, suszarka, bojler i gniazdo wolne (raczej do prasowania już mi się nie przyda, bo ciasno się zrobiło ). Tylko gniazdo do pompy i hydroforu są niżej, ale tam łatwo się dostać. Natomiast nie chciałabym być zmuszona do wysuwania pralki i włażenia za nią, w celu odłączenia wtyczki. W pokojach nie chciałabym gniazd wyżej. Jedynie w sypialni mam gniazda po bokach łóżka, nad szafkami nocnymi, w ciągu z łącznikami. Przez najbliższe lata, pewnie będę biegała ze zwykłym odkurzaczem pokojowym od gniazdka do gniazdka. Ale, jak już zakupimy jednostkę centralną, oblecę całe piętro z jednego gniazda ssącego, odkurzaczem centralnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Żeby się nie schylać przy wkładaniu i wyciąganiu wtyczki do i z kontaktu:p? Rozwiązanie uważam ma sens,ale wizualnie kontakty wolę mieć niżej. Choć jakbym była koło 60-70 to też bym tak zrobiła. Całkiem przypadkiem mam gniazdko na wysokości włączników światła i potwierdzam wygodę włączania odkurzacza (wiertarki, szlifierki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 03.07.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Aż zadzwoniłam do elektryka zapytać jak mam gniazda w pralni i garażu. Wszystkie na wys ok 80cm. Ja to chyba mam szczęście do fachowców, bo myślą czasem za mne. Dzień 75. Murują szczyty, montują więźbę. Ogólnie dom zaczyna przypominać dom. Fajnie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 04.07.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Samorobom w krzyżu strzykać będzie przed 60 - tką Elfir Tak jest są ładne i estetyczne wyłaczniki razem z zakrytym gniazdem i jestem za takim rozwiązaniem zwłaszcza , że nie dawno coś mnie przewiało i miałem kłopot z założeniem gatek. Dało to do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.07.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 No cóż widzę, że czasy starej dobrej komuny wracają. Miałam w całym mieszkaniu z wielkiej płyty gniazdka na wysokości 130cm. Nie dziękuje ani wygoda ani estetyka, tylko masakra . Co innego pomieszczenia gospodarcze tu koniecznie na wygodnych wysokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 04.07.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 czytam czasami i podziwiam kolejną super kobietę prowadzącą budowę, co się z facetami porobiło? Pracują, żeby ich kobiety mogły być podziwiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKa. 04.07.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Kuchnia to rzecz bardzo indywidualna. Jesteś leworęczna? Bo ciąg stref roboczych jest jak dla osoby leworęcznej. I zastanawia mnie co Cię skłoniło do wysłania zdjęcia monitora, zamiast wklejenia tu obrazka? Chyba, ze taki content dostałaś os projektanta Kuchnia nie jest wcale dla osoby leworęcznej, nie wiem skąd takie stwierdzenie. Jestem leworęczna i odwróciłabym ciąg w drugą stronę, bo tak byłoby mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 04.07.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Kuchnia nie jest wcale dla osoby leworęcznej, nie wiem skąd takie stwierdzenie. Jestem leworęczna i odwróciłabym ciąg w drugą stronę, bo tak byłoby mi wygodniej. No widzisz, Tobie jest wygodniej, ale ogólna zasada jest taka, ze dla osób praworęcznych strefy biegną w prawo, a dla leworęcznych w lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.07.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Cześć aaisaa Wrócę do Twojego wpisu: Dzień 67. ...W nocy naszła mnie jeszcze refleksja odnośnie mojej mini antresoli i korytarza na górze. Będzie tam ciemno jak w d.... Nie ma możliwości zamontowania w tym miejscu okien dachowych, drzwi chcę mieć pełne. Jakie rozwiązania macie u siebie? Z tym korytarzem górnym, bardzo się zastanów, żebyś później nie cierpiała. Ja na etapie projektu, pilnowałam, żeby mi się okno dachowe na klatce schodowej zmieściło. I to jest okno dachowe, które najbardziej mnie cieszy. Jasność na schodach i korytarzu górnym - bezcenna Zwróciła mi na to uwagę koleżanka, która oprowadzała mnie po swoim nowym, wypasionym domu. Ma piękny, duży korytarz na piętrze i ... ciemnicę, której bardzo żałuje. W efekcie drzwi do łazienki na piętrze, ma na stałe otwarte i jak tylko dzieciaków nie ma w domu, drzwi od pokoi również otwarte, żeby odrobinę światła wpuścić w te mroczne czeluści. Kombinuje teraz, żeby jakiś świetlik tunelowy wyprowadzić, między stropem, a dachem. Także myśl aaisaa, póki jeszcze możesz Co do drzwi, ja właśnie chciałabym wszystkie przeszklone na maxa, żeby nie zaciemniać korytarzy. Obecnie stosowane szyby matowe skutecznie chronią intymność, a jednocześnie dają trochę światła. Ostatnio byłam u znajomych, którzy w WC i łazience mają drzwi przeszklone od góry do dołu . Zanim weszłam do toalety, sprawdzałam na moich dzieciach, widoczność osoby korzystającej z WC od zewnątrz O dziwo, światło wewnątrz pomieszczenia widać, ale postaci już nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 07.07.2018 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Dzień 76, 77, 78, 79 Panowie kończą montować więźbę. We wtorek mają przyjechać okna. Mam nadzieje, że zdążą przykryć mi dach membraną. Dachówki przyjechały w środę (na razie zapakowane leżą na budowie- sukces pobitych nie widać. Elektryk przygotował już wszystko pod elektrykę parteru. annatulipanna- sprawdziłam jeszcze raz. Na okno dachowe nie ma szans, świetlik przedyskutowałam z połowicą chyba też sobie darujemy. Będę jednak forsowała drzwi z szybą. Muszę tylko jakoś koncepcję wnętrza bardziej sobie w głowie ułożyć. Liczę, że mini antresola wpuści trochę światła z parteru. Za ok tydzień wtarabanię się po drabinie na piętro (brzuch mi już nie przeszkadza:lol2:) i wtedy zdecyduję. Na razie moją główną bolączką jest kominek. Na wizualizacji jest ogromny i "przygniata" cały salon. Myślę o kozie, ale boję się o dzieci. Ogólna wizja przysłana przez architektę jakoś mi nie pasuje. Musze się jasno zdecydować na jakiś styl (podoba mi się loftowy/ industrialny, ale niestety tylko mi). Na razie mamy jakiś misz masz, nie do zaakceptowania. Muszę pobawić się w programie projektowym- ma być banalny w obsłudze i dawać dobre wizualizacje (istnieje takie coś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 07.07.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Fotka z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts