Busters 25.07.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Nie poddawaj sie tylko szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.07.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Mam ogólne zniechęcenie związane z budową. Nienawidzę wszystkich fachowców. Ocho, zaczyna się Jeszcze to pokochasz, tylko musi ci minąć ciśnienie na terminy, słowność, prawdomówność i kilka innych kwestii związanych z wykonawcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 26.07.2018 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dzień 97Nienawidzę fachowców cz2. Bramy w tym tygodniu nie wstawią, bo cośtam. Już nawet nie chce mi się pisać. Po raz kolejny dałam się zrobić w konia kombinując na szybko zabudowę KG która teraz czeka.... Jak trzeba było płacić to szybko odbierali telefon, jak umawiamy się na wstawienie to 3x nikt nie odbierał i nie oddzwaniał. Tynkarze weszli, nie wiem co dziś zrobili, wizja lokalna po 16:rolleyes:Doli. Ja już się nie nastawiam na terminy, ale nigdy nie zaakceptuję takiego braku słowności i lekceważącego stosunku do inwestora .Gdybym ja tak pracowała wolę nie myśleć co by było.... Ogólnie znowu mam niechcieja i robię przetwory. Im dłużej mam kontakt z budową tym bardziej podziwiam budujących się przez lata. Ja bym brała tony leków uspokajających, albo siedziała w pierdlu za uszkodzenie ciała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.07.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Dzień 98,99Po kolei. Wizja lokalna po 16 pokazała, że tynkarze weszli- skończyli pracę o 15 po rozstawieniu stołu, krzeseł, wieszaka, wieży z głośnikami i grilla:jawdrop:. Lekko zaniepokojona czekałam na efekty ich pracy. Po 2 dniach powiem, że mogą grillować ile chcą. W trakcie moich pobytów zawsze widziałam ich siedzących przy stole, leżących na trawie, albo chodzących po podwórku. Nigdy przy pracy. Po 2 dniach wszystkie ściany mam zagruntowane, narożniki zrobione, 2 pokoje otynkowane:eek:. Tak jakby robota im sie sama robiła. Narzekają tylko, że ściany schną za szybko i muszą robić po bardzo małym kawałku. Na razie jestem z nich bardzo zadowolona.Z elektrykiem się pożegnałam. 12000 za robociznę i materiał (dokładnie 11900, 100 dałam tipa, bo też jest bardzo ok). Robocizny nie jestem w stanie ocenić, więc wystarczy być słownym terminowym i sprzątać po sobie, żebym była zadowolona. Ale odgromniki mam, choć nie wiem co to jest (znajomy elektryk kazał zamontować po przesłaniu fotek twierdzi, że jest dobrze). Cena bez białego montażu (ten 10zł/pkt).Mam prawie cały przód dachu. Mi się wydaje, że jak na płaską dachówkę jest równo, druga część inwestora się gotuje mówiąc, że jest źle, krzywo itp. Wnioskuje tak na podstawie przesanych zdjęć, tych co poniżej. Ma rację (?)Jutro mam spotkanie z kolejnym wykonawcą (elewacja i wykończeniówka). Liczę, że choć trochę będzie taniej niż przy 2 ostatnich. Przez telefon wydawał się OK. Trzymajcie kciuki.Edit: zapomniałam napisać- z powodu pogrzebu montaż bramy przesunął się z zeszłego tygodnia na przyszłą środę (tylko ja bywam na jednodniowych pogrzebach?). Poproszę, żeby tynkarze zaczęli poniedziałek od garażu- do środy przy tych temperaturach przeschnie i łatwiej im będzie. Edytowane 28 Lipca 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.07.2018 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.07.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 . Ale odgromniki mam, choć nie wiem co to jest (znajomy elektryk kazał zamontować po przesłaniu fotek twierdzi, że jest dobrze). . Pokaż zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.07.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Pokaż zdjęcie. 3 przełączniki w skrzynce elektrycznej. Fotka jutro bo jest na innym telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 29.07.2018 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Marcin225 obiecane fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.07.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Cytując klasyka " Kto Pani tak spierdolił tą instalację" Ogranicznik warystorowy, badziew, najtańszy chyba na rynku w dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 29.07.2018 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Czyli, że co ma elektryk zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.07.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Elektrykiem nie jestem, ale po mojemu to ten ogranicznik jest ok, o ile nie myślisz, że ochroni przed pierunem, takich cudów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 29.07.2018 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Panowie podpowiedzcie. Jest ok czy nie? I co ma poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.07.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ogranicznik typu T1+T2 powinien być zbudowany z elementu "ucinającego" napięcie (iskiernik) jak i ograniczającego (warystor). Ten który Ty posiadasz ma w sobie 2 warystory czyli spełnia wymogi T2. Tu masz zdjęcie z "zadziałania" właśnie tego ochronnika: https://ise.pl/phpbb3/download/file.php?id=4851 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voopeem 29.07.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Nie dziwi mnie ta frustracja fachowcami u Ciebie po takich przejściach! Swoją drogą również nie zaufałabym fachowcowi jakby mi oznajmił że stracił prawo jazdy i mam go wozić... No ale idziesz jak burza więc nie jest źle! Co się nadenerwujesz to Twoje ale jeśli faktycznie dobrze będzie wszystko zrobione docelowo, to będzie to tego warte. Sam projekt macie w ogóle bardzo fajny. Miło poczytać o budowie podobnej wymiarowo co do nas! A tymczasem... trzymam kciuki za bramę-niewidkę. W końcu na pewno do Ciebie trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.07.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ogranicznik typu T1+T2 powinien być zbudowany z elementu "ucinającego" napięcie (iskiernik) jak i ograniczającego (warystor). Ten który Ty posiadasz ma w sobie 2 warystory czyli spełnia wymogi T2. Tu masz zdjęcie z "zadziałania" właśnie tego ochronnika: https://ise.pl/phpbb3/download/file.php?id=4851 Wrzuć tu, bo sam jestem ciekaw, a tam Nie masz uprawnień, aby pobrać ten załącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.07.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Wrzuć tu, bo sam jestem ciekaw, a tam Nie masz uprawnień, aby pobrać ten załącznik. http://ifotos.pl/zobacz/Juz-poJPG_qeerpae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.09.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Co tak przycichło? Jak postępy w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 24.09.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Równiez jestem ciekaw. Blondynko budująca Dom w Elstarach g2 prac. Archon, zgłoś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.10.2018 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Wywołana do tablicy tłumaczę się. Sprawa z elektrykami dała mi w kość. Kolejni elektrycy zwoływani na budowę twierdzili, że jest OK i wielkim wybuchem nie grozi. Wyciągnęłam wnioski-lepiej i spokojniej będzie mi się budowało w niejakiej nieświadomości, bez raportowania na forum. Ale w skrócie:Mam tynki- lekka konsternacja, jak zauważyłam, że pierwszy dzień roboty polegał na zwiezieniu stołu, krzeseł, materiałów i GRILLA (!). Tuż po tynkach euforia, po wyschnięciu oczywiście gładzie są potrzebne. Przestroga dla innych: tam gdzie drzwi mają być przesuwane miejsca na futryny trzeba otynkować od razu (ja wspomniałam moim w połowie roboty, więc na górze muszę zabudować karton gipsem). Po tykach miesiąc przestoju w oczekiwaniu na hydraulika i z dodatkowo tygodniowym przestojem zjawił się. Chłopina silnie pobudzony co na szczęście widać w robocie. W 3 tygodnie zrobił pompę ciępła, ułożył styropian, rozłożył rury do rekuperacji i rozłożył całą podłogówkę. SAM!. Dziś się rozstajemy i widzimy się po wykafelkowaniu kotłownio-pralni przy podłączaniu pompy ciepła. Tu moja uwaga dla budujących: przemyślcie gdzie chcecie anemostaty, bo ja w chwili zaćmienia wymyśliłam sufit podwieszany nad stołem i ukrycie ich, potem mnie olśniło, że podwieszanych nie lubię, więc wykutą dziurę, trzeba było znów zaklejać i kuć w innym miejscu.W międzyczasie zajęłam się podwórkiem: nawiozłam ponad 150t ziemi (całość kosztowała mnie ok 1200zł- czarnoziem), zdobyta fartem. Gdzie widziałam koparkę tam się zatrzymywałam- niedalekomnie wkopywali rury, dalej budowała się fabryka. Cała ziemia za free. 1200 to koszty ładowania i transportu. Aktualnie mam wykonaną połowę elewacji, wyceniam płyty betonowe na nią (pomyślałam nawet o przycięciu 2cm styropianu, żeby ładnie zlicował się ze ścianą). W tym tygodniu zamawiam płyty na podjazd i tarasy. Brukarz wchodzi za ok tydzień jak skończą na gotowo 2 ściany, będzie robił mi też system odwadniający i stawiał ostatni kawałek płotu. Kolejna wtopa to nawiezienie ziemi też w miejsca gdzie będzie taras i opaska, będzie trzeba ją znów zdjąć.Z mniej przyjemnych faktów: rozstałam się z architektą- po tylu miesiącach współpracy nie znalazłyśmy wspólnego języka. Kombinuję sama. I najgorsza dla mnie rzecz: poprawki na dachu: aby zlicować ścianę z dachem trzeba rozebrać dach, zdjąć dachówki skrajne przyciąć zwykłe i wykończyć blachą. Mój bezokapowy dach wystaje po 5 cm z każdej strony co mnie denerwuje (MH ma bardzo małą możliwość regulacji przy układaniu). Niepotrzebnie kupowałam dachówki skrajne (mam do sprzedania gdyby ktoś chciał). Mój błąd, nie doczytałam,będzie kosztawał nas ok 10000zł. Teraz plan na najbliższe tygodnie:w tym tygodniu posadzki, dalej ok 10 listopada wchodzimy z wykończeniówką. Temat wełna czy pianka jest otwarty. Tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.10.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 http://ifotos.pl/zobacz/Juz-poJPG_qeerpae.jpg Po co dziewczynę straszyć? Może mieszka w okolicy okablowanej i nie ma szans na taką nagłą niespodziankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts