marcin225 08.10.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Po co dziewczynę straszyć? Może mieszka w okolicy okablowanej i nie ma szans na taką nagłą niespodziankę? Szanse są zawsze ale nieważne Jakie tynki dałaś? Cementowo- wapienne czy gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 08.10.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Wyciągnęłam wnioski-lepiej i spokojniej będzie mi się budowało w niejakiej nieświadomości, bez raportowania na forum. O to to, mam ostatnio takie same przemyślenia. Forum narzuca bardzo wysoki poziom - to dobrze, ale często jest to poziom bardzo trudny lub wręcz nie możliwy do osiągnięcia, co dodatkowo wzmaga stres budowlany. Trzymam kciuki żeby szło gładko. Wyprzedziłaś mnie o lata świetlne, a niedawno szliśmy łeb w łeb . U mnie dzisiaj był pierwszy dzień montażu okien. Mam zastrzeżenia - a jakże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 09.10.2018 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tynki gipsowe. Raz, że cena 25zł/m2, dwa łatwiej uzupełniać ubytki (ta sama struktura). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.10.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tynki gipsowe. Raz, że cena 25zł/m2, dwa łatwiej uzupełniać ubytki (ta sama struktura). To cena za robociznę? Mi fachowiec powiedział 22 zł /m2 robocizny. Ja robię gipsowe w pomieszczeniach mieszkalnych a cementowo-wapienne w garażu, kotłowni i łazienkach ( w sumie w łazienkach tak aby rzucić bo i tak kafelki będą przecież). Jaki rodzaj tynku wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 09.10.2018 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 25 to cena za robociznę z materiałem. Tynk Baumit Ratio Glatt. Nie wnikałam. Rozmawiałam kiedyś z kimś, kto mi powiedział, że nieważne jaki tynk, ważne, żeby umieli go położyć. I tego się trzymałam. Mimo, że policzyli mi za dużo metrów jestem z nich zadowolona i będę polecała. Ci byli przynajmniej słowni i terminowi. I ściany są w miarę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 10.10.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Ależ oczywiście że forum to element pomocniczy a nie wyrocznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 30.01.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Halo halo? Jest tu ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 15.02.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Tylko czytający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 18.02.2019 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Bywam i ja czasem;-)Z moją budową jak to w życiu bywa poślizg. Mieliśmy się wprowadzić w grudniu, potem styczniu teraz w lutym, a w końcu marzec minie nam też w wynajmowanym. Jak ktoś chce się pocieszyć to zapraszam na listę niekończących się wtop.1.Posadzki wylane w terminie, wygrzewane po miesiącu i wciąż mokre wilgotność 3% nie pozwalają na położenie drewna, więc czekamy dalej. W 1 miejscu pękły, jak to się mówi bywa... 1 marca mierzę jeszcze raz i jak znam życie inwestuję w wynajęcie osuszaczy.2. Napędy i bramy zamontowane. W międzyczasie jeden mi się spalił, jakim cudem nie wiadomo (były podłączone tylko raz przy montowaniu, potem nie było nad nimi gniazdka). Odbiór podpisałam głupia przed skończeniem prac, bo wieczorem z 3 małych dzieci wiedziałam, że raczej nie dojadę. Serwis gwarancję odrzucił pisząc, że z winy użytkownika i kazał mi kupić nowy. Miałam już pismo przygotowane przez prawnika, ale sklep ostatecznie wymianę wziął na siebie. Napęd zdemontowany, aktualnie czekam na drugi.3. Drzwi KMT. Problem z nimi był właściwie od początku, albo odbijały (mam pochwyt), albo zamykały się tak, że bez klucza się nie da otworzyć. Światło wpadało przez zamknięte drzwi - wstawiający dali inną uszczelkę i już nie świeci, ale wiatr hula na dole. Serwis wezwany w grudniu, jeszcze nie dojechał. Podobno zaplanowany na "po 15 marca". Wkurzona zadzwoniłam do firmy pytając czy taka obsługa posprzedażowa jest standardem dostałam odpowiedź, że nie ma ludzi do pracy i w tej chwili taka obsługa jest standardem. A prezes nie odpisze w tym tygodniu na moje pismo, bo jest na urlopie. Jednym słowem nie polecam.4. HS- W okolicy grudnia też się rozszczelnił. W sumie to nawet przez szparę w zamkniętym oknie wpadało światło i deszcz. Kilka nocy nie przespałam z wizją wyrywania okna z poszerzeniami, ale wyjęcie przeszklenia i ponowne wstawienie pomogło. Przynajmniej na razie. Przy okazji spięłam się z moimi wykonawcami.5. W trakcie robienia systemu odwadniającego rozwalili mi pompę ciepła (rozerwana koparką rurka).Już naprawiona. Też mój błąd bo za mało precyzyjnie się wypowiedziałam gdzie leżą rurki.6.Moi główni wykonawcy zmienili grubość chudziaka, nigdzie tego nie zapisali. Posadzka 21 na gotowo niewiele mi mówi, więc dałam hydraulikowi projekt i dał tyle styropianu ile jest w projekcie, a nie mniej jak zakładali moi panowie od SSZ. Finał- parapet w kuchni wchodzi na okno (dobrze, że to nieotwierany fix). Drzwi też musiałabym robić na zamówienie, bo mam za niskie otwory, dobrze, że taki plan był od początku.7. Wykończeniówka: pasmo niekończących się uszkodzeń i reklamacji. -schody strychowe przyszły 2x uszkodzona, finał listwy w gratisie i 100zł zniżki,- wanna z niewielkim odpryskiem- 150zł zniżki-kabina prysznicowa, szkło całe, dokładnie sprawdzone przy kurierze, listwy mocujące nie-porysowane, w trakcie reklamacji- 2 umywalki przyszły w takim stanie, że nawet nie rozpakowałam paczki, odesłane-płytki zamówione z internetu przyszły jakby "niedolane " na brzegach. Towar nierektyfikowany ok, ale zdaniem mojego płytkarza wygląda jak III gatunek i daje nieestetyczne cienie (wygląda jakby płytki miały odpryski na brzegach). Próbki nie dało się zamówić, towar pod zamówienie nie podlega zwrotowi. Tłumaczenie sklepu, że to styl rustic też do mnie nie przemawia. Kto nie ryzykuje, ten nie ma nierównych płytek za 119zł/m2. Reklamacja w toku.- Sposób zabudowy okien przez moich fachowców też był ciekawy. Wszystkie płyty pod kątem 45st do okna. Jakoś dziwnie to wyglądało i ciemno, ale myślałam, że może niepomalowane... 2 fachowiec który przyszedł na łazienki po 5 dniach zapytał dlaczego tak zabudowujemy i wytłumaczył mi jak to powinno być zrobione. Górna płyta równolegle do sufitu, dolna równolegle do ściany. A nie tuba która im wyszła. Szkoda tylko, że powiedział to, jak panowie zabudowali ostatnie okno. Po wejściu do mieszkania, w którym mieszkam zobaczyłam o co mu chodziło. Codziennie patrzyłam na prawidłowo zrobioną zabudowę, a po wejściu na budowę coś mi nie pasowało, ale nie potrafiłam uchwucić co. Można patrzeć i nie widzieć jednak... Okna poprzerabialiśmy.2 łazienki mam zrobione prawie na gotowo, z wyjątkiem szafek i umywalek (dalej ich nie mam), 3 łazienka robi się.Brukarze w 2 miesiące codziennej pracy położyli 12 płyt. Jeszcze tylko jakieś 100 im zostało. Czekam, aż pogoda pozwoli.Z moich zmagań budowlanych to chyba tyle.Podsumowując: rok budowy nauczył mnie więcej niż całe życie. Jestem trochę rozgoryczona, bo braliśmy dobre ekipy, a okazało się, że błędów nie uniknęliśmy. Każdy robi jak mu wygodnie, a złapany na błędzie, twierdzi, że nie on i każe płacić za poprawki.Finansowo popłynęliśmy tak, że cyferki dalej zapisuję w swoim zeszyciku, ale całościowo podliczę może za 2 lata jak mi wk.... odejdzie.Przestałam pisać na forum, bo stwierdziłam, że mam inne priorytety niż większość tu. Dla mnie wystarczy dobrze, nie musi być idealnie. A teraz to już nawet znośnie, byle było szybko. Ogólnie czekam na dzień, kiedy nic nie będę musiała załatwić i kupować.Liczę, że mój przydługi wpis nikogo nie zanudził, a może komuś pomógł.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Współczuję!Dziwi mnie zwłaszcza złe doświadczenie ze sklepami internetowymi, bo ja też płytki i ceramikę zamawiałam na odległość i zero reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.02.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 No nieźle Cię los doświadcza aż się przykro czyta. Na pocieszenie to 90% budujących ma takie przeboje i tylko tutaj kilku użytkowników ma wszystko NAJ i dopilnowane Zazwyczaj to właśnie mniej lub bardziej jest spier.... tyle, że człowiek mieszka nawet nieświadomy. Życzę powodzenia i szybkiego zakończenia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 20.02.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 No cóż ... Aż boli gdy to czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts