Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarpa bez podejścia w koło domu - czym obsadzić?

Recommended Posts

Witam.

Mam dom wyniesiony ponad teren, z boku mam płot w odl. 3m od domu. Rożnica poziomów między płotem a domem to jakieś 1-1,1m. Trawy tam nie posadze, bo bym się zarąbał z koszeniem. Bardziej myślę o geowłokninie i czymś na niej. Np korą albo kamieniem. Do tego jakieś rośliny płożące, a na płocie winobluszcze... Możecie poradzić, czy to dobry pomysł, czy możę tą skarpę, dość stromą, ale krótką, trzeba będzie czymś wzmocnić pod geowłokniną, żeby jej nie zmywało? Skarpa jest od wschodu.

Od południa i od zachodu też będą skarpy, ale już z dostępem większej ilości miejsca do nich, z tym, że też zastanawiam się, czy czegoś na nich nie dać. Od południa na pewno, bo tam być może będą panele słoneczne i nie będę miał dostępu pod nie za bardzo. Od zachodu - cóż, mogłaby zostać trawa, ale może coś fajnego da się zrobić w koło całego domu??? Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.

Na zdjęciach widok wschodniej skarpy, dopiero co obsypanej i wyrównanej...

tar001.jpgtar003.jpgtar002.jpg

• 3 weeks później...

to skarpa od strony domu, z której kompletnie nie będzie jej się podziwiać.

Dlatego nie ma sensu ładować tam kasy na rośliny, robić jakiś kompozycji, tylko obsadzić czymś, co szybko urośnie i nie wymaga pielęgnacji.

Jak chcesz urozmaicać to dorzuć 3 szt derenia jadalnego na nalewki wzdłuż płotu. :)

Śnieguliczki co 0,6-0,7 m

Kłamałem, bo mam jeszcze dwa pytania.

CZy ten krzew można przycinać? Czytałem wiele opisów, ale nigdzie nie znalazłem o tym ani słowa. A nie wiem, czy chciałbym, żeby miał 1 m wysokości.

Na moim miejscu jakiej wielkości rośliny kupiłabyś? Czy lepiej kupić więcej a taniej (mniejsze albo bez doniczek) czy tez większe i droższe. Muszę kupić kilkadziesiąt sztuk... .

Wodę z rynien rozprowadzam po swoim terenie a z tego co pamiętam, to do 20 cm mozna podnieść. Zero domu jest zgodnie z projektem, tylko budynek obsypany, bo inaczej musiałbym zalać ławy w gruncie, a potem pociągnąć ze 2,5 metra bloczkiem, a tak obsypanie budynku rozwiązało problem ław i ich przemarzania.

U mnie była taka dziwna sytuacja, że miałem nieckę na działce, bo z dwóch stron miałem spadek do siebie. Musiałem się podnieść, bo z przodu działki biegnie rzeka, która raz na kilka lat lubi wylać dość obficie , a gdybym się nie podniósł, to całą wodę i błoto miałbym w korytarzu...

• 2 weeks później...

Chcemy zakończyć formowanie skarpy tarasowej (taras na gruncie) -południe i zachód 3.5x 8m, glina. Wysokość ok. 80cm i prośba o:

1. jakie nachylenie skarpy dla gliny? Od południa schody, więc pewnie łagodna 30st? , żeby dać schodków 15x30? A od zachodu pasuje 45stopni -czy geokrata pomoże utrzymać, czy potrzebne betonowe szpilki?

2. Nachylenie tarasu 1% wystarczy?

Edytowane przez Adaxis

Może niefortunnie podpiąłem się pod roślinki, ale nie widzę lepszego miejsca,- w końcu dot. też roślinek na skarpie. Zmierzyłem niwelatorem i skarpa będzie mieć wysokość ok. 80cm. Wydaje mi się, że schody w skarpie też decydują o jej nachyleniu i wychodzi mi 1:2 (80:160cm) -b. proszę podpowiedzcie czy tak może być? Edytowane przez Adaxis

żadnej włókniny, za to grys lub kora kamienna. + większe głazy i rośliny

Skarpę też fajnie jest wymodelować by nie była taka jednakowa, jak od sztancy, ale miała jakieś "języki wychodzące w trawnik i zmniejszające kąt nachylenia.

inspiracje:

orig

a75ca8ba00a0b84b468b5e39bef13e04.jpg

ASZ_110526_003_p-144100_719014.jpg

U jednego klienta na skarpie zrobiłam dwa tarasy - wyższy przy wyjściu na ogród, który będzie podestem do opalania i niższy, zatopiony w zieleni na imprezy.