Ifarrg 26.04.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Witam. Mam dom wyniesiony ponad teren, z boku mam płot w odl. 3m od domu. Rożnica poziomów między płotem a domem to jakieś 1-1,1m. Trawy tam nie posadze, bo bym się zarąbał z koszeniem. Bardziej myślę o geowłokninie i czymś na niej. Np korą albo kamieniem. Do tego jakieś rośliny płożące, a na płocie winobluszcze... Możecie poradzić, czy to dobry pomysł, czy możę tą skarpę, dość stromą, ale krótką, trzeba będzie czymś wzmocnić pod geowłokniną, żeby jej nie zmywało? Skarpa jest od wschodu. Od południa i od zachodu też będą skarpy, ale już z dostępem większej ilości miejsca do nich, z tym, że też zastanawiam się, czy czegoś na nich nie dać. Od południa na pewno, bo tam być może będą panele słoneczne i nie będę miał dostępu pod nie za bardzo. Od zachodu - cóż, mogłaby zostać trawa, ale może coś fajnego da się zrobić w koło całego domu??? Z góry dziękuję za wszystkie propozycje. Na zdjęciach widok wschodniej skarpy, dopiero co obsypanej i wyrównanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 obsadź snieguliczką Hancock - roślina nie do zdarcia, rośnie bez podlewania, silnie okrywa teren i jest tania.Aby skarpa się nie obsuwała lepsza będzie geokrata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 11.05.2018 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Elfir, a co powiesz o tej - IRGA POZIOMA HORYZONTALNA OKRYWOWA? Zbyt oklepana, trudniejsza w uprawie? Która z tych roslin szybciej rośnie, którą wymaga gęściejszych nasadzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 irga przerasta chwastami. Ma też nieco wyższe wymagania glebowe i wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 15.05.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 To już ostatnie (chyba) 2 pytania: Czy Ty urozmaiciłabyś jakoś taką skarpę, czy też pozostawiłabyś ją jednorodną? Jak gęsto sadzić śnieguliczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 to skarpa od strony domu, z której kompletnie nie będzie jej się podziwiać. Dlatego nie ma sensu ładować tam kasy na rośliny, robić jakiś kompozycji, tylko obsadzić czymś, co szybko urośnie i nie wymaga pielęgnacji. Jak chcesz urozmaicać to dorzuć 3 szt derenia jadalnego na nalewki wzdłuż płotu. Śnieguliczki co 0,6-0,7 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.05.2018 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Kłamałem, bo mam jeszcze dwa pytania. CZy ten krzew można przycinać? Czytałem wiele opisów, ale nigdzie nie znalazłem o tym ani słowa. A nie wiem, czy chciałbym, żeby miał 1 m wysokości. Na moim miejscu jakiej wielkości rośliny kupiłabyś? Czy lepiej kupić więcej a taniej (mniejsze albo bez doniczek) czy tez większe i droższe. Muszę kupić kilkadziesiąt sztuk... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 małe kup. Przycinać możesz swobodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.05.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 To jest w ogóle ciekawe, bo mi architekt powiedział, że nie mogę podnieść terenu tak blisko płotu sąsiada, bo mu będzie zalewać działkę. Podał jakąś minimalną odległość, ale już nie pamiętam ile to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 nie ma minimalnych odległości, ale prawo zabrania nadsypywania poziomu gruntu zmieniającego warunki wodne na sąsiedniej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.05.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Wodę z rynien rozprowadzam po swoim terenie a z tego co pamiętam, to do 20 cm mozna podnieść. Zero domu jest zgodnie z projektem, tylko budynek obsypany, bo inaczej musiałbym zalać ławy w gruncie, a potem pociągnąć ze 2,5 metra bloczkiem, a tak obsypanie budynku rozwiązało problem ław i ich przemarzania. U mnie była taka dziwna sytuacja, że miałem nieckę na działce, bo z dwóch stron miałem spadek do siebie. Musiałem się podnieść, bo z przodu działki biegnie rzeka, która raz na kilka lat lubi wylać dość obficie , a gdybym się nie podniósł, to całą wodę i błoto miałbym w korytarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 28.05.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Chcemy zakończyć formowanie skarpy tarasowej (taras na gruncie) -południe i zachód 3.5x 8m, glina. Wysokość ok. 80cm i prośba o:1. jakie nachylenie skarpy dla gliny? Od południa schody, więc pewnie łagodna 30st? , żeby dać schodków 15x30? A od zachodu pasuje 45stopni -czy geokrata pomoże utrzymać, czy potrzebne betonowe szpilki?2. Nachylenie tarasu 1% wystarczy? Edytowane 30 Maja 2018 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 30.05.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Może niefortunnie podpiąłem się pod roślinki, ale nie widzę lepszego miejsca,- w końcu dot. też roślinek na skarpie. Zmierzyłem niwelatorem i skarpa będzie mieć wysokość ok. 80cm. Wydaje mi się, że schody w skarpie też decydują o jej nachyleniu i wychodzi mi 1:2 (80:160cm) -b. proszę podpowiedzcie czy tak może być? Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Spokojnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 06.06.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Elfir -a na takich skarpach sama włóknina chyba, bo kora chyba się nie utrzyma -czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 żadnej włókniny, za to grys lub kora kamienna. + większe głazy i rośliny Skarpę też fajnie jest wymodelować by nie była taka jednakowa, jak od sztancy, ale miała jakieś "języki wychodzące w trawnik i zmniejszające kąt nachylenia. inspiracje: U jednego klienta na skarpie zrobiłam dwa tarasy - wyższy przy wyjściu na ogród, który będzie podestem do opalania i niższy, zatopiony w zieleni na imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts