Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwykonawca a wartość podatku VAT

adrianopel

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy domu i mam zatrudnionego fachowca aż do SSO, który zaopatruje sie w zaprzyjaźnionej hurtowni w materiały budowlane i na koniec wystawi mi fakturę z 8% VAT. Ze względów na brak okreslonego rodzaju dachówki byłem zmuszony skorzystac z usług innej hurtowni. Mam z nią podpisaną umowę na usługę+ materiał na 8% w tym, że płacę tylko za materiał a mój wykonawca podpiszę z nimi umowę, stanie się ich podwykonawcą i wystawi im fakturę na podaną kwotę za usługę.

Mój wykonawca twierdzi, że nie zapłaci z tego tytułu podatku dochodowego ale zapłaci VAT w wysokości 23% i oczekuje, że ja mu ten VAT zwrócę. Chcę zapytać z punktu widzenia podatkowego czy rzeczywiście zapłaci te 23% i ich nie odzyska? Co sie stanie z tymi 15% VAT różnicy?

Prosze o pomoc bo z jednej strony nie chcę ze względu na taką a nie inna moją decyzje obarczać dodatkowymi kosztami mojego wykonawcy ale z drugiej chcę mieć pewność, że rzeczywiście tak jest i nikt mi tutaj nie robi w balona.

Z góry dziękuję za pomoc

A czemu to on im ma płacić - podwykonawcy zazwyczaj za pracę dostają wynagrodzenie, a nie dopłacają do tego, że mogą pracować.

Firmy dogadują się netto - jak Twój wykonawca wystawi składowi fakturę, to dla niego VAT nie ma znaczenia, bo nabywca płaci brutto.

Z kolei hurtownia, która zapłaciła 23% VATu odlicza go sobie - i gdyby cała jej działalność tak wyglądała (czyli wszystko kupują na 23% VAT a sprzedają z 8% - tak mają np. deweloperzy sprzedający mieszkania) to regularnie urząd skarbowy zwracałby jej nadpłacony VAT.

Edytowane przez Kaizen