michaltab 27.04.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam, szacuje jaką duża kotłownie potrzebuję w planowanym domu. Trochę jestem zmieszany, bo sprawdzając różne instalacje czasami można zobaczyć zdjęcia gdzie kocioł zajmuje praktycznie taką przestrzeń jakie on sam ma wymiary, np: A innym razem obok kotła można znaleźć sieć tysiąca rurek, które zajmują 2x tyle miejsca, np: W praktyce interesuje mnie tylko szerokość urządzeń, tak*żeby wiedzieć jaka długa musi być ściana do której urządzenia będą*przymocowane. Planuje następujące urządzenia: - kocioł gazowy - zmiękczacz wody - rozdzielacz, czy co tam jest konieczne przy instalacji CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.04.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Prosta instalacja zabiera tyle miejsca ile na pierwszym zdjęciu. Bardziej rozbudowana (sprzęgło hydrauliczne) jest bliżej do drugiego zdjęcia, choć jeśli kupować firmowe grupy pompowe zamiast samemu skręcać, to całość jest o wiele zgrabniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.04.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Minimum 8m^3 kubatury (6,5 gdy zamknięta komora spalania), wentylacja grawitacyjna nawiew/wywiew i minimalna wysokośćWięcej --> https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/kotlownia-dla-pieca-gazowego-aa-Zwvx-PFSZ-2Bke.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaltab 27.04.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Kubatura nie jest problemem w moim przypadku. Istotna jest dla mnie ile miejsca przy ścianie zarezerwować na instalacje - wiadomo, że wszystkie te rzeczy są przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.04.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Minimum 8m^3 kubatury (6,5 gdy zamknięta komora spalania), wentylacja grawitacyjna nawiew/wywiew i minimalna wysokość Więcej --> https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/kotlownia-dla-pieca-gazowego-aa-Zwvx-PFSZ-2Bke.html Hmm..czy TYLKO wentylacja grawitacyjna w przypadku kotła gazowego typu C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.04.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Hmm..czy TYLKO wentylacja grawitacyjna w przypadku kotła gazowego typu C ? wentylacja bo jest gaz a nie kocioł typu C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 wentylacja bo jest gaz a nie kocioł typu C To jak zainstalować piec gazowy w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.04.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 To jak zainstalować piec gazowy w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną ? Normalnie, zgodnie z przepisami ma być wentylacja (grawitacyjna lub mechaniczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Normalnie, zgodnie z przepisami ma być wentylacja (grawitacyjna lub mechaniczna). "Minimum 8m^3 kubatury (6,5 gdy zamknięta komora spalania), wentylacja grawitacyjna nawiew/wywiew i minimalna wysokość" - ten post sugeruje tylko wentylację grawitacyjną, dlatego zapytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.04.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Boszsze! Dalej nie chciało się poskładać literek?Podałem linkaWięcej --> https://muratordom.pl/instalacje/ogr...PFSZ-2Bke.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Boszsze! Dalej nie chciało się poskładać literek? Podałem linka Więcej --> https://muratordom.pl/instalacje/ogr...PFSZ-2Bke.html Ale nic o wentylacji tu nie ma... Tymczasem niedomówienia tworzą takie problemy : "15.01.2018, 11:41 Witam. Dzwoniłem dzisiaj do kilku kominiarzy i każdy z nich twierdzi że w kotłowni gazowej z kotłem kondensacyjnym nie może być wentylacji mechanicznej tylko grawitacyjna, co o tym myslicie bo słyszałem sprzeczne informacje ?" "15.01.2018, 21:07 U mnie było to samo. Dwóch od projektu wewnętrznej instalacji gazu to samo. Nic im przepisy. Architekt/kierbud też że inaczej w urzędzie robią problemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.04.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Przepisy są jasne, jak ktoś nie rozumie, to musi sobie doczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.04.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 …3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania , przez co rozumie się urządzenia typuC , mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych ,niezależnie od rodzajuwystępującej w nich wentylacji , pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodówpowietrzno-spalinowych z zachowaniem wymagań §175” .Tutaj nasuwa się jednoznaczny wniosek , pomijanie wentylacji w kotłowniach zkotłami CO gazowymi z zamkniętą komorą spalania – jako że powietrze do spalania czerpią zzewnątrz jest ewidentnym naruszeniem prawa w świetle cytowanego powyżej przepisu.Ponadto rozsądek dyktuje również wykonanie wentylacji – zawsze może nastąpićrozszczelnienie instalacji gazowej i niekontrolowany wypływ gazu do pomieszczeniakotłowni Tak napisalihttp://www.kominypolskie.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/SKP_Budzynowski_wentylacja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Przepisy są jasne, jak ktoś nie rozumie, to musi sobie doczytać. No tak... każdy inwestor powinien znać par.170 i pochodne...bo nie każdy kominiarz i urzędnik go zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) No tak... każdy inwestor powinien znać par.170 i pochodne...bo nie każdy kominiarz i urzędnik go zna No niestety to Ty powinieneś wiedzieć co możesz i czego wymagać i tego rzadać. Myślałem,że czasy PRL-u i PZPR minęły gdzie partia wiedziała co "dobre" dla Polaka bez słowa sprzeciwu ale widać,że w genach zostaje bycie esbekiem lub "lepszym sortem" w odmianie PIS... Złóż zażalenie do Ojca Dyrektora,że nie każdy Polak potrafi liczyć to może on wpłynie na Naczelnika i zrobią coś żeby "lepszy sort " nie blaznil się... Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.04.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 No tak... każdy inwestor powinien znać par.170 i pochodne...bo nie każdy kominiarz i urzędnik go zna Widzę, że to problem wentylacji w kotłowni jest częsty. U mnie też w projekcie mimo kotła z zamkniętą komorą spalania architekt zaplanował kanał WG (mimo, że w cały domu jest mechaniczna) oraz drugi kanał WG w salonie obok kominka. Z KB dogadałem się, że z nawiewu w kotłowni zrezygnujemy, natomiast kluczowe jest znalezienie kominiarza, który daną instalację odbierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.04.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ano..czasy się zmieniają a Partia Kominiarzy niezmiennie trwa i trwa mać! Oni wiedzą, jak mamy robić by im pasowało! Ale, nie trwóżmy się! Są jednostki, które znają przepisy, wiedzą, że WM może być w pomieszczeniu z "kondensatem" i te jednostki obalą reżim! Sorki..udzieliło mi się od Arturo Tak na poważnie - niewiedza tych panów, oczywiście nie wszystkich, potrafi ludziom bardzo życie utrudnić. Znam pewną starszą panią, która musi męczyć się z węglem, targać go na pierwsze piętro, a mogła mieć piec gazowy, zamiast na węgiel, Kilka lat temu, za zgromadzone pieniądze, robiła remont w mieszkaniu w kamienicy, łazienkę itd a przyszedł kominiarz i powiedział, że za mała kubatura na piec gazowy. Kilka miesięcy później kupiłem tam poddasze do adaptacji i przy okazji prac, zgadałem się z tą panią. Raz - kominiarz brał pod uwagę piec z otwartą komorą a były na rynku tzw "turbo" i już w łazience można było zastosować. Dwa - jest jeszcze kuchnia, której parametry nawet na otwartą komorę się nadawały. No ale, przecież pan kominiarz przyszedł w sprawie łazienki. Nie popatrzył, nie doradził ..a starsza pani, bez kompa, bez forum, bez znajomości przepisów. Zamiast mieć wygodę, to włożyła kasę w remont dwóch piecy kaflowych i kominów. Z "mojego podwórka" - dostaję zlecenie na remont mieszkania w bloku, w tym przesunięcie pieca gazowego i podpięcie go w inny kanał. Przychodzi ekipa kominiarzy, wyznacza miejsce. Robimy łazienkę, wypuszczamy komin spalinowy w wyznaczone miejsce i..sąsiadka z dołu ma jakiś problem. Woła kominiarzy, TYCH SAMYCH, szukają, przychodzą do nas i,,,każą wszystko zrobić jak poprzednio! Inwestor mówi, że przecież sami tak kazali jak jest a mistrzu kominiarski na to "nie było takiej rozmowy"! Stracił pamięć w niecałe dwa tygodnie. Nauczka - pisać zalecenia i niech się podpisują. Co najlepsze - pieca nie przestawialiśmy i całe szczęście, bo by to nic nie dało. Ponieważ kanały wentylacyjne nie idą w pionie, wpuściłem kamerkę na długim kablu i znaleźliśmy resztki gniazda, które wpadło do przewodu sąsiadki i czujnik go wyłączał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.04.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 To teraz taka zagadka kominiarska. Czy można wsadzić wkład stalowy okrągły o średnicy 120mm do kotła pelletowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts