Kierus 27.04.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam, niosę się z zamiarem przebudowy stodoły na budynek mieszkalny.. Jednak tematem tego wątku nie będzie przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny, a moje pytanie do Was co myślicie na temat czy jest to wgl do zrealizowania. Otóż na mojej działce na której jest owa stodoła, jest też biegnąca linia średniego napięcia 15kV, która znajduję się 9.5m od wspominanego budynku. Czy jest szansa na uzyskanie pozwolenia przebudowy tej budowli na miejsce do mieszkania ? Czy lepiej zrezygnować z tego pomysłu? Co myślicie na ten temat, może ktoś z was spotkał się z taką sprawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Zakład energetyczny udzieli ci odpowiedzi, bo z tego co widzę sa różne minimalne odległości, z tym, że wszystkie mniejsze od 9 m. Zgodnie z normą odległość powinna wynieść:L= 2 + b/2 + U/150 gdzieb - odległość sąsiednich przewdów linii (zazwyczaj ok 1.8m dla 15kV zależy od typu linii)U - napięcie linii w kV I na wszelki wypadek wystąp o WZ (lub sprawdź w MPZP czy nie ma ograniczeń) Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kierus 27.04.2018 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Pytam dla tego, że nie jestem pewny.. a dla tego że internet mówi jedno, właśnie te mniejsze wartości niż u mnie.. ale jakiś czas temu sprzedałem działkę budowlaną na której wybudowany jest już dom, inwestorzy musieli zachować 12m od tej samej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 byc może takie ograniczenia narzucał MPZP. Dlatego forum jest złym miejscem na szukanie odpowiedzi dla tej konkretnej lokalizacji. Lepszy jest urząd gminy, starostwo i ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kierus 28.04.2018 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Jeszcze tak czysto teoretycznie, gdy w MPZP była by własnie ta minimalna odleglosc 12m, to rozumiem ze wtedy nic juz nie da sie z tym zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.04.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 ale, ale - zgodnie z obowiązującą normą PN-EN 50341-1:2013 minimalny odstęp izolacyjny wynosi 3m - odległość jest powiększana do 5m z uwagi na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych - inne odległości mogą wynikać z Warunków Zabudowy lub Zapisów Planu Miejscowego o które należy wystąpić do Urzędu i bez względu na jw ( 3m, 5m ) będą one obowiązujące dla przebudowy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Jeszcze tak czysto teoretycznie, gdy w MPZP była by własnie ta minimalna odleglosc 12m, to rozumiem ze wtedy nic juz nie da sie z tym zrobic ? Zawsze możesz wnioskowac o zmianę MPZP, ale to trwa i kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.04.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 ... gdzie się wnioskuje o zmianę Uchwalonego MPZP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts