Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierunki świata wschód - południe - ułożenie domu

Recommended Posts

Witam,

Domek (bliźniak po prawej) składa się z dwóch brył. Salon jest całkiem po prawej stronie, nad nim jest taras, na lewo od salonu jest bryła która ma garaż, sypialnie na górze i jedną na dole. Ułożony tak jak na obrazku w załączniki.

Ktoś kto kupił bliźniaka lewego, to chyba ma lepiej.. Ale czy ten po prawej ma tak źle ? Czytałem, że dom powinien mieć dostęp do słońca głównie z południa i zachodu (http://askarchitekt.pl/jak-usytuowac-dom-wzgledem-stron-swiata/), tutaj mam dostęp od wschodu i południa i kawałek zachodu - bryła bliźniaka sąsiada będzie je zasłaniać..

Co myślicie, jest to bardzo złe ułożenie ? Czytając ten artykuł powyżej można ten bliźniak z prawej zdyskwalifikować a może nie jest tak źle? On w salonie ma bardzo wysokie okna, dwie ściany są mocno przeszklone jak w linku z planem ponizej.

Czy nie jest tak, że salon skierowany na zachód musi mieć po południu zasłonięte żaluzje, bo słońce jest zbyt intensywne?

Ten taras nad salonem, to chciałem kiedyś z tego zrobić sunroom, to ma prawie 50m2... Albo coś innego, w każdym razie attyka podobno nie utrzyma konstrukcji murowanej ale szklaną i aluminiową tak. Jeszcze nie wiem czemu by miała nie utrzymać, bo jest to z silikatu 24cm i jest strop żelbetonowy, więc trochę dziwne.

Rozkład domu: http://staragadka.pl/oferta/oferta-20.pdf

domek.jpg

Edytowane przez heteranthera