Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wodomierzowa

Robinson74

Recommended Posts

Studnia to dodatkowy element na działce, który przeszkadza, zbiera się w nim syf, woda itd. Licznika i tak nie da się odczytać bo jest na tyle głęboko, że nic nie widać. Jedyny plus to taki że nie włażą Ci do domu jak coś się uszkodzi, albo jak trzeba odczytać ten licznik. Studnia w sumie sporo kosztuje. Jak masz dużą działkę to jeszcze znośnie, ale na małej to hm problem.

Studnia jest droga, niewygodna przy odczycie - nie ma zalet i robi się ją tylko w ostateczności, np. budynek rekreacyjny nieogrzewany, albo woda na działce przed wybudowaniem budynku.

W budynku całorocznym, zwykle jest jakieś pomieszczenie techniczne w piwnicy lub na parterze, gdzie można umieścić wodomierz i nie zamarznie.

Wodociągi zwykle nie chcą studni, chyba że inaczej się nie da (w warunkach technicznych przyłączenia najczęściej tak jest to ujęte), dziwię się, że Cię namawiają.

Jeżeli nie musisz to nie rób.

Edytowane przez SzymonKc

Rzecz w tym, że u mnie nie ma jeszcze budynku i nie wiem, czy zgodzą się podciągnąć wodociąg na moją działkę (ok. 50m) i zakończyć go na razie zasuwą. I to byłoby na ich koszt, a reszta za rok już na mój koszt (bo na mojej działce).

Chodzi o część wodociągu zaznaczoną niebieskimi strzałkami. Drogi jeszcze nie ma, więc zależy mnie i powinno zależeć wodociągom na puszczeniu rur zanim tam będzie nowiutka nawierzchnia asfaltowa.

wodociąg.jpg

Przyłącze nie jest częścią wodociągu, wodociąg zapewne będzie zakończony trójnikiem z zaślepką na końcu i hydrantem. Przyłącza do domków jednorodzinnych nie robi się na trójnikach tylko obejmą z nawiertką i można je robić później, już po wybudowaniu wodociągu. To czy będziesz miał studzienkę nie ma nic wspólnego z budową wodociągu, chyba że chcą, żeby przyłącze było od razu a wodociąg nie prowadził donikąd.