Robinson74 27.04.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Miejskie przedsiębiorstwo stara się namówić mnie na studnię wodomierzową. Jaka jest jej przewaga nad tradycyjnym licznikiem wewnątrz domu? Jakie są wady takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.04.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Studnia to dodatkowy element na działce, który przeszkadza, zbiera się w nim syf, woda itd. Licznika i tak nie da się odczytać bo jest na tyle głęboko, że nic nie widać. Jedyny plus to taki że nie włażą Ci do domu jak coś się uszkodzi, albo jak trzeba odczytać ten licznik. Studnia w sumie sporo kosztuje. Jak masz dużą działkę to jeszcze znośnie, ale na małej to hm problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 28.04.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Studnia jest droga, niewygodna przy odczycie - nie ma zalet i robi się ją tylko w ostateczności, np. budynek rekreacyjny nieogrzewany, albo woda na działce przed wybudowaniem budynku.W budynku całorocznym, zwykle jest jakieś pomieszczenie techniczne w piwnicy lub na parterze, gdzie można umieścić wodomierz i nie zamarznie.Wodociągi zwykle nie chcą studni, chyba że inaczej się nie da (w warunkach technicznych przyłączenia najczęściej tak jest to ujęte), dziwię się, że Cię namawiają.Jeżeli nie musisz to nie rób. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.04.2018 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Rzecz w tym, że u mnie nie ma jeszcze budynku i nie wiem, czy zgodzą się podciągnąć wodociąg na moją działkę (ok. 50m) i zakończyć go na razie zasuwą. I to byłoby na ich koszt, a reszta za rok już na mój koszt (bo na mojej działce). Chodzi o część wodociągu zaznaczoną niebieskimi strzałkami. Drogi jeszcze nie ma, więc zależy mnie i powinno zależeć wodociągom na puszczeniu rur zanim tam będzie nowiutka nawierzchnia asfaltowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 28.04.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ale to 2 różne sprawy bez związku, co do studni odpowiedź dostałeś - robi się ją jak inaczej się nie da, co do wodociągu to rozmawiaj z zakładem a nie z nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.04.2018 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Tak, skierowałem już do nich pismo i mają dać znać w ciągu 2 tygodni. Tylko pewnie będą to jednak chcieli zakończyć tą nieszczęsną studnią wodomierzową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 28.04.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Przyłącze nie jest częścią wodociągu, wodociąg zapewne będzie zakończony trójnikiem z zaślepką na końcu i hydrantem. Przyłącza do domków jednorodzinnych nie robi się na trójnikach tylko obejmą z nawiertką i można je robić później, już po wybudowaniu wodociągu. To czy będziesz miał studzienkę nie ma nic wspólnego z budową wodociągu, chyba że chcą, żeby przyłącze było od razu a wodociąg nie prowadził donikąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts