hudy8 28.04.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Dzień dobry. Mam do was pytanie dotyczące układania styropianu na podłodze przed wylewkami. Na podłodze mam rozłożoną instalację elekrtyczną i wodną. Peszle elektryczne mają 2cm wysokości, rury wodne z otuliną niecałe 5cm. Styropian układam w 3 warstwach po 5cm. Myślałem w pierwszej warstwie styropianu wyryć rowki pod peszle by styropian zakrył je także od góry jednak może to nie być takie proste. Druga opcja to dojechać styropianem do peszli i od góry zakryć je kolejną warstwą styropiany. Zastanawiam się jednak co zrobić z tą wolną przestrzenią nad peszlami? Czym ją uzupełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Cieńszymi kawałkami styropianu. I pianą z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Dokładnie, będzie trochę więcej roboty ale efekt będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja bym jechał rowki pod peszle. Dokładnie, będzie trochę więcej roboty ale efekt będzie odpowiedni. Roboty mniej będzie przy rowkowaniu na kilku m2 niż przy lataniu kilkuset m2 Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.04.2018 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Dzięki panowie za rady. Widziałem gdzieś jak braki uzupełniano piachem wyrównując go do wysokości styropianu. Czy to jest nieprawidłowo? A co do piany to jaką polecacie bo wydaje mi się że powinna być dość twarda po związaniu by styropian w tych miejscach się nie uginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Piana jest też termoizolacją. IMO CWU i cyrkulację warto dać wyżej, w warstwie izolacji - bo sama pianka jest dosyć cienka i są duże straty i ludzie potem kombinują, jak zrobić, żeby mieć ciepłą wodę w kranie szybko, a jednocześnie nie płacić za ogrzewanie chudziaka.Pianką i styropianem zmniejszysz co nieco straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.04.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Niestety u mnie rurki od wody zostały już rozłożone na chudym betonie. Są oczywiście owinięte pianką ale już nic z tym nie zrobię bo są przymocowane do betonu. Czyli pianka jest lepsza bo jest także izolatorem. A jaką piankę polecacie bo niektóre są bardzo słabe mechanicznie, nie są twarde po związaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 06.05.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Polecam perlit do zasypywania rurek. Termoizolujedo tego po wysypaniu zadziała jak piach- w każdą dziurę wlezie. A kto to piachem zasypał to się popisał głupotą/nieznajomością tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 06.05.2018 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Perlit dobra sprawa. Co do piasku się nie wypowiem bo fachowcem nie jestem. Widziałem tylko że tak robili. A dlaczego zasypanie piachem to głupota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 06.05.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Aha i jeszcze jedno pytanie. Układam styropian pod ogrzewanie podłogowe. Wycinam rowki pod peszle od prądu i pod rurki. Niestety bardzo dokładne wycięcie w miejscach splotów peszli i rurek jest trudne i styropian w tych miejscach gdy na niego stanę lekko się ugina. Podobnie jest przy rurkach które są owinięte gąbką przez co styropian się ugina. Czy takie ugięcia styropianu o parę mm do max 1 cm są dopuszczalne? Styropian ugina się tylko w miejscach większych splotów przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 07.05.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 U siebie właśnie kończę rozkładanie. Też kombinowałem z styro. Wymyśliłem sobie że kupie 3cm na dół i będę obkładał peszle tym styro. To był błąd. Idealnie pomocną okazała się mocna lutownica. Wykonałem grot z drutu 2,5mm2 i po odciśnięciu peszli zostaje ślad na styro. Następnie to wypalam lutownicą. Teraz zdecydował bym się na "normalną grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 07.05.2018 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Ja używam nóżyka i tarki do styropianu. Też fajnie wychodzi jednak lekki luz zawsze zostaje. Zwłaszcza problem jest z rurami wodnymi które są w otulinie z gąbki. Gdy stanę na nich to styropian się ugina. Nie wiem czy jest to problem czy nie. Wiem że wylewka wszystko dociśnie. Do tego jeszcze będzie siatka więc chyba nic nie powinno pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts