Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym uzupełnić braki w styropianie na podłodze

hudy8

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam do was pytanie dotyczące układania styropianu na podłodze przed wylewkami. Na podłodze mam rozłożoną instalację elekrtyczną i wodną. Peszle elektryczne mają 2cm wysokości, rury wodne z otuliną niecałe 5cm. Styropian układam w 3 warstwach po 5cm. Myślałem w pierwszej warstwie styropianu wyryć rowki pod peszle by styropian zakrył je także od góry jednak może to nie być takie proste. Druga opcja to dojechać styropianem do peszli i od góry zakryć je kolejną warstwą styropiany. Zastanawiam się jednak co zrobić z tą wolną przestrzenią nad peszlami? Czym ją uzupełnić?

Gość Arturo72

Ja bym jechał rowki pod peszle.

Dokładnie, będzie trochę więcej roboty ale efekt będzie odpowiedni.

Roboty mniej będzie przy rowkowaniu na kilku m2 niż przy lataniu kilkuset m2

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Piana jest też termoizolacją. IMO CWU i cyrkulację warto dać wyżej, w warstwie izolacji - bo sama pianka jest dosyć cienka i są duże straty i ludzie potem kombinują, jak zrobić, żeby mieć ciepłą wodę w kranie szybko, a jednocześnie nie płacić za ogrzewanie chudziaka.

Pianką i styropianem zmniejszysz co nieco straty ciepła.

Niestety u mnie rurki od wody zostały już rozłożone na chudym betonie. Są oczywiście owinięte pianką ale już nic z tym nie zrobię bo są przymocowane do betonu. Czyli pianka jest lepsza bo jest także izolatorem. A jaką piankę polecacie bo niektóre są bardzo słabe mechanicznie, nie są twarde po związaniu.

Aha i jeszcze jedno pytanie. Układam styropian pod ogrzewanie podłogowe. Wycinam rowki pod peszle od prądu i pod rurki. Niestety bardzo dokładne wycięcie w miejscach splotów peszli i rurek jest trudne i styropian w tych miejscach gdy na niego stanę lekko się ugina. Podobnie jest przy rurkach które są owinięte gąbką przez co styropian się ugina. Czy takie ugięcia styropianu o parę mm do max 1 cm są dopuszczalne? Styropian ugina się tylko w miejscach większych splotów przewodów.

U siebie właśnie kończę rozkładanie. Też kombinowałem z styro. Wymyśliłem sobie że kupie 3cm na dół i będę obkładał peszle tym styro. To był błąd. Idealnie pomocną okazała się mocna lutownica. Wykonałem grot z drutu 2,5mm2 i po odciśnięciu peszli zostaje ślad na styro. Następnie to wypalam lutownicą. Teraz zdecydował bym się na "normalną grubość styropianu.

Ja używam nóżyka i tarki do styropianu. Też fajnie wychodzi jednak lekki luz zawsze zostaje. Zwłaszcza problem jest z rurami wodnymi które są w otulinie z gąbki. Gdy stanę na nich to styropian się ugina. Nie wiem czy jest to problem czy nie. Wiem że wylewka wszystko dociśnie. Do tego jeszcze będzie siatka więc chyba nic nie powinno pękać.