Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warstwy podłogi na gruncie - niestandardowe wysokości i problem z izolacją

Anax

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie mam problem z izolacją przeciwwilgociową. Mam niestandardowe grubości poszczególnych warstw, wynika to z tego, że chciałem podnieść posadzkę o jakieś 5 cm. Wyszło mi tak, warstwa zagęszczonej pospółki, potem 15 cm beton C15, następnie izolacja przeciwwilgociowa w postaci 2 x folia PE 0,3 mm, potem 20 cm EPS 100 w płytach 10 cm na przekładkę. Na ścianie fundamentowej oczywiście pozioma izolacja przeciwwilgociowa w postaci modyfikowanej papy. Problem polega na tym, że warstwa styropianu będzie wyższa od ściany fundamentowej o 5 cm. Jak połączyć poziomą izolację ściany fundamentowej z izolacją przeciwwilgociową (folią PE ) pod styropianem ?

Tak to wyglądać ma jak narysowałem poniżej

Bez-nazwy-1.jpg

Edytowane przez Anax

Obniż ścianę fundamentową, żeby była na równo z chudziakiem. Na to hydroizolacja (najlepiej papa termozgrzewalna i pod ścianami, i na chudziaku - aż do końca warstwy izolacji termicznej ściany fundamentowej, albo i ściany nadziemia).

Poczytaj ten wątek

Obniżać już niczego nie mogę bo ściana jest postawiona, jutro mają lać beton. Co mogę zrobić, to podnieść wysokość zagęszczonej pospółki na taką wysokość aby 15 cm betonu zlicowało się z poziomą powierzchnią ściany fundamentowej. Ale to jednak dodatkowy koszt pospółki i cała posadzka podniesie się o 20 cm, a to dużo.

Obniżać już niczego nie mogę bo ściana jest postawiona, jutro mają lać beton. Co mogę zrobić, to podnieść wysokość zagęszczonej pospółki na taką wysokość aby 15 cm betonu zlicowało się z poziomą powierzchnią ściany fundamentowej. Ale to jednak dodatkowy koszt pospółki i cała posadzka podniesie się o 20 cm, a to dużo.

No to rzyć.

Podnoszenie podłogi to nie tylko koszt - to pewnie nowe PnB bo i cały budynek trzeba będzie podnieść powyżej limitu nie wymagającego nowego PnB, bo pomieszczenie zrobiło by się za niskie.

No niestety wysokości trzeba będzie uwzględnić w dalszej budowie,a PnB - czy ktoś mierzy wysokość budynku ? dom będzie parterowy , kalenica na niecałym 7 metrze. Podwyższenie budynku będzie o 20 cm styro i 4 - 5 cm wylewka anhydrytowa. W najgorszym wypadku zrobię wniosek o projekt zastępczy żeby wszystko grało od strony formalno-prawnej. Mój tok myślenia jest zbieżny z KB, właśnie z nim rozmawiałem.