Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał w garażu dwustanowiskowym - jak rozmieścić?

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś kto ma podpowie mi z praktycznego punktu widzenia.. jak rozmieścić kanał w garażu dwustanowiskowym tak żeby nie było problemów w zjego korzystaniem, wjazdem autem itp.

Garaż ma wymiary 7x5,5m (otwór bramy wjazdowej 5m).

P.s. Czy jest jakaś reguła mówiąca o tym jaki głęboki powinien być kanał tak, żeby można było z niego "wygodnie" korzystać?

a jeśli ja mam tylko 1,7m ? ;)

Zmierz swoją wysokość, odejmij odległość od podwozia do ziemi i jeszcze z 15 cm i będziesz miał potrzebną wysokość.

Jak widać, musisz wiedzieć czy będziesz tam stawiał żuka czy ferrari, kanał musi mieć inną wysokość. ;-)

Może zrób trochę głębszy, na ścianach teowniki, na których położysz w poprzek grube deski, nie będziesz musiał stać w syfie.

Zmierz swoją wysokość, odejmij odległość od podwozia do ziemi i jeszcze z 15 cm i będziesz miał potrzebną wysokość.

Jak widać, musisz wiedzieć czy będziesz tam stawiał żuka czy ferrari, kanał musi mieć inną wysokość. ;-)

Może zrób trochę głębszy, na ścianach teowniki, na których położysz w poprzek grube deski, nie będziesz musiał stać w syfie.

W jakim syfie? Przecież autor chce zrobić kanał w garażu a nie dziurę w ziemi, w której stoi woda z błotem. Taki kanał dobrze izoluje się przeciwwodnie. Przeważnie wykłada się grubą folią (np. do oczek wodnych), betonuje i później np. płytkuje, żeby łatwo utrzymać czystość.

Witam,

Może ktoś kto ma podpowie mi z praktycznego punktu widzenia.. jak rozmieścić kanał w garażu dwustanowiskowym tak żeby nie było problemów w zjego korzystaniem, wjazdem autem itp.

Garaż ma wymiary 7x5,5m (otwór bramy wjazdowej 5m).

P.s. Czy jest jakaś reguła mówiąca o tym jaki głęboki powinien być kanał tak, żeby można było z niego "wygodnie" korzystać?

Rozważ taki gotowy:

http://allegro.pl/kanal-naprawczy-szczelny-odlew-betonowy-nowosc-5-5-i7226622755.html

Z doświadczenia dużo lepszy i porządniejszy niż murowany