Maciek1989 29.04.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Witam , lada chwila a mianowicie miesiac dwa bede mial juz wybudowany dom piętrowy w stanie surowym oraz bedzie pokryty juz dachem papa ( z łatami - dachowka po zimie . )Fundamenty zaizolowane i ocieploneKanaliza nie zrobiona i chudziak jeszcze nie wylany . Prad do konca 2018 bedzie dociagniety do działkiWoda do konca 2018 bedzie dociagnieta do działki .Pytanie od czego teraz krok po kroku zaczac dalsze prace czy brac hydraulika by robił kanalize i wylewac chudziaka i potem hydraulik robi cala reszte juz na gotowo czyli jesli sie nie myle istalacje wodna , i hydraulike do centralnego ogrzewania oraz szambo ekolgiczne oraz robic całą elektryke w domu? Czy zacząć od okien a potem ocieplenie domu i przesmarowanie klejem ( bo malowanie myślę ze juz na samym koncu ) napiszcie proszę co byście na moim miejscu krok po kroku robili . Musze zaplanować wydatki a jestem nie ukrywam kompletnie zielony jesli chodzi o budowe - pierwszy dom . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Czyli masz już ściany? Strop? A nie masz jeszcze chudziaka? No, to komplikowanie sobie życia. Teraz chudziaka będziesz taczkami woził? Najpierw powinny być ławy z uziomem fundamentowym, potem ściany fundamentowe z przepustami do instalacji, potem kanalizacja rozłożona pod chudziakiem, doprowadzenie powietrza do kominka też pod chudziakiem, potem chudziak równo ze ścianami fundamentowymi, potem ściany nośne, działowe częściowo, potem strop z przepustami. Po rozszalowaniu ściany działowe do końca. A jak już będzie wymurowane i przykryte - to krycie docelowe i okna, elektryka, hydraulika, tynki wewnętrzne, izolacja PnG i wylewka. Po wstawieniu okien równolegle można robić izolację ścian i zatapiać siatkę w kleju (docelowy tynk warto zrobić na końcu, żeby w miedzyczasie nie uległ uszkodzeniu - ale wiele ekip naprawia na zrobienie do końca całej elewacji, bo nie muszą dwa razy rusztowa rozstawiać - tylko potem trzeba na te tynki uważać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 29.04.2018 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Jesli na dachu bedzie aby papa z łatami to nie bedzie przeszkadzać to w ukończeniu wszystkich innych prac ? Postoj z dachem spowodowany jest po prostu oczekiwaniem za ekipa , ledwo mnie wcisneli w tym roku a wolalem miec niższa cene i poczekać z dachowka i zrobic aby do etapu Papowania jak mi sie udalo z nimi dogadac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts