Robinson74 29.04.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Mam pytanie, bo coś nie wierzę w fachowość mojego projektu "gotowca". Ile macie (teoretycznie w projektach albo praktycznie już po wybudowaniu) styropianu na stropie piwnicy, czyli między piwnicą a parterem?U mnie to jest 5cm styropianu i na to 5cm wylewki. 5cm wydaje mi się zdecydowanie za mało, a 5cm wylewki to też mało w przypadku ogrzewania podłogowego i jastrychu betonowego. Jak to u was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 U mnie jest 10 cm styro w dwóch warstwach po 5 cm, na to średnio 10 cm jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 29.04.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 U mnie 22cm EPS 100 . Piwnica nieogrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.04.2018 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Piwnica nieogrzewana.A tak przy okazji, jaka temperatura panuje w takiej nieogrzewanej piwnicy u Ciebie? I jaka jej część wystaje ponad poziom gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.05.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) @Robinson74Jeszcze nie mieszkam, ale podejrzewam, że będzie około 10st średnio. Ocieplenia podłogi jest stosunkowo grubo też z powodu minimalizacji mostka termicznego ścian opartych na stropie piwnicy. Ściany są głównie z silikatów, ale pierwsza warstawa to bloczek ceramiczny, któray ma wysokość chyba coś około 25cm.Ponad połowa piwnicy jest zasypana w całości, reszta jest w odsłonięta, zaizolowana styropianem 15cm. Edytowane 3 Maja 2018 przez marcin_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.05.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 OK, u mnie piwnica będzie głęboko i licząc od podłogi do sufitu to tylko ok. 40cm wystaje ponad poziom gruntu. Poziom zero parteru jest 66cm od poziomu gruntu. U Ciebie chyba o wiele wyżej. Ok. 100cm? Jeżeli moje obawy dotyczące małej grubości styropianu (i wylewki pod podłogówkę) potwierdzą się, to być może będę musiał zaingerować jeszcze w ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 04.05.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 OK, u mnie piwnica będzie głęboko i licząc od podłogi do sufitu to tylko ok. 40cm wystaje ponad poziom gruntu. Poziom zero parteru jest 66cm od poziomu gruntu. U Ciebie chyba o wiele wyżej. Ok. 100cm? Jeżeli moje obawy dotyczące małej grubości styropianu (i wylewki pod podłogówkę) potwierdzą się, to być może będę musiał zaingerować jeszcze w ten projekt. Ja mam strop piwnicy na równo z gruntem, pod połową domu mam piwnice potem ława schodkowa i fundament. Na podłogę daję 19 cm styro. 6 cm 0.36 13 cm 0,31. Wszytko EPS 100. na to 10-11 cm wylewki. piwnica i fundamenty ocieplone 10 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 09.05.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 OK, u mnie piwnica będzie głęboko i licząc od podłogi do sufitu to tylko ok. 40cm wystaje ponad poziom gruntu. Poziom zero parteru jest 66cm od poziomu gruntu. U Ciebie chyba o wiele wyżej. Ok. 100cm? Jeżeli moje obawy dotyczące małej grubości styropianu (i wylewki pod podłogówkę) potwierdzą się, to być może będę musiał zaingerować jeszcze w ten projekt. U mnie ciężko powiedzieć, gdzie jest poziom gruntu, bo działka jest pochyła. Jednak wejście do domu robię z łagodnym podejściem przez ok 15m i małymi stopniami od czasu do czasu, żeby wytracić wysokość. Chciałem uniknąć budowania schodów zaraz przy wejściu. 5 cm styropianu na stropie wydaje mi się bardzo mało. Abstrahując już od izolacji cieplnej, to ciekawi mnie, jak w tej warstwie styropianu upchać wszystkie rury. Np. jakbyś robił odkurzacz centralny, to sama rura ma już 5cm, nie mówiąc już o rurach od kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts