Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop nad piwnicą

Robinson74

Recommended Posts

Mam pytanie, bo coś nie wierzę w fachowość mojego projektu "gotowca".

Ile macie (teoretycznie w projektach albo praktycznie już po wybudowaniu) styropianu na stropie piwnicy, czyli między piwnicą a parterem?

U mnie to jest 5cm styropianu i na to 5cm wylewki.

5cm wydaje mi się zdecydowanie za mało, a 5cm wylewki to też mało w przypadku ogrzewania podłogowego i jastrychu betonowego.

Jak to u was wygląda?

@Robinson74

Jeszcze nie mieszkam, ale podejrzewam, że będzie około 10st średnio. Ocieplenia podłogi jest stosunkowo grubo też z powodu minimalizacji mostka termicznego ścian opartych na stropie piwnicy. Ściany są głównie z silikatów, ale pierwsza warstawa to bloczek ceramiczny, któray ma wysokość chyba coś około 25cm.

Ponad połowa piwnicy jest zasypana w całości, reszta jest w odsłonięta, zaizolowana styropianem 15cm.

Edytowane przez marcin_5

OK, u mnie piwnica będzie głęboko i licząc od podłogi do sufitu to tylko ok. 40cm wystaje ponad poziom gruntu.

Poziom zero parteru jest 66cm od poziomu gruntu. U Ciebie chyba o wiele wyżej. Ok. 100cm?

Jeżeli moje obawy dotyczące małej grubości styropianu (i wylewki pod podłogówkę) potwierdzą się, to być może będę musiał zaingerować jeszcze w ten projekt.

OK, u mnie piwnica będzie głęboko i licząc od podłogi do sufitu to tylko ok. 40cm wystaje ponad poziom gruntu.

Poziom zero parteru jest 66cm od poziomu gruntu. U Ciebie chyba o wiele wyżej. Ok. 100cm?

Jeżeli moje obawy dotyczące małej grubości styropianu (i wylewki pod podłogówkę) potwierdzą się, to być może będę musiał zaingerować jeszcze w ten projekt.

Ja mam strop piwnicy na równo z gruntem, pod połową domu mam piwnice potem ława schodkowa i fundament. Na podłogę daję 19 cm styro. 6 cm 0.36 13 cm 0,31. Wszytko EPS 100. na to 10-11 cm wylewki. piwnica i fundamenty ocieplone 10 cm styro

U mnie ciężko powiedzieć, gdzie jest poziom gruntu, bo działka jest pochyła. Jednak wejście do domu robię z łagodnym podejściem przez ok 15m i małymi stopniami od czasu do czasu, żeby wytracić wysokość. Chciałem uniknąć budowania schodów zaraz przy wejściu.

5 cm styropianu na stropie wydaje mi się bardzo mało. Abstrahując już od izolacji cieplnej, to ciekawi mnie, jak w tej warstwie styropianu upchać wszystkie rury. Np. jakbyś robił odkurzacz centralny, to sama rura ma już 5cm, nie mówiąc już o rurach od kanalizacji.