Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z aranżacją łazienki - duża wanna

karmazynka

Recommended Posts

Witajcie.

Zdecydowałam się dołączyć oficjalnie do forum, ponieważ liczę na cenne uwagi/ doświadczenie innych.

Od miesiąca nie mogę się uporać z projektem łazienki. Niestety początkowe założenie umiejscowienia wanny wzdłuż ściany z oknem okazało się niewypałem ze względu na głębokość, która ogranicza nas mocno- wnęka na toaletę oddalona jest o niecałe 70 cm od ściany z oknem. Niestety wnęki nie da się przesunąć, więc jedynym rozwiązaniem jest wanna narożna lub podłużna umiejscowiona na dłuższej ścianie łazienki (podobnie jak jest to pokazane na aranżacji deweloperskiej).

Największy dylemat wiąże właśnie się z wyborem wanny. Marzy mi się wanna wolnostojąca bądź wanna przyścienna. Nie lubię wanien typowych pod zabudowę w sytuacji, gdzie tylko jeden brzeg jest umiejscowiony przy ścianie (chodzi o zabudowę wanny płytkami).

Jednak ze względu, że mój partner obawia się, że wanna wolnostojąca przysporzy sporo problemu z utrzymaniem czystości - zacieki wody miedzy ścianą a wanną, pleśń, brak dostępu do swobodnego czyszczenia tych zakątków- mam teraz spory dylemat przy wyborze wanny, bądź takiej aranżacji, w której jednak można byłoby zastosować wannę pod zabudowę.

Wanny wolnostojące do wyboru:

- Mobi Oval- najbardziej wymarzony kształt, jednak brak możliwości montażu przyściennego, problemy z utrzymaniem czystości

http://mobi-design.pl/pl/p/OVAL-wanna-wolnostojaca-MOBI/153

- Roca Eternity przyścienna- akceptowalna ze względu na kształt, jednak nie wiem jak wygląda ten montaż przyścienny, czy dalej nie będzie występować problem z utrzymaniem czystości.

http://www.roca.pl/katalog/kolekcje/wanny/eternity/przyscienna-wanna-akrylowa-z-syfonem-typu-klick-24T275..0#!A24T275..0

Ewentualne rozwiązanie

- postawienie murku (ok 1m wysokości) przy drugim brzegu wanny i zdecydowanie się na wannę pod zabudowę.

Mam jednak dylemat czy to optycznie nie pomniejszy łazienki.

Załączam zdjęcia projektu łązienki uwzględniające miejsca przyłączy sanitarnych.

Liczę na opinie i sugestie z Waszej strony. Czy pomysł z wanną wolnostojącą przy ścianie to dobry pomysł?

IMG_2293.jpg

lazienka1.JPG

lazienka2.JPG

lazienka3.JPG