Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zacząć układanie gresu 60x60?

Michal8424

Recommended Posts

Witam

Mam do ułożenia gres 60x60 w kuchni i na korytarzu. Prosiłbym o poradę jak według Was zacząć go układać? Tzn czy cała od łazienki, wejścia? Poniżej wizualizacje jak Ja to myślę. Linie przerywane to fugi, Pola białe to ewentualne docinki, pola żółte to zabudowy tzn.meble kuchenne i szafa na korytarzu. Oczywiście jest to wizualizacja bez fugowa, także z fugą pola białe się troszkę zmniejszą.

1. Zaczynam całą od łazienki + od strony zabudowy na korytarzu ucinam płytkę na 45 cm aby fugi wzdłuż korytarza który zostanie po odjęciu zabudowy wyszły mniej więcej na jego środku.

gres 60x60 cała od łazienki kolor11.jpg

2. Zaczynam całą od łazienki i (nic więcej nie kombinuję) + całą od strony zabudowy na korytarzu.

gres 60x60 cała od łazienki kolor i cały od szafy1.jpg

3. Zaczynam całą od wejścia -wydaje mi się to najgorsze rozwiązanie gdyż wychodzi dużo kawałków które będą najbardziej widoczne(pola białe)

gres 60x60 cała od wejscia kolor.jpg

Dziękuję za każdą podpowiedź

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Pojechałem na mieszkanie obejrzeć posadzki i jednak po odkurzeniu piachu,kurzu sa dylatacje. Zaznaczyłem kolorem ciemnoniebieski w którym są dokładnie miejscu. Pomijam dylatacje w przejściu do sypialni,łazienki oraz wejście główne tutaj będą m.in listwy łączące panele -gres. Najbardziej mnie obawia przejście miedzy korytarzem a kuchnią na całej tej powierzchni ma być gres. Czy w takiej sytuacji na Lini dylatacji zrobić fugę,listwę jak przy połączeniu z panelami ?

gres 60x60 cała od łazienki kolordylat.JPG