Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki termostat z programatorem

baumi

Recommended Posts

Witam,

Będę miał w domu ogrzewanie podłogowe na całości / gruntowa pompa ciepła Nibe. W sypialni planuję trochę niższą temperaturę, więc tam instalacja będzie miała elektrozawory. Mój instalator proponuje mi termostat mechaniczny Salus RT100m jednak szukam dobrego sterownika elektronicznego, programowalnego (najlepiej z wyświetlaczem LCD). Problem w tym, że od miejsca gdzie będę miał sterownik do elektrozaworów mam pociągnięty przewód 6 x 0.5 mm, więc wyjście sterownika musi być beznapięciowe bądź sterowne niskim napięciem.

Większość termostatów ma na wyjściu 230V do sterowania siłownikiem. Jest mi w stanie ktoś wskazać dobry sterownik elektryczny, który spełni wymagania sterowania beznapięciowego / niskim napięciem?

W sypialni planuję trochę niższą temperaturę, więc tam instalacja będzie miała elektrozawory.

Bez sensu. Wystarczy dać większe rozstawy rur, żeby to osiągnąć bezkosztowo a nawet z oszczędnością i działające.

Problem w tym, że od miejsca gdzie będę miał sterownik do elektrozaworów mam pociągnięty przewód 6 x 0.5 mm, więc wyjście sterownika musi być beznapięciowe bądź sterowne niskim napięciem.

Większość termostatów zwyczajnie zamyka obwód tradycyjnym przekaźnikiem magnetycznym. Nie interesuje go specjalnie, czy jest tam jakiekolwiek napięcie. Z drugiej strony - co przeszkadza puścić cienkim drucikiem wysokie napięcie? To natężenie wyznacza grubość przewodu.

Może źle się wyraziłem - chciałbym mieć możliwość regulacji temperatury. Dodatkowo wolałbym robic to ze sterownika naściennego zamiast biegać do pomieszczenia gospodarczego gdzie mam wszystkie rotametry. Nie wspominałem, że szukam oszczędności w tej kewstii ;) No nic, zdecydowałem się na Salus VS30W.