Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru okien. Pewnie już wiele było takich tematów ale mam nadzieje że poradzicie mi w tym wyborze. Generalnie nie wiem za bardzo czym kierować się przy wyborze. Aktualnie kieruję się rodzajem profilu i współczynnikiem Uw. Czy powinienem jeszcze na coś zwracam uwagę?

Aktualnie mam następujące oferty (montaż tradycyjny, kotwy i pianka):

1. Sokółka (http://sokolka.com.pl/bluenergy.html)

Salamander bluEvolution 82, bluEnergy firmy Abakus, szyby 2 komorowe, profile 6 komorowe, ug=0.5, uw do 0.7, uf=1.0

Cena: 21082.23 zł

2. OknoStyl (http://www.oknostyl-spj.pl/okna/okna-pvc/gealan/)

Okna w systemie GEALAN S9000 z trzecia uszczelka, pakiet trzyszybowy U=0.5, Uw calego okna 0.87, ramka ciepła

Cena: 19353.08 zł

3. Izoplast (http://www.izoplast.pl/pl/okna/pcv/prestige.html)

System Extremo 76 mm Prestige MD, pakiet trzyszybowy Ug=0.6, uf=1.1, profil 6 komorowy.

Cena: 21495.45 zł

4. Dankar (http://www.dankar.com.pl/aluplast7000.html#utnij)

Typ Aluplast 7000,

Cena: 20650.56 zł

5. Drutex

IGLO 5 Classic, Uw=0.89, Ug=0.7, profil 5 komorowy, pakiet trzyszybowy.

Cena: cena z listopada 17500, pewnie teraz drożej bedzie.

Współczynniki Uw dla kilku okien:

Okno o wymiarze 2300 x 1500:

1 Sokólka: Uw=0.76

2. OknoStyl: Uw=0.81 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.88

4. Dankar: Uw=0.93

Okno o wymiarze 2700 x 2400:

1 Sokólka: Uw=0.68

2. OknoStyl: Uw=0.74 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.81

4. Dankar: Uw=0.86

Okno o wymiarze 900 x 500:

1 Sokólka: Uw=0.97

2. OknoStyl: Uw=1.1 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=1.1

4. Dankar: Uw=1.11

Dodatkowo chciałem się dopytać czy jest sens brać pod uwagę montaż ciepły, który jest znacznie droższy od tradycyjnego Czy jest to tylko chwyt marketingowy? Jakie są wasze opinie w tym temacie?

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - wraz ze zmianami.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z 2002 r.)

(Dz. U. Nr 201, poz. 1238 z 2008 r.)

(Dz. U. Nr 228, poz. 1514 z 2008 r.)

(Dz.U. Nr 56, poz. 461 z 2009 r.)

2.3.1. W budynku mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego, budynku użyteczności publicznej, a także w budynku produkcyjnym przegrody zewnętrzne nieprzezroczyste, złącza między przegrodami i częściami przegród oraz połączenia okien z ościeżami należy projektować i wykonywać pod kątem osiągnięcia ich całkowitej szczelności na przenikanie powietrza.

i tyle w temacie ciepłego montażu

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - wraz ze zmianami.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z 2002 r.)

(Dz. U. Nr 201, poz. 1238 z 2008 r.)

(Dz. U. Nr 228, poz. 1514 z 2008 r.)

(Dz.U. Nr 56, poz. 461 z 2009 r.)

2.3.1. W budynku mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego, budynku użyteczności publicznej, a także w budynku produkcyjnym przegrody zewnętrzne nieprzezroczyste, złącza między przegrodami i częściami przegród oraz połączenia okien z ościeżami należy projektować i wykonywać pod kątem osiągnięcia ich całkowitej szczelności na przenikanie powietrza.

i tyle w temacie ciepłego montażu

Sorry ale nie potrzebne są mi rozporządzania ale opinie osób które się znają na tym i napiszą mi czy jest sens wydawać na ciepły montaż dodatkowe pieniądze czu też nie

Sorry ale nie potrzebne są mi rozporządzania ale opinie osób które się znają na tym i napiszą mi czy jest sens wydawać na ciepły montaż dodatkowe pieniądze czu też nie

No szkoda, że niepotrzebne. Tam są wymagania, jakie powinien zapewnić prawidłowy montaż. Ten "na piankę" nie zapewnia spełnienia wymagań. To po pierwsze. Czy się opłaca? To zależy co dla Pana jest opłacalne. Zbudować dom lepiej, czy gorzej? Co jest bardziej opłacalne? Remont po 5 latach, czy po 15? Co jest bardziej opłacalne? Szacunkowe obliczenie wskazują, że oszczędności osiągane w wyniku prawidłowego montażu sięgają 10,- zł/mb rocznie. Jeżeli cena "na piankę" to 20,- zł, a prawidłowego 40,- To zwrot po dwóch latach. Czy to się opłaca?

Szacunkowe obliczenie wskazują, że oszczędności osiągane w wyniku prawidłowego montażu sięgają 10,- zł/mb rocznie. Jeżeli cena "na piankę" to 20,- zł, a prawidłowego 40,- To zwrot po dwóch latach. Czy to się opłaca?

Teraz to pojechałeś z tymi liczbami prawie jak nasz mistrz od plastikowych kotew montażowych. Wyjdzie na to, że ktoś kto ma 100m obwodu okien płacący za ogrzewanie rocznie 800zł a nie mający "ciepłego montażu" po jego zastosowaniu będzie miał dopłaty za ogrzewanie - chyba z budżetu państwa ;)

Widać pewnych rzeczy nie rozumiesz

Pomijam obowiązujące prawo ktore jak widac masz....no sam.wiesz gdzie

Proponuję odwiedzić stronę naszego kolego T12345T i poczytać czy się opłaca czy nie.

Dopiero po lekturze jego strony sam sobie odpowiedz

źle zostałem zrozumiany. Nie to że mam rozporządzenia i prawo gdzieś. Po prostu chciałem posłuchać opinii innych osób, które bardziej są obeznane w tematyce,

Panowie a jakieś komentarze/rady dotyczące ofert na okna?

Teraz to pojechałeś z tymi liczbami prawie jak nasz mistrz od plastikowych kotew montażowych. Wyjdzie na to, że ktoś kto ma 100m obwodu okien płacący za ogrzewanie rocznie 800zł a nie mający "ciepłego montażu" po jego zastosowaniu będzie miał dopłaty za ogrzewanie - chyba z budżetu państwa ;)

Wojtku możemy ogłosić konkurs. Niech się zgłoszą właściciele domów, którzy maja okna zamontowane na piankę i płacą 800 zł za energię wykorzystywaną na potrzeby CO za cały sezon grzewczy. Według mnie 800,- zł to w budynku pasywnym i raczej nie takim z obwodem okien 100 mb, ale może się mylę. Podana przeze mnie kwota oszczędności jest pochodną naszych badań. Masz rację, to uśrednienie, więc raz może być 8,- zł ale może i 12,- zł/mb, to właśnie kwestia jakości wykonania montażu. W przeciwieństwie do wspomnianego mistrza kotew, ja mogę przedstawić wyniki badań i obliczenia. Na szkoleniach je przedstawiam:-). Jak ktoś ma lepsze może się z moimi nie zgadzać. Jak nie ma... cóż, ziemia jest płaska, jak twierdzą niektórzy:-).

mam takie pytanie czy jest gdzieś test szczelności okien z montażem na piankę,

razem z ociepleniem elewacją i tynkami wewnętrznymi ?

W tym teście, to jaka ma być grubość ocieplenia? Jaki tynk? Jakie zachodzenie węgarka na ościeżnicę? Z parapetami, czy bez? Jeśli z parapetami to jakimi? I tak można by mnożyć. Prawidłowy montaż ma być szczelny i wodoszczelny w dniu w którym ekipa montażowa schodzi z budowy! Ocieplenie i tynki nie są elementami uszczelnienia okna.

ja tylko pytałem czy jest gdzieś taki test sam mam szczelny montaż :) ale z ciekawości chciałem sprawdzić czy warto czy np. po ociepleniu tynkach itp. okaże się że także jest szczelnie

nie chcę podważać ciepłego montażu

taka moja ciekawość jak to wygląda na piance przy 20cm ocieplenia pewnie by to też przekonało niejednego niedowiarka

Edytowane przez creative_21

Wojtku możemy ogłosić konkurs. Niech się zgłoszą właściciele domów, którzy maja okna zamontowane na piankę i płacą 800 zł za energię wykorzystywaną na potrzeby CO za cały sezon grzewczy. Według mnie 800,- zł to w budynku pasywnym i raczej nie takim z obwodem okien 100 mb, ale może się mylę. Podana przeze mnie kwota oszczędności jest pochodną naszych badań. Masz rację, to uśrednienie, więc raz może być 8,- zł ale może i 12,- zł/mb, to właśnie kwestia jakości wykonania montażu. W przeciwieństwie do wspomnianego mistrza kotew, ja mogę przedstawić wyniki badań i obliczenia. Na szkoleniach je przedstawiam:-). Jak ktoś ma lepsze może się z moimi nie zgadzać. Jak nie ma... cóż, ziemia jest płaska, jak twierdzą niektórzy:-).

Jezeli juz piszesz o kwotach oszczednosci, to zalezą one od zródła ciepła, chociaz wielkosciowo te same ale kwotowo bedą różne w zaleznosci czy to bedzie pompa ciepła, kocioł gazowy, kable, bufor z grzałkami, pelet, ekogorszek. Kazdy nosnik ma swoją cenę kWh. Nie chodzi czy to bedzie 10 czy 20 zł, ale przy jakim zródle. Skoro przedstawiasz obliczenia na szkoleniach uchyl rabka tajemnicy tu na forum. A tak z ciekawosci jak szacujesz obnizenie wsp n50 przy szczelnym a popularnie zwanym ciepłym montazu. Dla mnie ciepły montaż to montaz w w warstwie izolacji gdzie mostek jest bliski zeru.

A jeśli chodzi o wybór okien to coś poradzicie?

najpierw patrz na firmę czy robią to solidnie czy się nie śpieszą popytaj poczytaj

przykład u mnie firma wstawiała okna 12 szt. 2 i pół dnia razem z roletami wszystko sprawdzali przed wstawieniem okien podjechali wysmarowali klejem ościeżnice

i wkładali okna na spokojnie powoli

firma 2 wstawiała bramę i drzwi z wiśniowskiego przyjechali o 14 do 16 wstawili i bramę i drzwi zostało masę śrubek pewnie zamiast 2 wkręcali po 1

listy odbioru im nie podpisałem :) powiedziałem że zobaczę co i jak i wtedy podpisze w biurze

także na 1 miejscu sprawdzony wykonawca :)

Jezeli juz piszesz o kwotach oszczednosci, to zalezą one od zródła ciepła, chociaz wielkosciowo te same ale kwotowo bedą różne w zaleznosci czy to bedzie pompa ciepła, kocioł gazowy, kable, bufor z grzałkami, pelet, ekogorszek. Kazdy nosnik ma swoją cenę kWh. Nie chodzi czy to bedzie 10 czy 20 zł, ale przy jakim zródle. Skoro przedstawiasz obliczenia na szkoleniach uchyl rabka tajemnicy tu na forum. A tak z ciekawosci jak szacujesz obnizenie wsp n50 przy szczelnym a popularnie zwanym ciepłym montazu. Dla mnie ciepły montaż to montaz w w warstwie izolacji gdzie mostek jest bliski zeru.

Masz rację co do wartości kwot oszczędności, to kwestia indywidualna. Warto w niej uwzględnić nie tylko cenę "czystej" kWh energii lecz także koszty uboczne, np. przesył itp.

Ja nie uwzględniam, bo są to kwestie wysoce indywidualne, których nie znam. Przyjmuję w obliczeniach, że kWh czystej energii to 30 gr. Każdy może sobie policzyć według tego nośnika, którego używa. Podejrzewam, że gdybym uwzględnił koszty uboczne energii w większości przypadków mieszczę się w tych 30 gr, a często jest to wartość zaniżona.

Co do wartości n50, to nie szacuję zmian powodowanych sposobem montażu. Szczelność obiektu, a szczelność montażu to dwie zupełnie różne sprawy. Mogę tylko powiedzieć, że w naszych założeniach badań szczelności montażu, przepływ powietrza przez połączenie okna z ościeżem w zakresie ciśnień dodatnich i ujemnych o wartości 0 Pa do 300 Pa powinien wynosić 0m3/hm. Mogę też podpowiedzieć, że podstawowym kłopotem w badaniach szczelności montażu jest... przepływ powietrza przez mur konstrukcyjny ościeża. To pokazuje jak ważne jest prawidłowe przygotowanie ościeża do montażu. W ościeżach źle przygotowanych sposób montażu i jego jakość nie ma już większego znaczenia,