Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego akurat te dwie dość "egzotyczne" oferty?

Jak porównuje sobie współczynniki Uw dla kilku okien to dla tych dwóch ofert są one najniższe, cenowo teź są atrakcyjniejsze w stosunku do pozostałych.

Kompletnie nie wiem czym się kierować przy wyborze, równie dobrze mogę rzucić monetą i na to samo wyjdzie. Dlatego szukam tu porady.

Sokółka nie jest producentem okien PVC.

Niby okna robione przez firme abakus.

Do tego bardzo mnie zastanawia opis: "okna pasywne wzmocnione stalą o grubości 2mm;". Jaki instytut przebadał te okna i wydał "papiery na pasywność"? Bo jakoś nie bardzo widzę?

Nie mam pojęcia, mysiałbym sie w firmie zapytać bo na stronie nie mogę znależć.

W Oknostylu podajesz Uw dla całego okna takie i takie. To znaczy, że kupujesz tylko jedno?

To co podałem to są chyba ich referencyjne wartości. Zamiawiam 11 okien, poniżej podaje wspołczynniki dla kilku z nich:

Okno o wymiarze 2300 x 1500:

1 Sokólka: Uw=0.76

2. OknoStyl: Uw=0.81 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.88

4. Dankar: Uw=0.93

Okno o wymiarze 2700 x 2400:

1 Sokólka: Uw=0.68

2. OknoStyl: Uw=0.74 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.81

4. Dankar: Uw=0.86

Okno o wymiarze 900 x 500:

1 Sokólka: Uw=0.97

2. OknoStyl: Uw=1.1 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=1.1

4. Dankar: Uw=1.11

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam bo te druga mam w standardzie a za pierwsza trzeba doplacac ! Za kawalek pcv i jeszcze doplata...

Ktora polecacie ?

A za co ta dopłata? bo na pierwszy rzut oka wyglądają na takie same (może za kolor?)

Widzę, że masz 2700 x 2400 tak jak ja. W Solo Lufthaus podają dla niego UW = 0,7. Fix w jednej tafli. Cena 3817 z ciepłym, a raczej szczelnym - jak mi Asolt słusznie uwagę zwrócił - montażem.

W sokolce: Uw=0.65, cena 4 480 + 367 netto z szczelnym montazem, kolor antracyt po obu stronach.

W oknostyl: Uw=0.65, cena 4400 + 242 brutto z montażem na pianę, kolor antracyt po obu stronach.

Jeśli chodzi o Sokółkę to od dziesięciu lat mam ich drewniane okna w mieszkaniu (pakiet dwuszybowy) i jak do tej pory jest wszystko w porządku.

Są to okna z okapem z aluminium na ramie przy parapecie.

Nie wiem jak aktualnie sprawuje się ich wybór, ale ja na szczęście jestem z ich okien zadowolony.

W sokolce: Uw=0.65, cena 4 480 + 367 netto z szczelnym montazem, kolor antracyt po obu stronach.

W oknostyl: Uw=0.65, cena 4400 + 242 brutto z montażem na pianę, kolor antracyt po obu stronach.

O to drogo jak pieron..a może w Solo tanio?. Wycneiałem też w Vetrexie, ale ostatecznie robię to okno dzielone na dwa albo, nawet trzy i już nie kazałem wyceniać w jednej tafli, więc nie porównam.

Vetrex i Solo wychodzą podobnie, trochę na korzyść Vetrexu + w Vetrexie wliczone kontaktrony. Narazie się zastanawiam.

edit: co za bzdury napisałem..cena na korzyśc Solo i w Solo są kontraktony. to jak już pisze to dodam, że solo robi na Salamandrze BlueEvolution82, a Vetrex na Veka.

Edytowane przez Robaczywy

Witam po dłuższej przerwie. Zdecydowałem się na okna firmy abakus, Salamander bluEvolution 82, bluEnergy, kupione w salonie sokółka. Mam nadzieję że będę z nich zadowolony.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczący montażu. W domu będę mieć wentylację grawitacyjną. Czy w tym przypadku jest sens inwestować w szczelny montaż? Jak będę mieć tak szczelne okna to nie będzie to przyczyniać się do powstawania grzybów w mieszkaniach przy wentylacji grawitacyjnej?

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczący montażu. W domu będę mieć wentylację grawitacyjną. Czy w tym przypadku jest sens inwestować w szczelny montaż? Jak będę mieć tak szczelne okna to nie będzie to przyczyniać się do powstawania grzybów w mieszkaniach przy wentylacji grawitacyjnej?

Szanowny Panie okna i montaż powinny być szczelne. Funkcję wentylacyjną pełnioną przez okna zapewnia... klamka i sterowane za jej pośrednictwem okucia obwiedniowe. Co może być dla wielu nabywców zaskakujące, ale w 9,99 na 10 przypadków Wasze okna się otwierają, zamykają, a nawet uchylają, często w sposób stopniowany :-). Korzystajcie z tego! Wietrzenie, to lepszy sposób wentylacji niż zdanie się na łaskę i niełaskę nieszczelności, ale jak kupujecie okna z montażem, po to by jedno i drugie było nieszczelne i za nieszczelności chcecie płacić, to... Wasz wybór. Czy mądry, odpowiedzcie sobie sami.

• 1 month później...

Witam,

Jutro będą mi montować okna. Zastanawia mnie jedna sprawa dotycząca poszerzenia pod oknami balkonowymi.

Otóż w salonie będzie jedno okno przesuwne. Montażyści polecali dołożyć pod oknem poszerzenie NP8500 na co się zgodziłem. Od chudziaka do panelu podłoga będzie mieć wysokość 25 cm a Panowie zamówili poszerzenie 15 cm. Czy przypadkiem nie pomylili się? Co z brakującymi 10 cm? Taka sama sytuacja jest na poddaszu. Podłoga podniesiona jeszcze będzie o 13-15 cm a zamówione poszerzenie ma 5 cm. Na logikę brakuje 7 cm. Ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości?

Witam,

Jutro będą mi montować okna. Zastanawia mnie jedna sprawa dotycząca poszerzenia pod oknami balkonowymi.

Otóż w salonie będzie jedno okno przesuwne. Montażyści polecali dołożyć pod oknem poszerzenie NP8500 na co się zgodziłem. Od chudziaka do panelu podłoga będzie mieć wysokość 25 cm a Panowie zamówili poszerzenie 15 cm. Czy przypadkiem nie pomylili się? Co z brakującymi 10 cm? Taka sama sytuacja jest na poddaszu. Podłoga podniesiona jeszcze będzie o 13-15 cm a zamówione poszerzenie ma 5 cm. Na logikę brakuje 7 cm. Ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości?

Tak, faktycznie wątpliwości masz słuszne. Brakuje. Jeśli nie umówiliście się na podmurowanie reszty, to zamówione poszerzenia wystarczą. Ale jeśli nie ma tego w planach, to możesz się obawiać, ze okno z poszerzeniem stanie na tym co się znajdzie na budowie i zostanie później wywalone przez posadzkarzy. Czyli balkony zostaną bez trwałego podparcia..

Tak, faktycznie wątpliwości masz słuszne. Brakuje. Jeśli nie umówiliście się na podmurowanie reszty, to zamówione poszerzenia wystarczą. Ale jeśli nie ma tego w planach, to możesz się obawiać, ze okno z poszerzeniem stanie na tym co się znajdzie na budowie i zostanie później wywalone przez posadzkarzy. Czyli balkony zostaną bez trwałego podparcia..

No właśnie tak się stało jak mówisz. Okna z poszerzeniem stoją na klinach drewnianych. Wysokość ich to około 10 cm, wyglądają na solidne i grube. Następnie dolna dziura została zapiankowana i cały dół został przykryty taśmą. To muszę teraz uważać aby nikt tych klinów nie wyniósł. Pytałem ich dlaczego poszerzenie ma 15 cm zamiast 25 cm. Odpowiedzieli że tyle starczy i na większe poszerzenie szkoda pieniędzy no i na końcu standardowa odpowiedź: proszę się nie martwić będzie Pan zadowolony.

Edytowane przez faltra

• 2 years później...

Fuszerka! Okna SOKÓŁKI dojechały posklejane, bo były za szybko zamknięte po malowaniu i w rezultacie odlepiła się farba w wielu miejscach! Kierowca nie chciał zabrać okien z powrotem do fabryki, bo się spieszył! Zostały one zamontowane, po czym przyjechał Pan naprawić szkodę. Zrobił to tak, że z jednej strony okna farba jest idealnie gładka, a z drugiej są widoczne ślady malowania, jak pociągnięcia pędzlem. Nie uznałam wykonania naprawy i poprosiłam o rekompensatę. Firma uważa jednak, że mi się ona nie należy. Dodam jeszcze, że termin montażu okien był przesuwany z tygodnia na tydzień i w sumie wyszedł z tego cały miesiąc, co spowodowało opóźnienie na budowie! Fuszerka! Gorąco NIE polecam!

Witam

Jestem na etapie wyboru okien. Pewnie już wiele było takich tematów ale mam nadzieje że poradzicie mi w tym wyborze. Generalnie nie wiem za bardzo czym kierować się przy wyborze. Aktualnie kieruję się rodzajem profilu i współczynnikiem Uw. Czy powinienem jeszcze na coś zwracam uwagę?

Aktualnie mam następujące oferty (montaż tradycyjny, kotwy i pianka):

1. Sokółka (http://sokolka.com.pl/bluenergy.html)

Salamander bluEvolution 82, bluEnergy firmy Abakus, szyby 2 komorowe, profile 6 komorowe, ug=0.5, uw do 0.7, uf=1.0

Cena: 21082.23 zł

2. OknoStyl (http://www.oknostyl-spj.pl/okna/okna-pvc/gealan/)

Okna w systemie GEALAN S9000 z trzecia uszczelka, pakiet trzyszybowy U=0.5, Uw calego okna 0.87, ramka ciepła

Cena: 19353.08 zł

3. Izoplast (http://www.izoplast.pl/pl/okna/pcv/prestige.html)

System Extremo 76 mm Prestige MD, pakiet trzyszybowy Ug=0.6, uf=1.1, profil 6 komorowy.

Cena: 21495.45 zł

4. Dankar (http://www.dankar.com.pl/aluplast7000.html#utnij)

Typ Aluplast 7000,

Cena: 20650.56 zł

5. Drutex

IGLO 5 Classic, Uw=0.89, Ug=0.7, profil 5 komorowy, pakiet trzyszybowy.

Cena: cena z listopada 17500, pewnie teraz drożej bedzie.

Współczynniki Uw dla kilku okien:

Okno o wymiarze 2300 x 1500:

1 Sokólka: Uw=0.76

2. OknoStyl: Uw=0.81 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.88

4. Dankar: Uw=0.93

Okno o wymiarze 2700 x 2400:

1 Sokólka: Uw=0.68

2. OknoStyl: Uw=0.74 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=0.81

4. Dankar: Uw=0.86

Okno o wymiarze 900 x 500:

1 Sokólka: Uw=0.97

2. OknoStyl: Uw=1.1 z ciepłą ramka

3. Izoplast: Uw=1.1

4. Dankar: Uw=1.11

Dodatkowo chciałem się dopytać czy jest sens brać pod uwagę montaż ciepły, który jest znacznie droższy od tradycyjnego Czy jest to tylko chwyt marketingowy? Jakie są wasze opinie w tym temacie?