faltra 09.05.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Dlaczego akurat te dwie dość "egzotyczne" oferty? Jak porównuje sobie współczynniki Uw dla kilku okien to dla tych dwóch ofert są one najniższe, cenowo teź są atrakcyjniejsze w stosunku do pozostałych. Kompletnie nie wiem czym się kierować przy wyborze, równie dobrze mogę rzucić monetą i na to samo wyjdzie. Dlatego szukam tu porady. Sokółka nie jest producentem okien PVC. Niby okna robione przez firme abakus. Do tego bardzo mnie zastanawia opis: "okna pasywne wzmocnione stalą o grubości 2mm;". Jaki instytut przebadał te okna i wydał "papiery na pasywność"? Bo jakoś nie bardzo widzę? Nie mam pojęcia, mysiałbym sie w firmie zapytać bo na stronie nie mogę znależć. W Oknostylu podajesz Uw dla całego okna takie i takie. To znaczy, że kupujesz tylko jedno? To co podałem to są chyba ich referencyjne wartości. Zamiawiam 11 okien, poniżej podaje wspołczynniki dla kilku z nich: Okno o wymiarze 2300 x 1500: 1 Sokólka: Uw=0.76 2. OknoStyl: Uw=0.81 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=0.88 4. Dankar: Uw=0.93 Okno o wymiarze 2700 x 2400: 1 Sokólka: Uw=0.68 2. OknoStyl: Uw=0.74 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=0.81 4. Dankar: Uw=0.86 Okno o wymiarze 900 x 500: 1 Sokólka: Uw=0.97 2. OknoStyl: Uw=1.1 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=1.1 4. Dankar: Uw=1.11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.05.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Pytam bo te druga mam w standardzie a za pierwsza trzeba doplacac ! Za kawalek pcv i jeszcze doplata... Ktora polecacie ? A za co ta dopłata? bo na pierwszy rzut oka wyglądają na takie same (może za kolor?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 10.05.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Widzę, że masz 2700 x 2400 tak jak ja. W Solo Lufthaus podają dla niego UW = 0,7. Fix w jednej tafli. Cena 3817 z ciepłym, a raczej szczelnym - jak mi Asolt słusznie uwagę zwrócił - montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 11.05.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Widzę, że masz 2700 x 2400 tak jak ja. W Solo Lufthaus podają dla niego UW = 0,7. Fix w jednej tafli. Cena 3817 z ciepłym, a raczej szczelnym - jak mi Asolt słusznie uwagę zwrócił - montażem. W sokolce: Uw=0.65, cena 4 480 + 367 netto z szczelnym montazem, kolor antracyt po obu stronach. W oknostyl: Uw=0.65, cena 4400 + 242 brutto z montażem na pianę, kolor antracyt po obu stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.05.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Jeśli chodzi o Sokółkę to od dziesięciu lat mam ich drewniane okna w mieszkaniu (pakiet dwuszybowy) i jak do tej pory jest wszystko w porządku.Są to okna z okapem z aluminium na ramie przy parapecie. Nie wiem jak aktualnie sprawuje się ich wybór, ale ja na szczęście jestem z ich okien zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.05.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Ale w tym przypadku "Sokółka" jest tylko znanmy logo, bo chodzi o okna Abakus sprzedawne w salonie z logo Sokółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 11.05.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 A za co ta dopłata? bo na pierwszy rzut oka wyglądają na takie same (może za kolor?) Ta za doplata jest wykonana z PCV a standardowa z metalu/aluminium ? Przyznam ze sam nie wiem o co chodzi, dlatego zapytalem na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.05.2018 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Nie można powiedzieć o jakimkolwiek standardzie U jednych ciepła ramka z PCV to właśnie standard u innych aluminiowa ciagle jest standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 12.05.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 (edytowane) W sokolce: Uw=0.65, cena 4 480 + 367 netto z szczelnym montazem, kolor antracyt po obu stronach. W oknostyl: Uw=0.65, cena 4400 + 242 brutto z montażem na pianę, kolor antracyt po obu stronach. O to drogo jak pieron..a może w Solo tanio?. Wycneiałem też w Vetrexie, ale ostatecznie robię to okno dzielone na dwa albo, nawet trzy i już nie kazałem wyceniać w jednej tafli, więc nie porównam. Vetrex i Solo wychodzą podobnie, trochę na korzyść Vetrexu + w Vetrexie wliczone kontaktrony. Narazie się zastanawiam. edit: co za bzdury napisałem..cena na korzyśc Solo i w Solo są kontraktony. to jak już pisze to dodam, że solo robi na Salamandrze BlueEvolution82, a Vetrex na Veka. Edytowane 12 Maja 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 16.05.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Poproś sprzedawcę o podanie parametrów Uw dla twoich okien w zależności od zastosowanych ramek i sam sobie odpowiedz na pytanie czy warto. Sprawdzilem, okno 145x145 roznica Uw=0,1 a w cenie 25zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 22.05.2018 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Witam po dłuższej przerwie. Zdecydowałem się na okna firmy abakus, Salamander bluEvolution 82, bluEnergy, kupione w salonie sokółka. Mam nadzieję że będę z nich zadowolony. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczący montażu. W domu będę mieć wentylację grawitacyjną. Czy w tym przypadku jest sens inwestować w szczelny montaż? Jak będę mieć tak szczelne okna to nie będzie to przyczyniać się do powstawania grzybów w mieszkaniach przy wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.05.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Pomyśl o nawiewnikach w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.05.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Mam jeszcze jedno pytanie dotyczący montażu. W domu będę mieć wentylację grawitacyjną. Czy w tym przypadku jest sens inwestować w szczelny montaż? Jak będę mieć tak szczelne okna to nie będzie to przyczyniać się do powstawania grzybów w mieszkaniach przy wentylacji grawitacyjnej? Szanowny Panie okna i montaż powinny być szczelne. Funkcję wentylacyjną pełnioną przez okna zapewnia... klamka i sterowane za jej pośrednictwem okucia obwiedniowe. Co może być dla wielu nabywców zaskakujące, ale w 9,99 na 10 przypadków Wasze okna się otwierają, zamykają, a nawet uchylają, często w sposób stopniowany . Korzystajcie z tego! Wietrzenie, to lepszy sposób wentylacji niż zdanie się na łaskę i niełaskę nieszczelności, ale jak kupujecie okna z montażem, po to by jedno i drugie było nieszczelne i za nieszczelności chcecie płacić, to... Wasz wybór. Czy mądry, odpowiedzcie sobie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 01.07.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam,Jutro będą mi montować okna. Zastanawia mnie jedna sprawa dotycząca poszerzenia pod oknami balkonowymi. Otóż w salonie będzie jedno okno przesuwne. Montażyści polecali dołożyć pod oknem poszerzenie NP8500 na co się zgodziłem. Od chudziaka do panelu podłoga będzie mieć wysokość 25 cm a Panowie zamówili poszerzenie 15 cm. Czy przypadkiem nie pomylili się? Co z brakującymi 10 cm? Taka sama sytuacja jest na poddaszu. Podłoga podniesiona jeszcze będzie o 13-15 cm a zamówione poszerzenie ma 5 cm. Na logikę brakuje 7 cm. Ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Czy przypadkiem nie pomylili się? [...] Ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Pora taka, że może w TV jakiś wróż na 0-700 odpowie na takie pytanie. Jak będziesz miał konkretniejsze, to da się merytorycznie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.07.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Witam, Jutro będą mi montować okna. Zastanawia mnie jedna sprawa dotycząca poszerzenia pod oknami balkonowymi. Otóż w salonie będzie jedno okno przesuwne. Montażyści polecali dołożyć pod oknem poszerzenie NP8500 na co się zgodziłem. Od chudziaka do panelu podłoga będzie mieć wysokość 25 cm a Panowie zamówili poszerzenie 15 cm. Czy przypadkiem nie pomylili się? Co z brakującymi 10 cm? Taka sama sytuacja jest na poddaszu. Podłoga podniesiona jeszcze będzie o 13-15 cm a zamówione poszerzenie ma 5 cm. Na logikę brakuje 7 cm. Ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Tak, faktycznie wątpliwości masz słuszne. Brakuje. Jeśli nie umówiliście się na podmurowanie reszty, to zamówione poszerzenia wystarczą. Ale jeśli nie ma tego w planach, to możesz się obawiać, ze okno z poszerzeniem stanie na tym co się znajdzie na budowie i zostanie później wywalone przez posadzkarzy. Czyli balkony zostaną bez trwałego podparcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 02.07.2018 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Tak, faktycznie wątpliwości masz słuszne. Brakuje. Jeśli nie umówiliście się na podmurowanie reszty, to zamówione poszerzenia wystarczą. Ale jeśli nie ma tego w planach, to możesz się obawiać, ze okno z poszerzeniem stanie na tym co się znajdzie na budowie i zostanie później wywalone przez posadzkarzy. Czyli balkony zostaną bez trwałego podparcia.. No właśnie tak się stało jak mówisz. Okna z poszerzeniem stoją na klinach drewnianych. Wysokość ich to około 10 cm, wyglądają na solidne i grube. Następnie dolna dziura została zapiankowana i cały dół został przykryty taśmą. To muszę teraz uważać aby nikt tych klinów nie wyniósł. Pytałem ich dlaczego poszerzenie ma 15 cm zamiast 25 cm. Odpowiedzieli że tyle starczy i na większe poszerzenie szkoda pieniędzy no i na końcu standardowa odpowiedź: proszę się nie martwić będzie Pan zadowolony. Edytowane 2 Lipca 2018 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelewka 17.07.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Fuszerka! Okna SOKÓŁKI dojechały posklejane, bo były za szybko zamknięte po malowaniu i w rezultacie odlepiła się farba w wielu miejscach! Kierowca nie chciał zabrać okien z powrotem do fabryki, bo się spieszył! Zostały one zamontowane, po czym przyjechał Pan naprawić szkodę. Zrobił to tak, że z jednej strony okna farba jest idealnie gładka, a z drugiej są widoczne ślady malowania, jak pociągnięcia pędzlem. Nie uznałam wykonania naprawy i poprosiłam o rekompensatę. Firma uważa jednak, że mi się ona nie należy. Dodam jeszcze, że termin montażu okien był przesuwany z tygodnia na tydzień i w sumie wyszedł z tego cały miesiąc, co spowodowało opóźnienie na budowie! Fuszerka! Gorąco NIE polecam! Witam Jestem na etapie wyboru okien. Pewnie już wiele było takich tematów ale mam nadzieje że poradzicie mi w tym wyborze. Generalnie nie wiem za bardzo czym kierować się przy wyborze. Aktualnie kieruję się rodzajem profilu i współczynnikiem Uw. Czy powinienem jeszcze na coś zwracam uwagę? Aktualnie mam następujące oferty (montaż tradycyjny, kotwy i pianka): 1. Sokółka (http://sokolka.com.pl/bluenergy.html) Salamander bluEvolution 82, bluEnergy firmy Abakus, szyby 2 komorowe, profile 6 komorowe, ug=0.5, uw do 0.7, uf=1.0 Cena: 21082.23 zł 2. OknoStyl (http://www.oknostyl-spj.pl/okna/okna-pvc/gealan/) Okna w systemie GEALAN S9000 z trzecia uszczelka, pakiet trzyszybowy U=0.5, Uw calego okna 0.87, ramka ciepła Cena: 19353.08 zł 3. Izoplast (http://www.izoplast.pl/pl/okna/pcv/prestige.html) System Extremo 76 mm Prestige MD, pakiet trzyszybowy Ug=0.6, uf=1.1, profil 6 komorowy. Cena: 21495.45 zł 4. Dankar (http://www.dankar.com.pl/aluplast7000.html#utnij) Typ Aluplast 7000, Cena: 20650.56 zł 5. Drutex IGLO 5 Classic, Uw=0.89, Ug=0.7, profil 5 komorowy, pakiet trzyszybowy. Cena: cena z listopada 17500, pewnie teraz drożej bedzie. Współczynniki Uw dla kilku okien: Okno o wymiarze 2300 x 1500: 1 Sokólka: Uw=0.76 2. OknoStyl: Uw=0.81 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=0.88 4. Dankar: Uw=0.93 Okno o wymiarze 2700 x 2400: 1 Sokólka: Uw=0.68 2. OknoStyl: Uw=0.74 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=0.81 4. Dankar: Uw=0.86 Okno o wymiarze 900 x 500: 1 Sokólka: Uw=0.97 2. OknoStyl: Uw=1.1 z ciepłą ramka 3. Izoplast: Uw=1.1 4. Dankar: Uw=1.11 Dodatkowo chciałem się dopytać czy jest sens brać pod uwagę montaż ciepły, który jest znacznie droższy od tradycyjnego Czy jest to tylko chwyt marketingowy? Jakie są wasze opinie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts