Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny SSO 150m2, okolice Torunia

ByQ_

Recommended Posts

Witam,

Czekam na wyceny od wykonawców na budowę domu do SSO w okolicach Torunia.

Dom według projektu: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3337/projekt-domu-bagatela-6-g2

Czy moglibyście podpowiedzieć jakiś kosztów powinienem się spodziewać za budowę do SSO z dachem / bez dachu?

Kilka wytycznych:

- ławy fundamentowe

- ściany z porothermu

- strop monolityczny

- kominy usunięte z projektu (będzie pompa ciepła + WM i brak kominka)

- dachówka na dachu

- projekt w większości tak jak oryginał - jest kilka zmian, ale bardzo małych, które nie powinny wpłynąć znacznie na koszty.

Proszę o orientacyjne koszty jakich powinienem się spodziewać od wykonawców.

Pozdrawiam :yes:

Jak zobaczysz na mój projekt w stopce. To mi śpiewali od 80- 110 tyś za SSO bez materiału. A zapomniałem że mam sąsiada za płotem co buduje domy. Na szczęście teraz zjechał do Polski bo miał żonę chorą bo tak to budował w Austrii. Wziął projekt, poobliczał i powiedział 45 tyś za SSO z dachówką, deskowaniem i papowaniem. Tylko że może zacząć od czerwca fundamenty a w sierpniu rusza całkowicie.

Teraz robocizna mocno poszła w górę ja za prosty domek 140 m2-po podłogach(jakieś 117 użytkowego) w zeszłym roku zapłaciłem 32,5 tyś z tym że 2 stropy lane, teraz ten sam wykonawca wziął by pewnie 45 tyś a większość ofert za dom 150 m2 uzytkowego powinna się zmieścić miedzy 45-60 tyś.

Wszystko zależy od regionu, czy firma opłaca ludzi oraz od pazerności szefa ekipy.

Kaizen Za pięknie wygląda to jak liczą innych. Czyli ci co myślą że są sami na rynku. Przed moim sąsiadem też miałem dobrą ofertę tylko nie miał tylu ludzi na wykonanie mojej wieźby. Tak że jak policzyłem dodatkowo dekarza to wyszło 52 tyś. Tylko że ta droższa oferta była od już tzn, już by mi robili a sąsiad dopiero w sierpniu zacznie a fundamenty chce zrobić w czerwcu. Tak że jak dla mnie jest pięknie a co do waluty to zażartowałem czy to w euro.

Jak ktoś chce znaleźć to znajdzie. Tak samo ze stalą. U mnie chcą 3900 za tonę, 15km dalej 3600 a znalazłem za 3300 z transportem

Edytowane przez wojtf23

Kaizen Za pięknie wygląda to jak liczą innych. Czyli ci co myślą że są sami na rynku.

U mnie ekipa pięcioosobowa pracowała 35 dni. Wspomagana dodatkowo dekarzem na stawianie więźby. Dekarzy chyba też było więcej. Ale nawet licząc, że to 35*5=175 dniówek roboczych. Kosztowało mnie to 55K zł czyli dniówka 314zł. Brutto brutto brutto. W tym narzędzia, przestoje, urlopy. Trwało to 120 dni kalendarzowych. Czyli zakładając, że po opodatkowaniu, ozusowaniu, odjęciu amortyzacji narzędzi itd. budowlaniec dostał na rękę połowę tego, co zapłaciłem to wychodzi 2747,5 zł miesięcznie. To ma być dużo?

Tak z ciekawości- jak to policzyłes? 314 zł brutto, netto wyjdzie 220 zł za dniówkę, co przy miesiącu liczącym 25 dni roboczych daje zarobek netto 5500 zł. Calkiem dobry wynik, a jest to przecież średnia. Jak Ci wyszło 2700?

314 dla mnie cała kwota - nawet jak bez VAT, to od tego przedsiębiorca płaci podatek dochodowy.

Płacąc wynagrodzenie pracownikowi potrąca mu ZUS, PDOF i inne drobiazgi.

Musi też coś przeznaczyć na narzędzia, księgową itd.

Liczę, że jak firma dostaje brutto X to nawet jak właściciel firmy liczy siebie tak jak innych ludzi, to na rękę wychodzi góra połowa tego, co ja płacę.

Pewnie część wykonawców nie płaci podatków ani ZUSów (w sumie to ja też nie robiłem audytu wykonawcy, więc nie mam pewności, czy działa oficjalnie i nie płaci pod stołem - ale przyjąłbym, że tak ma działać firma, z którą chcę współpracować).

Naprawdę pracujesz średnio 25 dni w miesiącu?

Nie licz, że pracownik pracuje 25 dni w miesiącu. Dni roboczych masz 20-22. Ale nie każdego dnia można pracować - czasami pogoda nie pozwala i jest przestój, czasami jest przestój technologiczny i nie ma co robić, czasami pracownik ma urlop czy zwolnienie.

U mnie pracowali 35 dni w 120 dni kalendarzowych - część, to weekendy i święta (praca rozpoczęta 13 grudnia), część to przerwa przez mrozy. Ale można przyjąć, że pracownicy wtedy wykorzystali urlop wypoczynkowy. Tylko na dwa tygodnie po wylaniu stropu poszli na inną budowę wylewać ławy i wrócili postawić więźbę i domurować komin.

A jak policzyłem? Faktycznie pomyliłem się.

55000zł/5osób=11K zł/osobę /120 dni.

Czyli wychodzi 2750 zł/mies nie licząc żadnych potrąceń, ZUSów i podatków. Chyba moją budowę dotowali.

Zakładając, że te 35 dni roboczych to byłyby dwa miesiące, to przy 2750zł/mies na rękę zostałoby na ZUSy i podatki. I "odliczenie" urlopu i średnia zwolnień by była bliżej tego wyniku - więc pewnie lecie nadrabiają te przestoje zimowe. Ale dalej to nie są żadne kokosy.

Edytowane przez Kaizen

No ale przecież w ciągu tych 120 dni oni mają czas żeby ciągnąć też inne budowy (moja ekipa buduje 3 domy jednocześnie wykorzystując właśnie przerwy technologiczne). Wg mnie bez sensu dzielisz kwotę na 120 dni, a nie na tyle ile rzeczywiście pracowali czyli 35. Ja mam płacone za dni świadczenia usług - jak w danym dniu nie pracuje nie liczę tego dnia na fakturze. Podobnie ty nie powinieneś liczyć dni w których pada deszcz lub beton wiąże do wyliczenia dniówki budowlańcowi. Liczysz tylko te dni w których pracował.

Ja mam 5 dyniowy tydzień pracy, ale budowlańcy pracują również w soboty stąd te 25 dni.

Za 2750 brutto to, sorry, tylko frajer będzie pracował na budowie, więc coś z Twoimi obliczeniami jest nie halo :)

Edytowane przez kemot_p

Mam dwie kolejne wyceny na kwotę 30tys do sso bez dachu.

Jedna z ekip to murarz i pomocnik, druga to 4 osoby z tym że pierwsza może zacząć pod koniec sierpnia a druga pod koniec października.

Czy ma ktoś doświadczenia z dwuosobową ekipą? Jak to się sprawdza w praktyce?

Jedna z ekip to murarz i pomocnik, druga to 4 osoby z tym że pierwsza może zacząć pod koniec sierpnia a druga pod koniec października.

Najważniejsze abyś znalazł firmy które mają dobre opinie i z polecania , bo jest mnóśtwo partaczy i szkodników ...

Bo nie ma nic gorszego i nic bardziej kosztowanego jak trafić na partaczy ...

Szukaj więc takich którzy mogą pokazać swoje budowy lub w okolicy gdzie się ktoś buduje ..

Lepiej mieć droższą ale sprawdzoną i pewną firmę niż tańszego partacza ..

To osobiście chyba bym wolał ekipę 4 osobową. Na pewno sprawniej będzie szła budowa i szybciej :)

U mnie brygada liczyła 6 osób i szło naprawdę bardzo szybko i sprawnie ...

Nie miałbym wątpliwości gdyby nie ta różnica czasowa rozpoczęcia robót. Zaczynając w sierpniu jest bardzo duża szansa zakończenia SSO przed zimą natomiast zaczynając w październiku zdani jesteśmy na pogodę. Może być jak rok temu, że nie było mrozów aż do lutego a może być tak, że będzie mroźnie od listopada i wtedy lipa.

Z tego właśnie względu biorę pod uwagę również mniejszą ekipę.

Cena jak za taki dom atrakcyjna, chociaż, może na Waszym terenie jest normalna. Zanim podejmiesz decyzję obejrzyj ich budowy, porozmawiaj z właścicielami - to najlepsza weryfikacja umiejętności ekipy. No i poszukaj prawdziwego KB, ważne żeby nie był "papierowy", tylko fizycznie odwiedzał budowę. To też działa mobilizująco na ekipę. Powodzenia.