Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kubełki na styrodur - którą stroną po raz kolejny

tilnen

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o poradę, bo inne dyskusje tego typu rozwadniały się czy to poprzez mieszanie do sprawy EPSa, drenażu albo kończyły się kłótniami nic nie wnoszącymi do tematu. Proszę o komentarze z założeniami tylko takich a nie innych warunków.

Dom niepodpiwniczony, wody gruntowe 2m (w lecie więc mogą okresowo być troszkę wyżej), głębokość posadowienia ław 1m, ławy wysokie na 40 cm, grunt piaski drobne/srednie.

Na mój rozum ściany fundamentowej do ocieplenia pod powierzchnią terenu będzie 60 cm + ewentualnie to co będę chciał dołożyć żeby troszkę podnieść ten poziom. W tych warunkach glebowych czyli dobrze przepuszczalnych, gdzie od górnego poziomy ławy do wody gruntowej będzie 1,4m (nawet jak w miesiącu mokrym się podniesie to wątpię, że aż o tyle), pewnie wystarczyłby hydro EPS fundamentowy. Ale różnica w cenie między nim a styrodurem na cały dom nie jest aż tak ogromna a wolę spać spokojniej. Pytanie czym zabezpieczyć tego XPSa zeby go jakies ewentualne kamienie czy ryjówki nie uszkodziły?

Według mnie wystarczyłaby bardzo gruba folia budowlana ale ta jest droższa niż zwykła folia kubełkowa która z kolei będzie wytrzymalsza niż ta zwykła folia...więc skłaniam się ku kubełkowej. W związku z tym, że drenażu nie będzie, mokro nie będzie (poza wodami opadowymi) nie widzę sensu kłaść tej folii kubełkami do wewnątrz gdzie takie rozwiązanie potencjalnie może uszkodzić nawet styrodur pod wpływem nacisku i osiadania ziemi. Folia miałaby tylko stanowić tanią ochronę mechaniczną warstwy termoizolacji i zamontowanie jej kubełkami do zewnątrz tą funkcję by wypełniło. Zaznaczam mowimy o nienasiąkliwym XPSie a nie o EPSie który nasiąka i którego wartoby jakos wentylować/suszyć, czy też o sytuacji kiedy mamy drenaż.

Czy mam rację czy jednak coś źle zaplanowałem?

Edytowane przez tilnen