Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast kostki brukowej?

Recommended Posts

W mojej okolicy sensowni brukarze życzą sobie już ponad 100 zł za metr kwadratowy ZA ROBOCIZNĘ. Plus kostka, plus podbudowa, niektórzy jeszcze kasują dodatkowo za robociznę krawężników... Zaczyna być absurdalnie, robi się z tego dość sporo kasy.

Wiem, że to ciężka robota, ale takie stawki zaczynają mnie kusić, żeby coś wymyślić. Jeszcze nie wiem co, ale zaczynam się zastanawiać. Samodzielnie kostkę będzie chyba ciężko (mam tego 200m2). Zaczynam się zastanawiać nad czymś alternatywnym. Może np. wylać jakoś beton? Za oceanem takie podjazdy są popularne. 10cm betonu kosztuje 25 zł/m2, roboty dużo mniej, nie trzeba tyle dźwigać, zagęszczać... Albo jakiś inny pomysł?

Samemu ułożyć pewnie z 2 miesiące, ręce by Tobie odpadły. Zgrana ekipa do 10 dni powinna ułożyć 200m.

U sąsiada za płotem robią 90zł za robociznę. 65m2 kosztuje go 12 tys nic go nie obchodzi. Kostka Z Libetu.

Ja walczę drugi tydzień ręce to mi "mrowią" z wysiłku. Jak odpoczywam to podglądam chłopaków jak robią.

W zasadzie jedyną sensowną alternatywą dla kostki w naszym klimacie jest dobrze wykonany presbeton ,kluczowa jest tutaj jakość betonu a póki co większość naszych betoniarni nie jest w stanie dostarczyć porządnego materiału pozbawionego wody,kolejna kwestia jest taka że taka usługa wcale nie będzie tańsza od kostki,dlatego też kostka u nas rządzi...

Cena robocizny to nie jest tylko cena za "ułożenie" kostki - jedną z najcięższych rzeczy jest przygotowanie i wypoziomowanie terenu. Ceny są wysokie, koszty też - ale praca nie jest lekka. Pod wylewkę betonową też musisz przygotować podłoże. Do tego dobrać odpowiedni beton, poodcinać, żeby nie pękał w przyszłości - sól z samochodów, obciążenia itd...