Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić piwnicę czy zasypać?

Recommended Posts

Czy ktoś może doradzić? Mam działkę 6 arów i an niej wykopany dół z wylanymi ławami pod dom z piwnicą na głębokości 1,4m. Dom miał być piętrowy z pełnym podpiwniczeniem o wymiarach 12x12m. Kawał chałupy. Ławy solidne 60cm i 40cm. Ze względu na obniżenie kosztów chciałbym zbudować dom na tych ławach, w tym obrysie, tylko parterowy z pełnym podpiwniczeniem, w piwnicy garaż. Zastanawiam się też czy potrzebuje aż tak dużęj piwnicy, opłaca sie część zasypać i wykorzystać tylko połowę? czy to bez sensu jak wykop już zrobiony? Rozważam również zasypanie całego dołu i bdowę małego domu piętrowego bez piwnicy? Jaki byłby koszt zasypania i utwardzenia tego gruntu?

Jakaś mała piwnica jeśli nie masz wody na działce i Ci jej nie będzie zalewać to może być, garaż w piwnicy ... zły pomysł. Co do działki 6 arów to mała działka i dom 12x 12 m to nie wiem jakim cudem się tam mieści ja mam 7 arów i ledwo zmieściłem 8,5x12m. Zrób coś mniejszego.

A jaki mniej wiecej byłby koszt zasypania takiego dołu? Moze opłaca sie zasypac i stawiać zupełnie nowy dom bez piwnicy taki jaki mi sie podoba a nie narzucony z gory obrys. Z drugiej strony juz mam wylane ławy, jakis koszt odpada, No i mialbym piwnicy co przy tak małej działce jest na korzyść. Mam dylemat.

Cała piwnica podnosi koszt budowy domu o ok 20 do 30 % tak mniej więcej. Wszystko zależy od tego jakie te piwnice i co ma w nich być. Problemem piwnic zawsze była woda i walka z nią pochłania jakąś część kosztów. Zasypanie piwnic to koszt piachu, zagęszczania i roboty powiedzmy 7- 9 tys zł. U mnie zasyp dołu 1,7 m głębokości i powierzchni ok 90 mkw dał koszt ok 3 tys zł za piasek i 1,5 tys zł za robociznę i to było w miarę tanio, bo miałem tanio piasek i koparka liczona była nie od dniówki tylko od czasu pracy, co rzadko się zdarza bo zasyp i zagęszczenie trwa całą dniówkę a realna praca koparki to godzina, z częstymi przerwami. Pokaż zdjęcie fundamentów, albo rzut ław, może coś się nasunie. Garaż w piwnicy ... ciężko wjechać, ciężko wyjechać, trzeba się chronić przed deszczem, uwierz mi przy ulewie potrafi wlać się do garażu mimo bariery odwodnienia liniowego, no właśnie odwodnienie trzeba zrobić, w zimie odśnieżać i odladzać bo nie wyjedziesz.

Garaż w piwnicy to marny pomysł. Podwójne odwodnienie nie pomoże i kiedyś będziesz potrzebował gumowców aby sprawdzić czy nalało się do auta. Dobrze jeśli nie.

Wszystko jest zapisane w chmurach Cb

https://www.google.com/search?q=chmury+burzowe&newwindow=1&client=firefox-b-ab&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=QQXIb5Sjz2LTqM%253A%252ClJYm4CGUmEkKqM%252C_&usg=__p_fhrE6ol8PB4q-uBlQY6y69sWg%3D&sa=X&ved=0ahUKEwj3mNzuheraAhXDCJoKHUv9CWgQ9QEILjAC#imgrc=QQXIb5Sjz2LTqM:

Mam garaż w piwnicy i przerabiałem kilkukrotnie po 10cm wody, deczko wkurzające przypadki.

No własnie. Koszt piwnicy to 20-30% kosztów domu, ale mając już wylane ławy i zrobiony wykop to może opłaca się w to iść. Piwnica na tak małej działce bardzo sie przyda, tylko czy pod całym domem? to jakieś 120m2. Nie robiąc garażu to masa miejsca. Nie trzeba przypadkiem w piwnicy utrzymywać jakiejś temperatury żeby w domu się nie wychładzało? Może własnie dlatego opłaca się np. połowę zasypać.

A czy jeśli zdecydowałbym się zasypać całość to w trakcie zasypywania musze chyba robić fundament pod nowy dom? Bo chyba bez sensu byłoby zasypywać do poziomu 0 a potem zaraz kopać pod nowe fundamenty. Wiem że wszystko się da, tylko mnie interesuję wersja budżetowa:)

• 1 month później...
Piwnica jest dobra . Kłopot to woda (podsiąki lub deszczówka), zysk to garaż i powierzchnia do skałdowania gratów. Potem ulewa podejmie decyzję za ciebie. Włało się, więc co zamokło to precz. :lol2: Pamiętam te kryteria w 1997 w zlewni górnej Odry:o . Przed wrotami garażu robisz podwójny duży odwadniacz (kraty na zamówienie), w garażu coś na kształt kanału najazdowego (czyli zmieści sie kubik wody lub dwa) i w najgorszym razie masz mokra podłoge, lecz auta ci nie zaleje . Nie powiem głośno, lecz z piwnic robisz spusty (kratki) do ks, bo to ci wolno jeśli poziomy pozwalaja. Z garażu powinien być separator oleju... lecz prędzej go zobaczysz na autostradzie lub na obwodnicy Kłodzka niż w na prywatnym obiekcie.

• 1 year później...

Witam, mam podobny problem co autor postu. Chodzi o piwnicę, a mianowicie o wykopany na nią dół. Wraz z narzeczoną chcieliśmy budować dom z piwnicą i poddaszem użytkowym. Roboty budowlane stanęły na etapie wykopania dziury pod piwnicę (1,8m). Jak to w życiu bywa, z narzeczoną już nie jesteśmy razem. Tak wyszło. Ale ja dalej chciałbym się wybudować, ale dla samego siebie nie potrzebuję tule miejsca i nie potrzebuję piwnicy, chciałbym na tym miejscu postawić zwykłą parterówkę. I teraz moje pytanie: ziemię z wykopu wciąż mam, jest to żwirowata ziemia, trochę gliniasta, chciałbym zasypać tę dziurę o 80cm czyli do 1m od poziomu 0 i na tym postawić fundamenty.

Czy jest to wykonalne?

Czy dom nie zacznie po kilku latach osiadać?

Czy zamiast ław fundamentowych w tym przypadku wylać płytę?

Czy jak mam projekt domu z piwnicą to czy mogę wybudować go bez piwnicy i bez konieczności wydawania kolejnej decyzji i zmian w projekcie?

Mam piwnicę i nie żałuję.

Jedynie zrezygnowałem z garażu w piwnicy, bo za koszt zjazdu, kupię sobie ładny blaszak, lub na zgłoszenie wymuruję z pustaka żużlowego w SSO sam.

A graty gdzieś trzymać trzeba. U mnie piwnica poniżej 2,2m wysokości, by płacić mniejszy podatek.

Generalnie z tego co obserwuję. ludzie budują garaże w bryle domu, a samochód i tak stoi na zewnątrz, bo gdzieś te graty pomieścić trzeba.

Zależy jak duży masz dom. U mnie to 9mx9m, piwnica super z drzwiami zewnętrznym, bo domek na zboczu małej górki.

Mały warsztacik tam mam, w przyszłości może jacuzzi jeszcze postawię :)

Edytowane przez klaudiusz_x