Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa PC do OZC, prośba o ocenę modelu

DJYendruh

Recommended Posts

Witajcie

Mój dylemat jest taki.

Forumowy kolega wykonał dla mnie OZC - 12,5kW plus CWU, więc liczę ok 14kW całości przy największych mrozach w mojej okolicy (zachodniopomorskie).

Dom wybudowany 10lat temu, ocieplony, prawie w całości wykończony, więc już tutaj nic modyfikował nie będę, a w perspektywie 2-3 lat będę chciał go sprzedać. Więc instalacja ma też być ekonomiczna, i bezobsługowa. 250m2 w podłodze do ogrzania.

Stąd pomysł na chińczyka, ale na markowych parametrach i zgodnego z odpowiednimi normami EN, co jak się okazuje, nie jest takie proste do znalezienia, bo często podają COP przy temperaturach 15/35 :-)

No ale do rzeczy - znalazłem pompę Hiseer, gruntówkę, inwerter, na markowych podzespołach, która przy B0/W35 ma wyciągać ponad 10kW. Niestety większego modelu inwertera nie ma.

Przy dobrze zrobionym DZ jest szansa, że temperatura DZ będzie wyższa niż 0stopni, a co za tym idzie sprawność całości też będzie większa. I pomyślałem, że przez te kilka dni w roku ewentualnie wspomogę się grzałką. Lepsze to niż dawanie przewymiarowanej pompy, większego do niej DZ, co podroży koszty instalacji, które mogą się nie zwrócić w perspektywie kilku następnych lat. Taryfę mam G12w w Enei, czyli tanio od 21 do 6, plus wszystkie weekendy i święta.

Czy moje rozumowanie trzyma się kupy? :-)

tu jest pompa i jej dane:

http://www.hiseerheatpump.com/productview.aspx?id=14

dodam tylko, ze sama pompa w zakupie ma kosztować ok 9tys zł. Na wycenę transportu czekam, bo to może okazać się czynnikiem warunkującym opłacalność całej inwestycji. Stąd moje zainteresowanie.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

9K, doliczasz transport, cło i VAT oraz uwzględniasz praktycznie brak gwarancji... Ile to wyjdzie? Odpowiednik 14K zł brutto przy 8% VAT z fakturą i gwarancją u nas? Do tego DZ - zryta działka albo kosztowne odwierty.

I kto to będzie serwisował? Myślisz, że znajdziesz kogoś, komu będzie chciało się zgłębiać schematy i parametry dla jednego użytkownika, jak ma wielu klientów na dobrze mu znany sprzęt do serwisowania?

Ile kWh/r potrzebujesz? Ile będą kosztowały, jak weźmiesz grzałki albo kocioł elektryczny?

Ile kWh/r potrzebujesz? Ile będą kosztowały, jak weźmiesz grzałki albo kocioł elektryczny?

WG OZC zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie - 27264 kWh/rok

Zryta działka to nie jest problem, każda gruntowa PC będzie potrzebowała czy to kolektora poziomego, czy odwiertów. Takie same będą do pompy chińskiej za 9k i "polskiej" zmontowanej w Chinach za 29k. Na instalację za 30-40tys w tej chwili mnie nie stać. No chyba że PC powietrzna. Ale tutaj też markowa o takiej mocy jak potrzebuję będzie swoje kosztować. Nie jest problemem wydanie paru zł więcej na eksploatację w sezonie przy trochę mniejszej sprawności chińczyka, jeśli na całości będę sporo do przodu. W stosunku do upierdliwego śmieciucha/kominka powinno to być bezobsługowe i będę mieć skok technologiczny do przodu. Nowy piec na pellet to też koszty zbliżone do takiej pompy, a też trzeba koło tego chodzić i magazynować coraz droższy opał. Pytałem w poście czy moje opisane założenia mogą być prawidłowe, tj trochę mniejsza od zakładanej moc plus grzałka, czy może pójść w kierunku prostszej w budowie a większej w mocy pompie ON/OFF.

Mam też na uwadze plany sprzedaży domu w perspektywie kilku najbliższych lat. stąd wariant ekonomiczny bardziej wskazany.

PS. kto zrobi i zamontuje mi z gwarancją inwertera o podobnej mocy z FV w cenie 14k? Jeśli znasz jakieś namiary chętnie przyjmę dane kontaktowe. Tu masz rację, w podobnej kwocie nie warto się bawić w chinola bez gwarancji.

Edytowane przez DJYendruh

PS. kto zrobi i zamontuje mi z gwarancją inwertera o podobnej mocy z FV w cenie 14k? Jeśli znasz jakieś namiary chętnie przyjmę dane kontaktowe. Tu masz rację, w podobnej kwocie nie warto się bawić w chinola bez gwarancji.

Chińczyk też Ci nie montuje. Czemu chcesz porównać samo urządzenie, z full serwisem?

Skoro masz w perspektywie kilku lat sprzedać dom, to bez sensu jest kupno najdroższego w montażu źródła ciepła. G12as i grzej prądem.

Chińczyk też Ci nie montuje. Czemu chcesz porównać samo urządzenie, z full serwisem?

napisałeś "Odpowiednik 14K zł brutto przy 8% VAT z fakturą i gwarancją u nas" to wziąłem pod uwagę 8%Vat, a to przy montażu jest, a nie samej sprzedaży. FV=gwarancja. No ale dobrze, nawet jak uwzględnimy montaż oddzielnie, i sprzedaż urządzenia z montażem przy 8% Vatu, (bo czy taka czy inne pompa ktos musi to zamontować) to podaj mi producenta w PL który mi za tyle sprzeda inwertera o odpowiedniej mocy. Ja nie znalazłem. A podczas budowy 10 lat temu zrobiłem całość podłogówki specjalnie przyszłościowo pod PC. Tylko że wtedy miałem wyceny na 60-80tys zł, a to mnie przerastało finansowo.

Co do sprzedaży domu - mam taki plan, ale nie jest powiedziane że od razu znajdę kupca. Sąsiad 5 lat sprzedawał :-) stąd pomysł na PC, zrobione OZC, i szukam dalej rozsądnego w kosztach rozwiązania, aby pozbyć się śmieciucha, a kominek rozpalać dla przyjemności. Robię jak dla siebie, ale zawsze wszystko kilka razy przeliczam, rozważam za i przeciw, i zwykle źle na tym nie wychodzę. Tylko nie zawsze mam wystarczającą wiedzę na dany temat, no ale po co są fora?

Natomiast w żadne piece akumulacyjne i tego typu rozwiązania inwestował nie będę, nie moja bajka. Taryfa antysmogowa to jak dla mnie pic na wodę, przy mojej G12w raczej oszczędności nie będzie. Zbiornik+grzałki - hmmmm........

Jestem przekonany do gruntowej PC, tylko potrzebuję rozwiania moich wątpliwości i odpowiedź na postawione pytania technczne w kontekście modelu pompy który podałem. Resztę załatwi matematyka.....

Musisz mieć inwertera? Za podobne pieniądze masz sprawdzone polskie pompy on off.

nie muszę mieć inwertera. Dlatego pytam o to czy np zakupić takiego inwertera o parametrach jak w linku, licząc się z ewentualnym krótkotrwałym uzyciem grzałki w skrajnych warunkach, czy może kupić większego, dopasowanego ON/OFFa, prostszego w budowie i serwisowaniu.

Jeśli masz na myśli jakąś konkretną sprawdzoną firmę daj znać, poproszę ich o wycenę.

• 1 month później...

Witam,

Podczas wyboru gruntowej pompy ciepła poza samym kryterium ceny warto również wziąć pod uwagę renomę producenta oraz jego serwis. Wybierając pompę ciepła marki Buderus otrzymujemy produkt o najwyższej jakości wykonania, co przekłada się na wysoką sprawność oraz żywotność urządzenia. Jest to inwestycja na długie lata, w związku z czym dostępność części zamiennych oraz serwisu jest bardzo ważnym aspektem. Zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła polecam kontakt z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus