maksimini 04.05.2018 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Planuję zabrać się za urządzenie pokoju syna. Chłopak ma 10 lat,a pokój 480x380 cm. Mam problem z podziałem pokoju na strefy i ustawieniem w nim głównych mebli. Chciałabym podzielić pokój na strefy. Największy kłopot sprawia mi ściana z szafą. Pierwotnie szafa miała być na całej długości ściany (380 cm), ale stwierdziłam że nie ma takiej potrzeby, a syn zażyczył sobie kącik z fotelem i półeczkami. Zaplanowałam więc szafę do sufitu szeroką na 210 cm (te 10 cm to blendy po 5 cm po obu stronach szafy). Przestrzeń która została (180 cm) zamierzam przeznaczyć raczej na kąt wypoczynkowo-czytelniczy (ewentualnie zamienić miejscami z kątem do nauki). Na ścianie za szafą umieściłam regał do sufitu (może być na książki i inne drobiazgi), podobnie jak i z boku szafy Oba regały tworzą literę L). Myślałam nad wysunięciem w pokój tego regału z boku szafy i tę wysuniętą część zrobić ażurową (wystawałaby na ok. 60 cm poza lico szafy - wtedy równa byłaby ze ścianą za drzwiami) albo w ogóle z tedo regału z boku szafy zrezygnować. A może jeszcze jakies inne proporcje? Może trochę powiększyć szafę, np. szafa na 240 cm, a reszta 140 (wystarczy?). Wtedy trzeba by zrezygnować z regału z boku szafy. Nie jestem też przekonana do ustawienia biurka, ale nie mam innej koncepcji (skrzydło okna przy którym stoi biurko otwiera się jako drugie) A może jestem w błędzie i lepiej zrobić szafę na całą ścianę, ale gdzie wtedy umieścić kąt wypoczynowo-czytelniczy? Proszę o pomoc i wszelkie uwagi Edytowane 4 Maja 2018 przez maksimini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksimini 04.05.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Elfir dzięki za pomysł. Tylko szafa się zmniejszyła, a ja planowałam minimum na 200 cm (młody musi tam zmieścić swoje ubrania, zabawki, itp. aby łatwiej było utrzymać porządek. I nie bardzo mi pasuje łóżko na wprost wejścia. Wolałabym zostawić łóżo tam gdzie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 06.05.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Układ Elfir jest dobry, obróć tylko łóżko. Twój młody będzie miał sporo miejsca na przyjmowanie gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 leżac na łózku mozna oglądac film na kompie stojącym na biurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.05.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Podoba mi się propozycja Elfir. Półki z książkami są obok biurka, a szafa przy łóżku, co ma swoje uzasadnienie funkcjonalne. Dodatkowo, przy takim ustawieniu pokój staje się foremny. Strefy w pokoju można dodatkowo zróżnicować kolorystycznie, np. malując część do pracy zielenią, a wypoczynkową na szaro lub błękitno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol112 04.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Dokładnie, Elfir naprawdę fajne rzeczy zaproponował. Ja bym tam chyba nic szczególnie nie zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts