manwithnoname 04.05.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Ma jakies znaczenie jesli chodzi o koszta eksploatacji pompy ciepła PW czym wykończymy podłogę? Zastanawiam sie co wybrać: gres czy panel podłogowy. Co macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.05.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Ma jakies znaczenie jesli chodzi o koszta eksploatacji pompy ciepła PW czym wykończymy podłogę? Zastanawiam sie co wybrać: gres czy panel podłogowy. Co macie u siebie? jasne że ma znaczenie ja mam panele (pokoje i korytarze) i płytki (łazienki, przedpokój, hol, kuchnia, pralnia) oraz beton (kotłownia i garaż, ale on akurat bez podłogówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 04.05.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 jasne że ma znaczenie ja mam panele (pokoje i korytarze) i płytki (łazienki, przedpokój, hol, kuchnia, pralnia) oraz beton (kotłownia i garaż, ale on akurat bez podłogówki) Z perspektywy użytkowania co według ciebie jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.05.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Z perspektywy użytkowania co według ciebie jest lepsze ? zależy w czym lepsze w utrzymaniu czystości - płytki przy najmniej nie musisz się zastanawiać czy nie za mokro jest w nagrzewaniu podłogi i schładzaniu - płytki - szybko się nagrzewają i wtedy są znacznie cieplejsze od paneli jak chłodzisz podłogówką w lecie, to tez jest przyjemniej ale panele same z siebie są cieplejsze, przyjemniejsze w dotyku, a ponadto "wygłuszają" pomieszczenia... w skrócie - zalezy do czego i co lubisz oraz co chcesz miec w domu teraz na ogrzewanie podłogowe nadaje się prawie wszystko - terakota, gres, panele laminowane i winylowe a nawet wykładziny chyba tylko gruba deska nie nadaje się... ale pewności nie mam, bo to nie moja półka cenowa więc nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 04.05.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Popatrz jeszcze na panele winylowe - ciepłe w dotyku jak panele, a opór jak kafelki. Im mniejszy opór, tym wydajniej woda odda ciepło do otoczenia.Z drugiej strony projektant CO wiedząc czym wykończysz podłogi powinien zrobić taki rozstaw rurek, by było dobrze niezależnie czy dasz deskę wielowarstwoą czy kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.05.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcą. Konieczny jest projekt OP do pomieszczeń z określonymi wykończeniami podłóg.U nas w domu mamy panele, deskę dwuwarstwową i terakotę. Muszę przyznać, że deska jest najbardziej komfortowa- dłużej trzyma ciepło niż panele, o płytkach już nie wspomnę. Deskę mam we wszystkich pokojach oprócz garderoby i gościnnego (panele) i przechodząc boso po pokoju do garderoby, innych pokojach da się wyczuć zdecydowaną różnicę. Terakota jest na parterze w kuchni, jadalni, gabinecie, wiatrołapie, korytarzu, toalecie, spiżarni.Na dzień dzisiejszy deskę również położyłbym w jadalni i gabinecie. Edytowane 5 Maja 2018 przez Tomaszs131 Ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.05.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Popatrz jeszcze na panele winylowe - ciepłe w dotyku jak panele, a opór jak kafelki. Im mniejszy opór, tym wydajniej woda odda ciepło do otoczenia. Z drugiej strony projektant CO wiedząc czym wykończysz podłogi powinien zrobić taki rozstaw rurek, by było dobrze niezależnie czy dasz deskę wielowarstwoą czy kafelki. Panele winylowe jak to ładnie brzmi ... Kilkadziesiąt lat temu było takie coś jak linoleum , czyli bardzo tania wykładzina sztuczna która udawało kamień , kafelki , parkiet i itd. Bardzo tanie w zakupie i szybko można było położyć na beton , jak kogoś nie bylo stać na parkiet lub wykładziny dywanowe ... Teraz po kilkudziesieciu latach ktoś wpadł na pomysł aby takie linoleum pociąć na kawałki i zrobić z tego produkt "prestiżowy" ... Nie ma jak dobry marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.05.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Z jednej strony okładzina o mniejszym oporze pozwoli na niższą temperaturę zasilania i wyższy COP, czyli odrobinę taniej powinno przy PC wyjść ogrzewanie.Z drugiej strony okładzina o większym oporze wymusi wyższą temperaturę zasilania, wyższą temperaturę wylewki, czyli większą ilość ciepła zmagazynowaną w posadzce i zmniejszy czas pracy w drogiej strefie G12(x) - czyli odrobinę taniej powinno przy PC wyjść ogrzewanie. Co przyniesie większe oszczędności - zależy od konkretnego przypadku, ale różnice nie będą duże. Więc nie ma się co tym kierować przy wyborze okładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 07.05.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Zgadzam się z przedmówcą. Konieczny jest projekt OP do pomieszczeń z określonymi wykończeniami podłóg. U nas w domu mamy panele, deskę dwuwarstwową i terakotę. Muszę przyznać, że deska jest najbardziej komfortowa- dłużej trzyma ciepło niż panele, o płytkach już nie wspomnę. Deskę mam we wszystkich pokojach oprócz garderoby i gościnnego (panele) i przechodząc boso po pokoju do garderoby, innych pokojach da się wyczuć zdecydowaną różnicę. Terakota jest na parterze w kuchni, jadalni, gabinecie, wiatrołapie, korytarzu, toalecie, spiżarni. Na dzień dzisiejszy deskę również położyłbym w jadalni i gabinecie. Czyli twierdzisz, że deska lepiej sprawdza się niż płytka? Myslałem, że kamień lepiej magazynuje i oddaje ciepło niż drewno.. Rozstaw rurek mam co około 10 cm, miejscami co 5cm. Jeśli chodzi o winyl to kojarzy mi się z gumolitem i jakoś do mnie nie przemawia, tym bardziej, że cena rozbraja... Chciałbym, aby pompa chodziła możliwie jak najoszczędniej i teraz dopiero jestem w kropce. Panel ma pod sobą podkład piankowy, który już przeczy efektywnemu grzaniu, niby jest perforowany, ale pianka to pianka. Płytka natomiast jest zimna w dotyku. Panel na pewno wychodzi też taniej w montażu. Zastanawia mne jakie różnice w zuzyciu prądu mogą wystąpić w zależności od tego jaki materiał sie wybierze. Czy będą to znaczące kwoty czy nie warto sobie tym zaprzątać głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 07.05.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Myslałem, że kamień lepiej magazynuje i oddaje ciepło niż drewno.. (...) Panel ma pod sobą podkład piankowy, który już przeczy efektywnemu grzaniu, niby jest perforowany, ale pianka to pianka. ? ad1. szybciej się nagrzewa i szybciej oddaje , z tym magazynowaniem t nie wiem, nie mam kamienia tylko płytki a to nie to samo ad2. sprawdź to z tą pianką, ja nie mam pianki, jest wiele podkładów nie będących pianką, możesz dać inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 07.05.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Popatrz na opór podkładów. Są takie które są izolatorami, są i takie które maja R=0,01. Nie można wszystkich wrzucić do worka "pianka". Jak planujesz grzać - w jednej taryfie czy w dwóch? Jeśli w 2, to zgodnie ze schematem który tu na forum się przewija, drewno zwiększa akumulacyjność warstwy podłogi (albo po prostu dzięki większemu oporowi cieplnemu później przekazuje ciepło). Nie jest to wada. W przypadku grzania w 1 taryfie - im mniejszy opór i większa dynamika tym lepiej. Co do paneli winylowych - to nie wątek na takie dyskusje, jednak widząc je na żywo uważam że do "wykładziny pvc" im daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 07.05.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Zamierzam grzać w 2 taryfach Generalnie zastanawia mnie czy sa jakies zauważalne różnice w efektywności grzania co np. moze przełożyć sie na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.05.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 W Twoim przypadku z tak małą powierzchnią grzania zbyt duża różnic w kosztach ogrzewania nie powinno być. Jeśli zlecisz komuś do zrobienia audyt OZC, to wtedy uzyskasz bardziej szczegółową i wiarygodną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 08.05.2018 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 W Twoim przypadku z tak małą powierzchnią grzania zbyt duża różnic w kosztach ogrzewania nie powinno być. Jeśli zlecisz komuś do zrobienia audyt OZC, to wtedy uzyskasz bardziej szczegółową i wiarygodną odpowiedź. A ty co masz położone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.05.2018 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Deskę, panele na piętrze, na parterze terakota i w salonie deska. W łazienkach płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 08.05.2018 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Deskę, panele na piętrze, na parterze terakota i w salonie deska. W łazienkach płytki. odczuwasz różnice w szybkości nagrzewania pomieszczeń? mam wielki problem bo z jednej strony panel w dotyku cieplejszy niż gres, a z drugiej bardziej podatny na uszkodzenia (np. woda w kuchni lub koza w salonie) nie chciałbym też przez panele płacić więcej za prąd lub dłużej oczekiwać na ogrzanie pomieszczeń dylemat ogromny tym bardziej że 90 metrów do zakupienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 08.05.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 odczuwasz różnice w szybkości nagrzewania pomieszczeń? mam wielki problem bo z jednej strony panel w dotyku cieplejszy niż gres, a z drugiej bardziej podatny na uszkodzenia (np. woda w kuchni lub koza w salonie) nie chciałbym też przez panele płacić więcej za prąd lub dłużej oczekiwać na ogrzanie pomieszczeń dylemat ogromny tym bardziej że 90 metrów do zakupienia... kompletnie nie rozumiem Twoich obaw w kuchni daj panel winylowy albo płytki, tak samo w łazienkach... a w reszcie daj panele laminowane pod kozą w salonie mam płytki (i twardze styro pod nim, parkingowe, no i akurat pod kozą nie mam podłogówki rozłożonej, bo doskonale wiedziałem gdzie ma ona stać - pod wanną czy kabiną prysznicową też nie dawałem podłogówki....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 08.05.2018 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 kompletnie nie rozumiem Twoich obaw w kuchni daj panel winylowy albo płytki, tak samo w łazienkach... a w reszcie daj panele laminowane pod kozą w salonie mam płytki (i twardze styro pod nim, parkingowe, no i akurat pod kozą nie mam podłogówki rozłożonej, bo doskonale wiedziałem gdzie ma ona stać - pod wanną czy kabiną prysznicową też nie dawałem podłogówki....) W tym problem że chcemy dać wszędzie (oprócz wiatrołapu, pralni i łazienki) taką samą podłogę. Nie podoba nam sie miejscowa zmiana nawierzchni np. w salonie gdzie mamy go połączonego z kuchnią W salonie też jest koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 08.05.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 W tym problem że chcemy dać wszędzie (oprócz wiatrołapu, pralni i łazienki) taką samą podłogę. Nie podoba nam sie miejscowa zmiana nawierzchni np. w salonie gdzie mamy go połączonego z kuchnią W salonie też jest koza. Co prawda nie mam kominka (na szczęście), a podłogę mam w całości z paneli laminowanych, oprócz łazienek. Czy jest różnica w szybkości nagrzewania?- pewnie tak, ale ja przyjąłem grzanie non stop ze zmienna modulacją, więc jak raz się nagrzeje, to już to ciepło trzyma w pomieszczeniach. jest tylko odczuwalna róznica w chodzeniu po podłodze- w zimę cieplejsze są kafle, latem panele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.05.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 odczuwasz różnice w szybkości nagrzewania pomieszczeń? mam wielki problem bo z jednej strony panel w dotyku cieplejszy niż gres, a z drugiej bardziej podatny na uszkodzenia (np. woda w kuchni lub koza w salonie) nie chciałbym też przez panele płacić więcej za prąd lub dłużej oczekiwać na ogrzanie pomieszczeń dylemat ogromny tym bardziej że 90 metrów do zakupienia... Nie zauważyłem różnicy w czasie nagrzewania się podłogi, gdyż w sezonie zimowym grzejąc tylko w nocy, rano w domu nikogo nie ma, wracamy popołudniu i w domu jest równie ciepło. Choć na poddaszu jest nie co cieplej i można spokojnie na bosaka biegać. Może się mylę ale gres z czasem również się wyciera. Po za tym jak dla mnie ewentualna wymiana paneli jest mniej inwazyjna niż kucie kafli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts