Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieużytkowego z opcją adaptacji

igla

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się jaką warstwę i jaki rodzaj wełny zastosować. Krokwie mają 18 cm, dach to dachówka pod nią folia (brak deskowania). Strop betonowy 15 cm, na nim 5 cm styropianu i ok 7 cm wylewki. Dom zbudowany z porothermu 25, z zewnątrz ocieplony 20 cm warstwą styropianu. W całym domu (łącznie z poddaszem) ogrzewanie podłogowe. Poddasze na ten moment pełni funkcję strychu, ale możliwe że za kilka lat będzie już tam pokój.

Rozważam następujące warianty patrząc od warstwy dachówki:

Wariant I:

1. przerwa / dylatacja 3 cm,
  2. wełna 15 cm pomiędzy krokwiami,
  3. wełna 5 cm w poprzek.

Wariant II:

1. wełna 20 cm pomiędzy krokwiami,

Wariant III:

1. wełna 20 cm pomiędzy krokwiami,
  2. wełna 5 cm w poprzek.

Co sądzicie o w/w wariantach, może macie inne propozycje? Wariant 3 wydaje mi się już trochę nadgorliwy, dlatego jest na końcu. Jaki rodzaj wełny proponujecie użyć?

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Wykonuje się to jak w filmie https://youtu.be/0OBdfQngh_M

Czemu ocieplając połać tej warstwy między krokwiami nie dawać z jednego kawałka od góry do dołu? Przecież każde łączenie to mostek - wiec czemu tych kawałeczków mnożyć?

Czemu nad murłatą zlecacie zostawienie trójkątnej w przekroju pustki powietrznej? Pierwszą warstwę, między krokwie na filmu docinają pod kątem. I to ma sens. A drugą już nie - czemu? Ta pustka lepiej izoluje niż wełna? Czy dla wygody wykonawcy?

No i druga warstwa też ze ścinków - czemu nie rolka całą długością w poziomie?

Edytowane przez Kaizen

Film wykonawczy oraz inne instrukcje producenta to informacja jak poprawnie wykonać ale one nie wyczerpują wszystkich innych możliwości montażu.

Zalecamy w ten sposób ocieplać poddasze ponieważ:

- jest taniej bo mniej odpadów przy docinaniu rolki poprzecznie, wykonuje się mało konstrukcji dachowych z krokwiami w rozstawie 98-100 cm czyli tyle ile szerokość wełny;

- krokwie mogą być krzywe, inna odległość przy murłacie, przy płatwi, w kalenicy i łatwiej jest szczelnie układać mniejsze fragmenty izolacji niż jedną długą matę, która najczęściej docięta jest do jednej szerokości;

- wełna nie zsuwa się bo sprężystość (sztywność) wełny jest lepsza w kierunku prostopadłym do dłuższej krawędzi;

- ocieplenie na poddaszu wykonuje się w dwóch warstwach więc łączenia odcinków wełny nie mogę pokrywać się. Straty z tytułu nieszczelności na stykach pomiędzy wełnami są pomijalnie małe.

W drugiej warstwie wełna również powinna być docięta pod kątem aby szczelnie przylegała do wieńca i murłaty.

Układanie wełny z rolki pod krokwiami powoduje, że może się zsuwać. Wypełnione profile CD paskami wełny stanowią „półki” pomiędzy które wkładamy wełnę. W ten sposób ocieplenia nie powoduje, że tracimy na wysokości pomieszczenia. W tym miejscu wełna nie ma mniejszej grubości bo nie jest ściśnięta profilem czyli nie ma kolejnego mostka termicznego.

• 4 weeks później...

Ja sie podłącze - bo jestem na tym samym etapie ( pytań).

układ domu jest taki sam.

I teraz pytanie.

U mnie poddasze - pokoje są ze skosami.Sufit pokoju będzie przykryty płytą podwieszoną na jętkach.

Wiadomo że część skosu będzie w pokoju a część będzie na stryszku ( ok 1,5 m ) .

I teraz:

1

znalazłem informację że patrząc do góry - układ powinien być taki:

płyta> folia para(?)izolacyjna(?) > wełna w poprzek 10 > wełna wzdłuź 15 > przestrzeń 3 cm > płyta OSB na podłoge stryszku.

Czy poprawnie?

teraz stryszek

2

wg waszego opisu skosy dachu : od strony dachówki: dachówka > mata ( nie znam nazwy ) > 3 cm przerwy > wełna wzdłuż krokwi 15, > w poprzek 10 > folia para(?)izolacyjna.

Czy to nie za dużo izolacji? Ktoś co prawda w innym wątku pisał - że nigdy za wiele - ale czy stryszek może potrzebuje mniej ocieplenia?

Odpowiadając na pytania:

Ad.1. Ten układ jest ok. Możesz więcej znaleźć na stronie http://www.rockwool.pl/produkty/dachy/ocieplenie-poddasza/poddasze-nieuzytkowe-o-stropie-drewnianym/

Ad.2. Pomieszczenie nieogrzewane ("stryszek") rzadko bywa ocieplany, chyba że tam umieścisz rekuperację, itp. Czasami ze względu na przegrzewanie tego pomieszczenia latem skosy nad nieogrzewanym strychem jest ocieplany wełną ale tylko pomiędzy krokwiami.

Polecam poczytać ten wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333389-Ocieplenie-stropu-i-dachu

Dziękuję za informację.

Czyli stryszek jeżeli będzie całkowicie nieogrzewany to tylko "lekkie" ocieplenie.

Wdzięczność tam tylko składzik .

Ale w moim przypadku rzeczywiście ma być zamontowane urządzenie do rekuperacji. W tym momencie cię stryszek musi być dobrze ocieplony.

Tego nie znalazłem ale poczytam podane linki.

Dziękuję

W razie wątpliwości - dopytam.

• 4 weeks później...
Wracam z tematem bo dowiedziałem się, że od 2017 r. zgodnie z przepisami powinno być min. 25 cm wełny. Nie mam deskowanego dachu, pod dachówką jest folia paroprzepuszczalna więc pytanie czy przy takim układzie mogę wepchać 18 cm między krokiwe (mają one właśnie 18 cm) i kolejne 5 w poprzek. Wiem że to nadal <25 ale na pewno lepsze ocieplenie niż planowałem wcześniej. Wełna Isover lambda 0,033. Jeżeli jednasz szczelina jest konieczna, to rozważam Wełnę Rockwool lambda 0,035 16 cm i 5 cm lub 8 cm w poprzek. Co sądzicie o takich rozwiązaniach?

• 3 months później...
Ostatecznie zastosowałem wariant 1, czyli 15 cm między krokwie i 5 cm w poprzek. Wełna, którą wybrałem to Isover Super Mata o współczynniku przewodzenia ciepła 0,033 W/mK. Wg obliczeń mieszczę się w obecnie obowiązujących normach, a z praktycznego punktu widzenia domek trzyma ciepło więc jest ok.