Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana fundamentowa lana czy bloczki?

tilnen

Recommended Posts

Niedaleko mnie lali teraz sciany w szalunkach drewnianych. Ale oni mieli porobione gotowe , pozbijane "panele" z desek, około 1.2m x 1.2m. Przypuszczam, że wcześniej przygotowane. Na budowie tylko ułożyli i połączyli.

My też tak robimy, jeśli nie mamy dostępnych szalunków. Szykuje się gotowe elementy z płyty 18 mm, 4 kantówki poziomo wychodzące zakładem na następną płytę, co 80 cm dwie kantówki w pionie. Potem to się ładnie składa, ale materiału idzie dużo.

Co do szalowania to przy 60 cm bedziesz mail teoretyczne parcie 4,5 kN siły wypadkowej na 1mb deskowania tak wiec fi 10 4,5 kN bez problemu przeniesie gdyby nawet założyc jeden sciag na 1 mb.... tak wiec 3 szt na wysokosci 60 cm betonu na kantówke to dużo.. ja proponuje tak , deska 32 mm co pół metra kantówka ale najlepiej 10x10 2 x pret w rurce ze stozkami, troche pobawisz sie z pionowaniem tego ale do zrobienia ... no i jeszcze trza kontrolowac prostoliniowość....

Nie wiem dlaczego ale ubzdurało mi sie, że sciana bedzie miala 60 cm wysokości , dla 1 m to wypadkowa siła parcia na 1mb wynosi 12,5 kN czyli 1,25 tony co przy dwóch ankrach tzn ściagach na wysokości i co 0,5 m kantówka daje około 4,3 kN czyli 430 kg na dolny ściąg umiejscowiony około 15 cm od ławy.

Tak więc fi 10 bez problemu to przeniesie.... ale można dać fi 12 zawsze to sztywniejsze jak ktoś się obawia ... aaa i to parcie jest teoretyczne jakby na 1m wysokosci była woda , w rzeczywistości zalezy od tempa betonowania, rodzaju betonu i temperatury otoczenia....

Dlatego wcześniej pisałem o zastosowaniu fi12,koszt niewiele większy a ryzyko puszczenia minimalne.Znajoma firma miała taki przypadek że robili szalunki z desek na wysokość 100cm., to był mur oporowy o długości ponad 100 metrów,wszystko było złapane na drut gwintowany fi 8,podczas zalewania jeden z drutów puścił,za nim oczywiście kolejne i wszystko p.........,ogólnie masakra,lepiej uczyć się na błędach innych...

Ja u siebie mam taki fundament, szalowałem stopę z desek calówek a ściankę z płyt 18 mm, polecam jednak to robić z desek mimo ze jest więcej pracy, fundament wychodzi prostszy bez buł gdyż deski są sztywniejsze od płyt. Cała filozofia to dać odpowiednią ilość prętów, spokojnie co 40-30 cm wystarcza fi 8 oraz szerokie podkladki. Na początku powypierać sobie narożniki, ustawić ich poziomy a potem od sznurka wypierać ścianki deskami, potem ewentualne korekty, następnie nawiercić otwory i powkładać pręty, poskręcać delikatnie sprawdzając grubość ścianki. Najbardziej napierać beton będzie na samym dole, dół szalunku można obsypać piachem. Generalnie mam zazbrojona tylko stopę fundamentową, ścianki nie zbroiłem, niema u mnie takiej potrzeby w miarę dobre grunty.

dd7a2790ef800b21med.jpg