Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta OSB na szalunki

Recommended Posts

Witam , bede wdzieczna za rady odnosnie zakupu plyt OSB na szalunki do nadprozy i wienca . Jaki rodzaj i grubosc plyty najlepsze ? Na rynku jest

duzy wybor , rozne firmy , rodzaje , grubosci a ja chcialabym zakupic cos co jest odpowiednie dla takich potrzeb ale nie "przedobrzone".

Wykonawca zrobil mi liste plyt OSB 25 mm . Czy naprawde do wienca potrzebna jest taka grubosc?

Edytowane przez 2bee

Nie wiem, czy deski tańsze, (musisz popytać lokalnie w tartaku) ale bardziej uniwersalne - można po szalunku wieńca użyć do innych celów. Płyta teoretycznie też się nada, ale dużo zależy od "rozszalowującego". Pewnie mniej zniszczeń będzie, jeśli użyjecie wkrętów a nie gwoździ. No i tak, jak piszesz, z deskami więcej roboty.

Z płyty szybciej sie robi, ale ma to do siebie że czasami nie daje się łatwo oderwać od betonu. Użyj desek na dłużej starczy i w deski możesz gwoździe wbijać jak chcesz w płyte nie bardzo a to czasami komplikuje prace. Minimum osb jakiego używamy to 18mm, zależy jakie elementy i jaka jest potrzeba .

Zasadniczo do OSB i tak musisz kupić jakieś deski na różnego rodzaju nabitki, usztywnienia itp.

Jeśli chodzi o gwoździe, to polecam zastąpienie ich wkrętami. To moja subiektywna opinia, ale wydaje mi się, że robota z wkrętami idzie szybciej i dużo prościej rozebrać szalunek. Przy OSB w newralgicznych miejscach dawałem podkładki pod wkręty.

Myślę, że do wieńca 18 mm powinna wystarczyć (u siebie do nadproży też dawałem 18 mm ale pomiędzy OSB i stemple dodatkowo poszła deska calówka).

Edytowane przez Regius

Przy wieńcu nie ma takich sił, żeby musiała być gruba płyta. Jeśli ktoś się boi, zawsze może zawibrować beton mniejszym wibratorem. Słupy często tak się wibruje, żeby nie wysadziło szalunków, a tam są inne wysokości.

Problemem przy płycie jest połączenie pyty z drewnem i ściąganie wkrętami, nie jest tak silne, jak przy desce. Da się to obejść, ściągając obie płyty drutem (np. https://sklep.telka.eu/pl/p/Zabka-napinajaca-fi-6-10mm-uchwyt-do-drutu-sciagajacego-OCYNK-II-GATUNEK/1091) Płyta OSB ma też drugą sporą wadę, zazwyczaj coś zostanie z płyty na betonie, a przy szalowaniu stropu na pewno będzie to widać.

Ostatnio kolega kupił na opał płyte wiórową prosto z wytwórnii zapłacił za to 300 zł za 7 m3 (płyty były wybrakowane więc do meblarstwa nie poszły). Wieniec da się i z takich płyt zrobić, poszukaj w okolicy może coś takiego znajdziesz.

Tak na marginesie aby komuś do głowy nie przyszła negacja palenia płytami wiórowymi bez politur różnych w piecu...tylko niewiedza czyni z tego materiału materiał którym nie można palicć

Tak, płyty OSB-3. Płyty były już pocięte przy zakupie (akurat w markecie mieli bardzo dobre ceny za same płyty a 1 cięcie na stolarni kosztowało 1 PLN). Przy wieńcu 25 cm płyty były cięte np. na 4 równe części. Te na zdjęciu były akurat cięte ręcznie (oryginalnie płyta była pocięta na stolarni na pół, bo miała iść na skosy wieńca ściany szczytowej, ale została wykorzystana w części poziomej i ciachnąłem ją jeszcze na pół pilarką ręczną) - widać, że zrobiłem błąd i poszarpaną krawędź dałem u góry zamiast na dole.

A co jest lepsze ? Plyta OSB czy deski "calowki" ?
To ja jeszcze dorzucę trzecią opcję: płyty szalunkowe ze sklejki.

Np. coś takiego:

https://www.doka.com/pl/system-groups/doka-system-components/formwork-sheets/3-ply-sheets/3-ply-sheets

Nie wiem jednak jaki to koszt i czy łatwe jest łączenie tych płyt. Ja będę potrzebował ok. 62 mb.

To ja jeszcze dorzucę trzecią opcję: płyty szalunkowe ze sklejki.

Np. coś takiego:

https://www.doka.com/pl/system-groups/doka-system-components/formwork-sheets/3-ply-sheets/3-ply-sheets

Nie wiem jednak jaki to koszt i czy łatwe jest łączenie tych płyt. Ja będę potrzebował ok. 62 mb.

Sklejka jest super rozwiązaniem, tyle, że najdroższym. Gdybym miał jeszcze raz budować zaopatrzyłbym się w używane płyty ze sklejki szalunkowej w dobrym stanie (nie noname, ale firmówkę PERI lub DOKA) już na etapie fundamentów i używał przy kolejnych etapach (można kupić w cenie ok. 35 pln / m2, tylko transport drogi przy małych ilościach).

Jeśli chodzi o poprzednie pytanie dot. OSB, to nie smarowałem niczym (samo odchodzi przy wieńcach, jedynie przy stropie był problem). Jest jeszcze taka zielona płyta budowlana (gładka), ale jeśli masz dostęp do sklejki w rozsądnej cenie i koszty są przez Ciebie akceptowalne, to tylko sklejka (wtedy dobrze zaopatrzyć się jeszcze w płyn antyadhezyjny).

Edytowane przez Regius