Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduje dom na dzialce przy drodze gminnej , ktorej szerokosc wedlug MPZP powinna wnosic 10 m . W rzeczywistosci 7 m od strony mojej dzialki nalezy do gminy a pozostale 3 m ciagle do prywatnego wlasciciela , ktory odmowil w pierwszym podejsciu przekazania tej czesci gminie i stan taki trwa od kilku lat.

Problem w tym , ze studzienka w tym wlasnie 3-metrowym pasie ( okolo 0.5 m od gminnej czesci) .

Otrzymalam warunki przylacza . Projekt jest gotowy i zatwierdzony bez zadnych wzmianek o uzyskanie zgody . Przed przystapieniem do prac przylaczeniowych zadzwonilam jednak do "wodociagow" zeby sie upewnic , ze maja odpowiednia umowe z TYM wlascicielem . Zamieszanie zrobilo sie wielkie , bo okazalo sie , ze nie mozna znalezc dokumentow z budowy kanalizacji ( kilka lat temu , w zamian wodociagi utwardzily mu nawet droge na tych 300 dojazdowych metrach). Mowia mi , ze musze miec jego zgode ....bo tak bedzie najbezpieczniej gdy brak dokumentacji. Czy moze mi odmowic?

Edytowane przez 2bee
Buduje dom na dzialce przy drodze gminnej , ktorej szerokosc wedlug MPZP powinna wnosic 10 m .

Czyli nie jest to droga gminna. Drogą gminną będzie, jak gmina uzna w uchwalę ją za drogę gminną (art. 7 Ustawy o drogach publicznych).

Mowia mi , ze musze miec jego zgode ....bo tak bedzie najbezpieczniej gdy brak dokumentacji.

To oni mają mieć zgodę i to ich broszka. Ty masz warunki przyłączenia i się do nich stosuj. Art. 3 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Jak będą chcieli przerzucić na Ciebie coś - przejdź się do prawnika niech napisze im pisemko, skoro tego nie wiedzą.

po 1.) - nie powinno się realizować budynków, ale też budowli ( jaką jest np. sieć ) na nie swojej działce.

po 2.) - jeśli masz wydane Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci w danej lokalizacji, to "sąsiad" nie może odmówić podłączenia. Jeśli z jakiegoś powodu odmówi - pozostaje Sąd lub pismo do właściciela sieci o wydanie nowych Warunków z lokalizacją przyłącza, która nie rodzi sporów prawnych.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI
Czyli nie jest to droga gminna. Drogą gminną będzie, jak gmina uzna w uchwalę ją za drogę gminną (art. 7 Ustawy o drogach publicznych).

Teraz to juz calkowicie gubie sie w domyslach. Droga jest jak najbardziej gminna . Ma swoja nazwe , symbol w MPZP , tyle tylko , ze poki co o szerokosci

7 a nie 10 metrow.

To oni mają mieć zgodę i to ich broszka. Ty masz warunki przyłączenia i się do nich stosuj. Art. 3 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Jak będą chcieli przerzucić na Ciebie coś - przejdź się do prawnika niech napisze im pisemko, skoro tego nie wiedzą.

Oni , tzn "wodociagi" ? Dzisiaj zadzwonil do mnie autor warunkow .Podobno odnalezli doumenty , z ktorych wynika , ze zadne porozumienie na przylacza do sasiednich dzialek z TYM wlasicielem nie bylo podpisane . Na moje pytanie dlaczego poprowadzili kanalizacje w tym 3-metrowym pasie a nie w 7-metrowym nalezacym do gminy odpowiedzial : poniewaz wedlug MPZP te 3 metry powinien oddac gminie . Ale nie oddal i nie zamierza . Zaproponowal mi zrobienie szamba a jak juz te 3 metry beda gminne , to bede mogla sie przylaczyc ??????

Edytowane przez 2bee
... nie chce Cię martwić, ale jeśli nie ma porozumienia z sąsiadem, to pozostaje złożenie wniosku o ustanowienie służebności do właściwego sądu rejonowego w wydziale cywilnym. Sąsiad nie ma prawa ograniczać dostępu do sieci, tym bardziej jeśli są wydane Warunki podłączenia.
... nie chce Cię martwić, ale jeśli nie ma porozumienia z sąsiadem, to pozostaje złożenie wniosku o ustanowienie służebności do właściwego sądu rejonowego w wydziale cywilnym. Sąsiad nie ma prawa ograniczać dostępu do sieci, tym bardziej jeśli są wydane Warunki podłączenia.

Trzy pytania :

- Czy sad jest zobligowany do podjecia decyzji w okreslonym terminie , czy moze to trwac w nieskonczonosc ?

- Czy takie zdanie w warunkach : "do dokumentacji technicznej nalezy dolaczyc dokumenty potwierdzajace stan wasnosci terenu , na ktorym lokalizowane sa projektowane przewody" jest synonimem : wymagana jest zgoda TEGO sasiada . Tak wlasnie interpretuja to zdanie w "wodociagach".

- Czy mam prawo/podstawy domagac sie zeby "wodociagi" zajely sie uzyskaniem zgody od TEGO sasiada w moim imieniu. Ja po uzyskaniu warunkow , w ktorych nie bylo ani slowa o potrzebnych zgodach , zakladalam od samego poczatku , ze maja podpisana umowe z TYM sasiadem . Wypusty kanalizacyjne w fundamencie sa dopasowane do tego co bylo w warunkach . Projekt zostal zrobiony . Umowa z wykonawca przylacza spisana. Dopiero po moim kontakcie z nimi dla upewnienia sie , ze wszystko jest w umowach uwzglednione , odnalezli dokumenty z ktorych wynika , ze zadne porozumienie nie zostalo podpisane .Proponuja mi budowe szamba i dodatkowo mowia, ze gdybym rozpoczela prace , to dopiero byl by problem.

Edytowane przez 2bee

Czy sad jest zobligowany do podjecia decyzji w okreslonym terminie , czy moze to trwac w nieskonczonosc ?

- nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że wniosek o służebność jest ( w przypadku braku zgody sąsiada ) jedyną drogą dla realizacji przyłacza.

- budowa np. szamba ( okresowo ) jest związane z zmianą Projektu Zagospodarowania działkim a to zmiana istotna i generuje Projekt Zamienny. Ale też bez sensu z tym szambem, skoro są wydane Warunki przyłączenia do sieci

- terminy sprawy ... - to pytanie do Sądu

Czy takie zdanie w warunkach : "do dokumentacji technicznej nalezy dolaczyc dokumenty potwierdzajace stan wasnosci terenu , na ktorym lokalizowane sa projektowane przewody" jest synonimem : wymagana jest zgoda TEGO sasiada . Tak wlasnie interpretuja to zdanie w "wodociagach".

- ale to "wodociągi" zrobiły "bagno" realizując sieć na prywatnym gruncie ! a sieć realizuje się po to, aby zapewnić możliwość podłączenia do niej nie jednej, ale wielu działek.

Czy mam prawo/podstawy domagac sie zeby "wodociagi" zajely sie uzyskaniem zgody od TEGO sasiada w moim imieniu.

- oczywiście że tak. Wodociągi nie mogą wydawać Warunków podłączenia do sieci w miejscu, w którym jest to niemożliwe. Niech wydadzą nowe Warunki albo napiszą, ze np. brak możliwości podłączenia do sieci z uwagi na jej realizację na prywatnym gruncie.

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI - bardzo dziekuje za odpowiedzi . Czy to jest mozliwe , zeby niemozliwoscia stalo sie wprowadzenie do domu

z powodu 30 cm przylacza na dzialce prywatnej ciagle ale w MPZP przeznaczonej na droge a do tego ta droga tam faktycznie (utwardzona prez "wodociagi" ) istnieje .

Czy sad gdybym byla zmuszona sie tam udac po pomoc , moze w jakis sposob ukarac TEGO wlasciciela za utrudnianie budowy bez racjonalnych podstaw .

No bo przeciez to nie jest ingerencja w dzialke ogrodzona plotem , rozkopywanie jej na nie wiem ile metrow itd....to jest 30 cm od granicy na utwardzonej drodze.

Edytowane przez 2bee

Nie ma po co pchać się do sądu, skoro to chodzi o budowę sieci kanalizacyjnej.

Jest Ustawa o gospodarce nieruchomościami która zawiera taki przepis:

Art. 124. 1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzenie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania lub dystrybucji płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z planem miejscowym, a w przypadku braku planu, zgodnie z decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego.

I to jest najszybsza i najskuteczniejsza metoda, bo niejako odwraca sytuację. To "blokujący" musi coś zrobić - zainteresować się sprawą, oprotestować decyzję. A to PWiK (czyli spółka gminna) przecież realizuje inwestycję celu publicznego - i to ich zadanie, żeby wszcząć (złożyć wniosek w starostwie) takie postępowanie.

sieć na pewno była realizowana zgodnie z Decyzją administracyjną ( lub zgodą na jej realizację ) i na podstawie Uchwalonego Planu Miejscowego. Na przyłącze do sieci również powinien być zrealizowany projekt ( zgodnie z wydanymi Warunkami podłączenia ), który pójdzie do Urzędu na Zgłoszenie, przy czym " Inwestor zamiast dokonania zgłoszenia dotyczącego robót budowlanych, o których mowa w ust. 1, może wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę ". Pytanie podstawowe : czy " sąsiad " jest w stanie i na jakiej podstawie ( ? ) zaskarżyć Decyzję dot. projektu przyłącza.