2bee 07.05.2018 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Buduje dom na dzialce przy drodze gminnej , ktorej szerokosc wedlug MPZP powinna wnosic 10 m . W rzeczywistosci 7 m od strony mojej dzialki nalezy do gminy a pozostale 3 m ciagle do prywatnego wlasciciela , ktory odmowil w pierwszym podejsciu przekazania tej czesci gminie i stan taki trwa od kilku lat. Problem w tym , ze studzienka w tym wlasnie 3-metrowym pasie ( okolo 0.5 m od gminnej czesci) .Otrzymalam warunki przylacza . Projekt jest gotowy i zatwierdzony bez zadnych wzmianek o uzyskanie zgody . Przed przystapieniem do prac przylaczeniowych zadzwonilam jednak do "wodociagow" zeby sie upewnic , ze maja odpowiednia umowe z TYM wlascicielem . Zamieszanie zrobilo sie wielkie , bo okazalo sie , ze nie mozna znalezc dokumentow z budowy kanalizacji ( kilka lat temu , w zamian wodociagi utwardzily mu nawet droge na tych 300 dojazdowych metrach). Mowia mi , ze musze miec jego zgode ....bo tak bedzie najbezpieczniej gdy brak dokumentacji. Czy moze mi odmowic? Edytowane 3 Lutego 2019 przez 2bee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.05.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Buduje dom na dzialce przy drodze gminnej , ktorej szerokosc wedlug MPZP powinna wnosic 10 m . Czyli nie jest to droga gminna. Drogą gminną będzie, jak gmina uzna w uchwalę ją za drogę gminną (art. 7 Ustawy o drogach publicznych). Mowia mi , ze musze miec jego zgode ....bo tak bedzie najbezpieczniej gdy brak dokumentacji. To oni mają mieć zgodę i to ich broszka. Ty masz warunki przyłączenia i się do nich stosuj. Art. 3 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Jak będą chcieli przerzucić na Ciebie coś - przejdź się do prawnika niech napisze im pisemko, skoro tego nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.05.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) po 1.) - nie powinno się realizować budynków, ale też budowli ( jaką jest np. sieć ) na nie swojej działce.po 2.) - jeśli masz wydane Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci w danej lokalizacji, to "sąsiad" nie może odmówić podłączenia. Jeśli z jakiegoś powodu odmówi - pozostaje Sąd lub pismo do właściciela sieci o wydanie nowych Warunków z lokalizacją przyłącza, która nie rodzi sporów prawnych. Edytowane 8 Maja 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2bee 09.05.2018 00:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Czyli nie jest to droga gminna. Drogą gminną będzie, jak gmina uzna w uchwalę ją za drogę gminną (art. 7 Ustawy o drogach publicznych). Teraz to juz calkowicie gubie sie w domyslach. Droga jest jak najbardziej gminna . Ma swoja nazwe , symbol w MPZP , tyle tylko , ze poki co o szerokosci 7 a nie 10 metrow. To oni mają mieć zgodę i to ich broszka. Ty masz warunki przyłączenia i się do nich stosuj. Art. 3 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Jak będą chcieli przerzucić na Ciebie coś - przejdź się do prawnika niech napisze im pisemko, skoro tego nie wiedzą. Oni , tzn "wodociagi" ? Dzisiaj zadzwonil do mnie autor warunkow .Podobno odnalezli doumenty , z ktorych wynika , ze zadne porozumienie na przylacza do sasiednich dzialek z TYM wlasicielem nie bylo podpisane . Na moje pytanie dlaczego poprowadzili kanalizacje w tym 3-metrowym pasie a nie w 7-metrowym nalezacym do gminy odpowiedzial : poniewaz wedlug MPZP te 3 metry powinien oddac gminie . Ale nie oddal i nie zamierza . Zaproponowal mi zrobienie szamba a jak juz te 3 metry beda gminne , to bede mogla sie przylaczyc ?????? Edytowane 3 Lutego 2019 przez 2bee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.05.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 ... nie chce Cię martwić, ale jeśli nie ma porozumienia z sąsiadem, to pozostaje złożenie wniosku o ustanowienie służebności do właściwego sądu rejonowego w wydziale cywilnym. Sąsiad nie ma prawa ograniczać dostępu do sieci, tym bardziej jeśli są wydane Warunki podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2bee 10.05.2018 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) ... nie chce Cię martwić, ale jeśli nie ma porozumienia z sąsiadem, to pozostaje złożenie wniosku o ustanowienie służebności do właściwego sądu rejonowego w wydziale cywilnym. Sąsiad nie ma prawa ograniczać dostępu do sieci, tym bardziej jeśli są wydane Warunki podłączenia. Trzy pytania : - Czy sad jest zobligowany do podjecia decyzji w okreslonym terminie , czy moze to trwac w nieskonczonosc ? - Czy takie zdanie w warunkach : "do dokumentacji technicznej nalezy dolaczyc dokumenty potwierdzajace stan wasnosci terenu , na ktorym lokalizowane sa projektowane przewody" jest synonimem : wymagana jest zgoda TEGO sasiada . Tak wlasnie interpretuja to zdanie w "wodociagach". - Czy mam prawo/podstawy domagac sie zeby "wodociagi" zajely sie uzyskaniem zgody od TEGO sasiada w moim imieniu. Ja po uzyskaniu warunkow , w ktorych nie bylo ani slowa o potrzebnych zgodach , zakladalam od samego poczatku , ze maja podpisana umowe z TYM sasiadem . Wypusty kanalizacyjne w fundamencie sa dopasowane do tego co bylo w warunkach . Projekt zostal zrobiony . Umowa z wykonawca przylacza spisana. Dopiero po moim kontakcie z nimi dla upewnienia sie , ze wszystko jest w umowach uwzglednione , odnalezli dokumenty z ktorych wynika , ze zadne porozumienie nie zostalo podpisane .Proponuja mi budowe szamba i dodatkowo mowia, ze gdybym rozpoczela prace , to dopiero byl by problem. Edytowane 3 Lutego 2019 przez 2bee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.05.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Czy sad jest zobligowany do podjecia decyzji w okreslonym terminie , czy moze to trwac w nieskonczonosc ? - nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że wniosek o służebność jest ( w przypadku braku zgody sąsiada ) jedyną drogą dla realizacji przyłacza.- budowa np. szamba ( okresowo ) jest związane z zmianą Projektu Zagospodarowania działkim a to zmiana istotna i generuje Projekt Zamienny. Ale też bez sensu z tym szambem, skoro są wydane Warunki przyłączenia do sieci- terminy sprawy ... - to pytanie do Sądu Czy takie zdanie w warunkach : "do dokumentacji technicznej nalezy dolaczyc dokumenty potwierdzajace stan wasnosci terenu , na ktorym lokalizowane sa projektowane przewody" jest synonimem : wymagana jest zgoda TEGO sasiada . Tak wlasnie interpretuja to zdanie w "wodociagach". - ale to "wodociągi" zrobiły "bagno" realizując sieć na prywatnym gruncie ! a sieć realizuje się po to, aby zapewnić możliwość podłączenia do niej nie jednej, ale wielu działek. Czy mam prawo/podstawy domagac sie zeby "wodociagi" zajely sie uzyskaniem zgody od TEGO sasiada w moim imieniu. - oczywiście że tak. Wodociągi nie mogą wydawać Warunków podłączenia do sieci w miejscu, w którym jest to niemożliwe. Niech wydadzą nowe Warunki albo napiszą, ze np. brak możliwości podłączenia do sieci z uwagi na jej realizację na prywatnym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2bee 10.05.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) ŁUKASZ ŁADZIŃSKI - bardzo dziekuje za odpowiedzi . Czy to jest mozliwe , zeby niemozliwoscia stalo sie wprowadzenie do domu z powodu 30 cm przylacza na dzialce prywatnej ciagle ale w MPZP przeznaczonej na droge a do tego ta droga tam faktycznie (utwardzona prez "wodociagi" ) istnieje . Czy sad gdybym byla zmuszona sie tam udac po pomoc , moze w jakis sposob ukarac TEGO wlasciciela za utrudnianie budowy bez racjonalnych podstaw .No bo przeciez to nie jest ingerencja w dzialke ogrodzona plotem , rozkopywanie jej na nie wiem ile metrow itd....to jest 30 cm od granicy na utwardzonej drodze. Edytowane 3 Lutego 2019 przez 2bee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Nie ma po co pchać się do sądu, skoro to chodzi o budowę sieci kanalizacyjnej. Jest Ustawa o gospodarce nieruchomościami która zawiera taki przepis:Art. 124. 1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzenie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania lub dystrybucji płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z planem miejscowym, a w przypadku braku planu, zgodnie z decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego. I to jest najszybsza i najskuteczniejsza metoda, bo niejako odwraca sytuację. To "blokujący" musi coś zrobić - zainteresować się sprawą, oprotestować decyzję. A to PWiK (czyli spółka gminna) przecież realizuje inwestycję celu publicznego - i to ich zadanie, żeby wszcząć (złożyć wniosek w starostwie) takie postępowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.05.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 sieć na pewno była realizowana zgodnie z Decyzją administracyjną ( lub zgodą na jej realizację ) i na podstawie Uchwalonego Planu Miejscowego. Na przyłącze do sieci również powinien być zrealizowany projekt ( zgodnie z wydanymi Warunkami podłączenia ), który pójdzie do Urzędu na Zgłoszenie, przy czym " Inwestor zamiast dokonania zgłoszenia dotyczącego robót budowlanych, o których mowa w ust. 1, może wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę ". Pytanie podstawowe : czy " sąsiad " jest w stanie i na jakiej podstawie ( ? ) zaskarżyć Decyzję dot. projektu przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts