Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu piwnicy styropianem od góry i od dołu

Recommended Posts

Witam,

W nowym budynku mam piwnicę, która nie będzie ogrzewana. Piwnica wylana na trzy rzuty ze ścianami, płytą fundamentową i stropem. Hydrobeton C25. Izolowana przeciw wilgoci i wodzie za pomocą Weber.Tec Superflex 10 i taśm Pentaflex, osadzona na chudym betonie. Strop nad piwnicą grubości 15 cm, płyta fundamentowa 30 cm, ściany 30 cm. Ocieplenie zewnętrzne piwnicy 12 cm XPS Austrotherm.

Moja wątpliwość dotyczy ocieplenia stropu nad piwnicą: w projekcie podłoga parteru ma mieć 8 cm styropianu. Ja chcę dać na stropie piwnicy od góry 8 cm zgodnie z projektem oraz od dołu 20 cm. Wysokość piwnicy to 2,7m w środku, nadproża drzwi mi na to pozwolą, grubość styropianu to kwestia wtórna w tym przypadku.

Moje pytanie: czy zgodnie ze sztuką można strop nad nieogrzewaną piwnicą ocieplić od góry i od dołu? Obawiam się, że takie ocieplenie może powodować w piwnicy tuż przy stropie wykraplanie się wilgoci, którą zamknę styropianem i po czasie pojawi się grzyb.

Proszę o opinie ekspertów. Decyduje się na takie ocieplenie, ponieważ dom będzie ogrzewany pompą ciepła i zależy mi na odpowiednim dociepleniu budynku z każdej strony aby zapobiec ucieczce ciepła.

Edytowane przez krzysiek.j

• 6 months później...

Mam podobny dylemat i chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych.

- z jednej strony ryzyko, o którym pisał kolega powyżej - czy 'zamknięcie' stropu z obu stron styropianem nie spowoduje problemów z wilgocią, grzybem itp.?

- z drugiej strony wełna zdaje się gorzej znosi wilgoć, więc czy nadaje się do nieogrzewanej piwnicy?

Czym w takim razie najlepiej ocieplić sufit nieogrzewanej piwnicy, jeśli na parterze pod podłogówką leży już styropian?