zuraw3 08.05.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, zwracam się z pytaniem iż chciałem podłączyć wodę, rurociąg gminny biegnie po drugiej stronie ulicy w działce sąsiada który nie wyraża zgody na prace. Pytanie czy ma takie prawo i co mogę zrobić aby to wymusić , jest to zwykle pole więc nic tak naprawdę nie miał by zniszczone a nie mam możliwości podłączenia z innego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 09.05.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 I gmina tak sobie położyła swój wodociąg na cudzym polu? To może zlecić przyłącze gminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 zuraw3, to są niestety problemy sąsiedztwa i braku uzbrojenia na własnej działce. Ja akurat z wodą i kanalizacją nie miałem problemu - sąsiedzi chętnie się zgodzili, ale z gazem już jest problem. Stary dziad (właściciel) nie da się tknąć, mimo że jego działka nie jest zabudowana. Muszę starać się o gaz z innej strony. Ostatecznie pozostanie mi indukcja i paliwo stałe. Pisałem już o tym kiedyś, ale brak zgody na podłączenie od osób podłączonych powinien być wykluczony, gdyż uniemożliwia to normalne funkcjonowanie i rozwój, a tym samym jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Powinno być tak: "dostajesz prąd (gaz, wodę, itd.), ale od razu wyrażasz zgodę, że wzdłuż Twojego ogrodzenia kable (rury) będą ciągnięte do następnej działki". A tak jak jest teraz, to nawet nie wiem, czy można coś wskórać w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.05.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 No ale sąsiad musiał przed wykonaniem jego przyłącza podpisać oświadczenie, że jeśli ktoś inny będzie się przyłączał to musi udostępnić swoją działkę. Gdyby tak było to nikt by nie miał ani wody, ani prądu, ani gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts