Misiu_atr 09.05.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Dzień dobry, Proszę o poradę w następującej kwestii:W projekcie mam bramę 5000x2250mm. Nominalnie potrzebny jest właśnie taki otwór ale chciałbym ościeża nieco ocieplić i stąd moje pytanie. O ile można zwiększyć otwór (na szerokości i wysokości) aby nie było później problemów z montażem. Konieczność ocieplenia wynika stąd, że projektant zaprojektował z betonu nie tylko nadproże ale także ościeżnice i pewnie będą przemarzać (nie chcę też za bardzo zmniejszać światła bramy...). Jeżeli to ważne to chcę zamotować bramę Wiśniowski UNITHERM 5000x225mm. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.05.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 A co Ci przeszkadza zostawić taki otwór a później przy ociepleniu najechać na beton ? Brama i tak montowana jest do wewnętrznej płaszczyzny ściany Jakiekolwiek powiększanie otworu mija się z celem Te kilka centymetrów ocieplenia fakt zmniejszy ci faktyczny prześwit ale czy sprawi to kłopot w użytkowaniu ? Jeśli przy 5 metrach 4,90 uniemożliwi wyjazd z garażu może warto poćwiczyć parkowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Ja zamierzam zrobić właśnie tak jak pisze OknoHouse, czyli po 5 cm EPS z boku i od góry, z tym że ja daję dwa otwory po 275cm szerokości każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiu_atr 21.05.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ponieważ nie było merytorycznych odpowiedzi na forum, zgłosiłem się do dystrybutorów bram i niezależnie od siebie powiedzieli, że zalecają aby otwór był szerszy w sumie o 4cm (po 2 cm na stronę). Nie sprawia to żadnych problemów z montażem i pozwala docieplić ościeżnicę bez nadmiernego zmniejszania światła bramy. Może pomoże to komuś w przyszłości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.05.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Zalecają?Bardzo ciekawe zwłaszcza że króluje najbardziej badziewiasty materiał na ściany Poroterm i ciekaw jestem jak zbliżanie mocowania do krawędzi ściany będzie się miało do odpryskow pustaków. Rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiu_atr 24.05.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 W projekcie mam słupy w ościeżnicach więc lity beton - da się zamontować bez odprysków - opisane w pierwszym poście..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts