Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tolerancja wielkości otworu bramy garażowej (segmentowej)

Recommended Posts

Dzień dobry,

Proszę o poradę w następującej kwestii:

W projekcie mam bramę 5000x2250mm. Nominalnie potrzebny jest właśnie taki otwór ale chciałbym ościeża nieco ocieplić i stąd moje pytanie. O ile można zwiększyć otwór (na szerokości i wysokości) aby nie było później problemów z montażem.

Konieczność ocieplenia wynika stąd, że projektant zaprojektował z betonu nie tylko nadproże ale także ościeżnice i pewnie będą przemarzać (nie chcę też za bardzo zmniejszać światła bramy...).

Jeżeli to ważne to chcę zamotować bramę Wiśniowski UNITHERM 5000x225mm.

Z góry dziękuję za odpowiedź

A co Ci przeszkadza zostawić taki otwór a później przy ociepleniu najechać na beton ? Brama i tak montowana jest do wewnętrznej płaszczyzny ściany

Jakiekolwiek powiększanie otworu mija się z celem

Te kilka centymetrów ocieplenia fakt zmniejszy ci faktyczny prześwit ale czy sprawi to kłopot w użytkowaniu ? Jeśli przy 5 metrach 4,90 uniemożliwi wyjazd z garażu może warto poćwiczyć parkowanie ? ;)

• 2 weeks później...

Ponieważ nie było merytorycznych odpowiedzi na forum, zgłosiłem się do dystrybutorów bram i niezależnie od siebie powiedzieli, że zalecają aby otwór był szerszy w sumie o 4cm (po 2 cm na stronę). Nie sprawia to żadnych problemów z montażem i pozwala docieplić ościeżnicę bez nadmiernego zmniejszania światła bramy.

Może pomoże to komuś w przyszłości.

Pozdrawiam