Justyna1431 10.05.2018 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Jak w temacie jaki wybrać rodzaj blatu drewniany czy fornirowany? Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 10.05.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 A czego oczekujesz od stołu? I czemu akurat te dwa materiały porównujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna1431 10.05.2018 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Mam kuchnie otwarta na salon stół będzie używany tak po prostu na co dzień do spożywania posiłków i "od święta":-) tak dla gości chciałbym żeby był odporny na wszelkie "wypadki" które mogą się wydarzyć przy normalnym użytkowaniu typu zalania, gorące szklanki, zarysowania itp. Mam możliwość zakupić w podobnych cenach stol fornirowany i drewniany dlatego też moje pytanie co wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 10.05.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Drewniany z jakiego konkretnie gatunku zrobiony? Generalnie fornirowany raczej prostszy w utrzymaniu, choć gdybym mógł i drewno było twarde i dobrej jakości wziąłbym drewniany. Chociaż jak piszesz, że są w tej samej cenie, to drewniany nie może być dobrej jakości imho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna1431 10.05.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) W grę wchodzi stół dębowy i fornir również dębowy Edytowane 14 Maja 2018 przez Justyna1431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 11.05.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Obydwa będą tak samo odporne na uszkodzenia i wszelakie zarysowania, drewniany można zregenerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 14.05.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ja bym nie wybrała już drewnianego. Fornirowanego też nie. Drewno łatwo ubić, robią się szybko rysy, wgłębienia itp. Dla mnie to materiały niepraktyczne do stołu, przy którym na co dzień się jada. By drewniany blat idealnie wyglądał to trzeba bardziej o niego dbać używając np. podkładek pod naczynia. Dlatego ja kolejnym razem wybrałam już bardziej trwały blat (laminat), a nogi mam drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Z drugiej strony ślady użytkowania na drewnianym stole mają swój urok, o ile nie planuje się wnętrza na "wysoki połysk". W klimatach loftowych, boho czy rustykalnych takie uszkodzenia nadają charakteru. Dębowy lity stół na pewno jest bardzo ciężki. Stół z lekkiego gatunku drewna fornirowany tylko dębem będzie lżejszy. Natomiast forniru łatwo nie naprawisz. Drewno możesz zeszlifować i olejować. Uszkodzenia blatu, o którym pisze Juniorka, lepiej wyglądają na litym drewnie (najlepiej olejowanym) niż fornirowanym (który raczej się lakieruje). Fornirowany szybko niszczeje od wilgoci (rozlane płyny natychmiast trzeba wycierać) Natomiast dziwi mnie, że cena jest taka sama. Fornirowany powinien być sporo tańszy. Mam od wielu lat stół drewniany, fornirowany, ale dbam by naczyń nie stawiać bezpośrednio na blacie. Ma trochę rysek, na szczęście w warstwie lakieru, bez uszkodzeń drewna. Widać pod światło. Natomiast jak planujesz mieć stół o który nie musisz się przejmować a ma wyglądać stale idealnie, to ani fornir ani drewno się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 17.10.2022 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Polecamy w tym temacie ciekawy przydatny film murator.tv: Jak zabezpieczyć drewniany blat stołu.https://youtu.be/D_tQacUgyyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.